ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5401
    Dolar
  • Euro
    34,8477
    Euro
  • Altın
    2.424,020
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/23°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
31 Ekim 2022 Pazartesi - 19:36

İzmir'de Apikam Kitap Kafe açıldı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete açtığı Apikam Kitap Kafe'nin açılışına katılan ünlü yazar Ahmet Ümit, “Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" sözleriyle tepki çeken AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ı eleştirdi. Ümit, "Bir tanesi zırvaladı. 'Türkçe ile yazılmaz falan' diye. Mahir Ünal diye bir adam çıktı. 25 tane kitap yazdım. Hepsi bu dille... Yunus Emre bu dille yazdı. Kafalarındaki yapı işte bu. Bunu kırmak lazım" dedi.

İzmir de Apikam Kitap Kafe açıldı...

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN A.Ş.'nin hazırladığı Apikam Kitap Cafe'nin açılış töreni bugün Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde yapıldı. Törene, ünlü yazar Ahmet Ümit'in yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, belediye bürokratları ile kitapseverler katıldı.

SOYER: "DAHA YAPACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sanat ve edebiyatın önemine işaret ederken, "Edebiyat, sanat, sadece zamanı, parası olanların, entelektüellerin kendini tatmin aracı, hevesi olamaz. Hele bu kadim coğrafyada... 8 bin 500 yıllık tarihi olan bir kent, dahası Homeros'a ev sahipliği yapmış bir kent... Edebiyatın doğduğu kent aslında. Kısacası bizim edebiyat, sanat konusunda daha yapacağımız çok şey var" dedi.

Uygarlık, erdem, namus, dürüstlük, adalet ve eşitlik gibi kavramların yolunun sanat ve edebiyattan geçtiğini vurgulayan Soyer, "Çünkü edebiyat, sanat bize nefes aldırır. Bize umut verir. Değişmek için yol gösterir. Geleceğimizi planlamak için rehberlik eder. Dayanma gücü verir sıkıntılara acılara. Kitap her şeydir. Eğer olmazsa hayatımızda çok yoksuluz, çok eksiğiz" diye konuştu.

Soyer, "her mahalleye bir kütüphane" diye yola çıktıklarını ve her muhtarlık ofisinin içinde, yanına kitaplık yapmaya başladıklarını, şu ana kadar 26 mahallede bunu tamamladıklarını, yıl içinde sayıyı 50'ye ulaştıracaklarını belirtirken, şunları söyledi:

"Seneye daha fazla mahallemizi, muhtarımızı kitaplıklarla, kütüphanelerle buluşturacağız. Sadece edebiyatı, sanatı, kitabı tüketmek de değil, üreten bir kent olmak zorundayız. Sanatı, edebiyatı üretmek zorundayız. İzmir buna muktedir. İzmir'in insanları buna muktedir. Kitap kafeler biraz da o edebiyat, sanat, kitap üretmek isteyenler için ilham olsun istiyoruz. Burada otursunlar, üretmek için fırsat bulsunlar istiyoruz. O nedenle bu sadece bir başlangıç, daha devamı gelecek."

AHMET ÜMİT: "20 YILDIR BAYAĞILIK VE GELİŞİGÜZELLİK DÖNEMİ YAŞANIYOR"

Yeni kitabı Aşk Masalı'nı okuyucuları için imzalayan Ahmet Ümit ise İzmir'in edebiyat tarihindeki önemine işaret etti. İzmir'e kitap fuarı için geldiğini ve büyük ilgi gördüğünü anlatan Ahmet Ümit şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Yeni bir Türkiye istiyorsak bu değişim evlerden başlayacak. Çocuklarımızın sadece bedensel beslenmesi yeterli değil. Çocukların ruhunun beslenmesi gerekiyor. Kitabın, masalın, hikayenin, romanın zorunlu tüketim maddesi olması gerekiyor. 'Evladım ıspanağını, etini ye' diyorsak aynı şekilde çocuklarımızın kitap okumasını sağlamamız gerekiyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bütün büyük işler küçük işlerle başlar. Kurumlarımızı sağlamlaştırmak lazım. İnsanlara buranın bir kurum ülkesi olduğunu kanıtlamak lazım. Maalesef 20 yıldır bayağılık ve gelişigüzellik dönemi yaşanıyor. Bunu ortadan kaldıracak, asalet, liyakat, doğruluk, dürüstlük, çalışkanlık dönemini başlatmamız gerekiyor. Kitap da bunun en iyi yollarından biridir."

AK PARTİLİ MAHİR ÜNAL'A TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın “Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" sözlerini eleştiren Ahmet Ümit şunları söyledi:

"Tartışıyorlar. 'Arapça kelimesi olsun mu?' diye. Bir tanesi zırvaladı. Türkçe ile yazılmaz falan diye Mahir Ünal diye bir adam çıktı. 25 tane kitap yazdım. Bir şiir kitabı, bir destan, bir deneme, 14 roman, 5 hikaye, 3 masal yazdım, bu dille... Yunus Emre bu dille yazdı. Kafalarındaki yapı işte bu. Bunu kırmak lazım. Bunu kırmanın yolu hem Türkçe'ye hem ülkemize sahip çıkacağız. Aynı zamanda evrensellik denen şey yerellerin birliğidir. Yerellerin birliğine de sahip çıkacağız. Bunun kökeni zaten burada var. Şurada hemen gidiyorsunuz Agora, gidiyorsunuz antik şehir. Burasını bile kazsak muhtemelen şehir çıkacak. Dünya yüzlerce yıl bu topraklardan yönetildi."

 

 
Polislere promosyonda yeni gelişme!
 
İzmir'de izinsiz yürümek isteyen gruba polis müdahalesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'de flaş Mahir Ünal gelişmesi!
Cumhuriyet devrimleri ile ilgili yaptığı açıklama ile büyük tepki çeken ...
İzmir'de orman yangını!
İzmir'in Bergama ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.
Sibel'in katili için istenen ceza belli oldu!
İzmir'in Buca ilçesinde bıçaklandıktan sonra cesedinin baza içerisinde ...
 
Instagram’da neler oluyor?
Çok sayıda Instagram kullanıcısı, sosyal paylaşım ağında nedeni tespit ...
Danıştay'dan YHT kararı!
"Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi" olarak tanımlanan, 2 milyar 163 ...
2,5 milyonluk iPhone!
Türkiye'de de fiyatı oldukça konuşulan iPhone 14 Pro Max'in lüks tasarımlı ...
 
EBSO yönetiminden Soyer'e ziyaret!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kısa süre önce yapılan genel ...
Tele 1'de sürpriz ayrılık... Enver Aysever veda etti!
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ yaptığı paylaşımla ayrılık haberini duyurdu.
Deniz Baykal'ın kızı CHP'den istifa etti!
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın kızı Prof. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri