ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5318
    Dolar
  • Euro
    34,8631
    Euro
  • Altın
    2.444,900
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
29 Eylül 2023 Cuma - 15:32

İzmir Basın Kampı'nda yerel medya-yerel yönetimler ilişkisi konuşuldu

BAMAD tarafından Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Basın Kampı’nın ikinci gününde yapay zekanın medyaya etkileri ve yerel medya-yerel yönetimler ilişkisi ele alındı. 

İzmir Basın Kampı nda yerel medya-yerel yönetimler ilişkisi konuşuldu

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından, Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen 1. İzmir Basın Kampı’nın ikinci günü atölyelerle başladı. İlk atölyede, Prof. Dr. Erkan Saka ve Sinem Saka’nın anlatımıyla ‘Yapay Zeka ve Medyaya Etkileri’ konuşuldu. Ardından ise; önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı ve Gazeteci-Yazar Reşat Yörük,  Bayraklı Belediyesi Basın Danışmanı Can Özlü ile Konak Belediyesi Basın Danışmanı Fırat Soylu’nun konuşmacı olarak yer aldığı, ‘Yerel Medya ve Yerel Yönetimler İlişkisi; Çarpıklıklar, Çelişkiler, İmkanlar’ konulu atölye gerçekleşti.
"Yapay zeka konuşuldu"

Prof. Dr. Erkan Saka ve Sinem Saka, yapay zekanın medya alanında nasıl kullanılabileceğini teknik açıdan anlatırken avantajları ve dezavantajları açısından da değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Erkan Saka, “Yapay zeka özellikle 6- 7 aydır çok gündeme geldi. Aslında 1960’lardan beri var ancak son zamanlarda üretken yapay zeka modeli herkes tarafından daha çok kullanabilecek ürünler vermeye başladı. Yoksa özellikle son 10 yıldır arka planda zaten kullanıyoruz. Üretken yapay zeka tarafından önü alınamaz bir yeni araçlar furyası var. Herkes yapay zekayı nasıl kullanırız arayışına girdi. Ancak şunu söylemeliyim; yapay zeka, deneyimli, bilgili bir çalışanı kolay kolay yerinden edemez” ifadelerini kullandı.

Yerel Medya ve Yerel Yönetimler İlişkisi konulu atölyede de basın danışmanlığı görevinde bulunan Reşat Yörük, Fırat Soylu ve Can Özlü, konuya ilişkin deneyimlerini ve görüşlerini aktardı.

"Yüzünü halka dönmeli"

Yerel yönetim ve yerel medya ilişkisinde haberciliğin geri plana atıldığını, ticaretin ön plana çıkarıldığını ifade eden Fırat Soylu, “Belediyelerin sınırlı bütçesi var, ayrılmış bir kaynak var. Bu kaynak, belediye başkanının kişiliğine, medyaya yönelik tavrına göre değişir. Eğer basına ayrılan bütçeyi yüksek tutmuşsanız ilan bütçesi değişir. Özellikle internet siteleri arasında bu konuda, ‘Biz az alıyoruz, onlar çok alıyor’ tartışmaları yaşanıyor. Yerel medyanın yerel yönetimlerle doğrudan ilişki içerisinde olması lazım ama maalesef iş artık sadece ticaret noktasına geldi. Kurumlar sadece editoryal çalışma ve ilan ağırlıklı gidiyor, haber ikinci plana atılıyor. İlişkilerin çarpıklığı buradan başlıyor. Haber ikinci plana atılırsa yanlışlık baştan başlar. Yerel medyanın biraz yüzünü halka dönmesi, okuyucu kazanması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Medyanın siyasileşmesinin yerel yönetim ve yerel medya ilişkisine zarar verdiğini söyleyen Can Özlü, yerel yöneticilerin yerel medya üzerinde hakimiyeti olmaması gerektiğini vurguladı. Özlü, şöyle konuştu:

"Medyanın siyasileşmesi, İstanbul dışındaki yerel medyanın zayıflaması neden oldu. Yerel medya kan kaybederken belediyelerin basın kadrosu ise artış gösteriyor. Yerel basının geriye gidiyor olması büyük sorun... Bir belediyenin basın ofisi ne kadar güçlüyse yerel medya o kadar az kişi çalıştırıyor. Medyanın siyasileştiği bu ortamda, işin bazı gazeteler ve gazeteciler tarafından para alışverişine döküldüğü sürece, belediye başkanının o medya organına bakışı da değişiyor; ‘bizden mi değil mi’ diye bakıyor, bu bakış açısı yanlış... Bir siyasi erk  ‘medyayı yönlendirebiliyorum’ psikolojisine girdiği anda medyaya eksi yazıyor. Yerel yönetimleri yerel medya üzerinde patronlaştırmamak noktasına getirmek gerekiyor. Bunun için de yerel basına verilen ilan kaynaklarını çeşitlenmesi lazım. Şu anda yerel basının en büyük destek kaynağı yerel yönetimler...”

"Kaliteyi artırmamız lazım"

Basın danışmanlığı deneyiminden yola çıkarak yaşadıklarından örnekler veren Reşat Yörük, yerel yönetimler ve yerel medya ilişkisinde gazetecilere de görev düştüğünü söyledi.

Yörük, “Gazetecilik yapmayıp kurduğu bir haftalık aylık gazete yerel yönetimlerden ciddi paralar alan insanlar vardı. Bizde bunun doğurduğu bir rahatsızlık vardı. O dönem Basın İlan Kurumu ile görüşmeler yaparak nasıl bir çerçeve çizeriz diye uğraştık ama bir sonuç alamadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi basın yayın kuruluşlarına, ‘Kaç tane 212’li elemanınız var, haber merkezinde kaç kişi çalışıyor’ gibi  birkaç soru içeren anket formu gönderdik. Ama yasal destek gelmedikten sonra sonuç alamadık. Sonra, ‘Her işçinin evine bir yerel bir ulusal gazete gitsin’ dedik, bunu toplu sözleşmeye koyduk. Ama bir süre sonra o gazeteler sendika kapısında yığıldılar. Bu da çözüm olamadı. Gazetecilerden de ortak talebimiz; etkinlikleri takip etsinler, mutlaka özel haberler çıkıyor, bültenleri okusunlar. Gönderdiğimiz bültenlerin aynen yayınlanmasından üzüntü duyuyoruz. Meslekte kaliteyi artırmamız lazım” açıklamalarında bulundu. İZGAZETE
 

 
Özgür Özel'den İzmir mesajı: Çarşaf liste olsa yarı yarıyaydı!
 
Şeyma Subaşı ve Mohammed Alsaloussi tek celsede boşandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suç makinesi İzmir'de yakalandı!
Hırsızlık suçlarından 285 yıl 11 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan ...
Jüri Başkanı Demet Akbağ istifa etti!
60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma ...
Erdoğan'dan yerel seçim ve İzmir mesajı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST İzmir'de yaptığı konuşmada ...
 
Erdoğan'dan TEKNOFEST İzmir çıkarması!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Çiğli Havaalanı'nda düzenlenen ...
Sağlık emekçilerinin yemek isyanı!
İzmir'deki hastanelerde özel yemek firmalarının kalitesiz hizmet verdiği ...
İzmir'de uyuşturucudan 76 tutuklama!
İzmir'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında yakalanan 147 şüpheliden 76'sı tutuklandı.
 
Sputnik direnişçisi İzmir Basın Kampı’nda... ''Meslek büyükleri yeterince yanımızda değil''
İzmir Basın Kampı’nda, Sputnik Türkiye’de sendikalaştıkları için işten ...
İzmir Basın Kampı'nda ''Medya ve örgütlülük'' konuşuldu...
Seferihisar’da düzenlenen 1. İzmir Basın Kampı’nda medyada örgütlenmenin ...
Ünlü yazar eski eşini boğazını keserek öldürdü!
İstanbul'da sanat yazarı Funda Demir, 2 yıl önce boşandığı eski eşi mali ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri