ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3666
    Dolar
  • Euro
    34,9429
    Euro
  • Altın
    2.325,450
    Altın
  • Bist-100
    9,12
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Deniz Yücel: 'En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak'
Deniz Yücel: "En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak"
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
25 Kasım 2019 Pazartesi - 17:24

İzmir'de ayakkabılı protesto

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bir araya gelen İzmirli kadınlar, Konak Meydanı’na ayakkabı bırakarak mesaj verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu ise şiddet mağduru kadınlara yönelik psikolojik ve sosyal destek çalışmalarında güç birliği yapmak için protokol imzaladı.

İzmir de ayakkabılı protesto

Bundan 20 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele” günü ilan edilen 25 Kasım dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program onlarca kadını Konak Meydanı’nda buluşturdu. Kadına karşı şiddet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Konak’a gelen kadınlar, meydana ayakkabılar bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünde gerçekleştirilen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kadın dernekleri ve vatandaşlar katıldı. Öldürülen kadınları simgeleyen ayakkabıların olduğu alana çiçek bırakıldı. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında “Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları” başlıklı bir işbirliği protokolü imzalandı.

Korkunç tablo 

Etkinlikte yaptığı konuşmada kadın mücadelesine sahip çıkmanın insanın kendisine ve özlediği, hayal ettiği toplumsal yaşama sahip çıkmak olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sadece Ekim ayında erkek şiddeti 23 kadını ve iki çocuğu öldürdü. 2019'un ilk on ayında 284 kadın öldürüldü, 502 kadına da şiddet uygulandı. Bu korkunç tablo, en temelde siyaset kurumunun, devleti yönetenlerin sorumluluğu ve kadını, toplumsal cinsiyet rollerinde belli bir kalıba sokmaya çalışan cinsiyetçi kirli bir zihniyetin sonucudur” dedi.

Kadınlar için yapılan çalışmalar

Başkan Tunç Soyer, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadının yaşamın her alanında daha görünür olması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkin çalışmalarından bazılarını şöyle sıraladı: “Masal Evleri ile hem çocukların sosyal gelişimi için uygun koşulları sağlıyor hem de annelere mesleki eğitim ve beceriler kazandırarak kadın istihdamını güçlendiriyoruz.

Kadın örgütleriyle işbirliği yapılması konusunda Meclisimizde karar alıp bu alanda birçok protokole imza attık. Bu kapsamda, şiddete maruz kalan kadınların Acil Yardım Hattı'nı aramaları konusundaki iletişim kampanyalarına ve inşaat mühendisliği alanında kadınları güçlendirmek üzere yapılan 'Beyaz Baretli Kadınlar Projesi'ne katkı sağlıyoruz. Büyükşehir otobüslerimizin koltuğundaki kadın şoförlerimizle sadece erkeklere aitmiş gibi görünen mesleklerde toplumsal algıyı yıkıyor, bir devrim yapıyoruz. Üretici pazarlarımızla kadınların kıymetli emekleriyle ürettiği ürünleri İzmirlilerle buluşturuyor,  kadınların her ye rdeki varlığını pekiştirip ekonomik özgürlüklerine destek sunuyoruz. Biri inşa halinde olmak üzere 2 kadın sığınma evimiz bulunuyor. Kadına destek evleri projemiz var. Pek çok ilçemizde kadın dayanışma merkezlerimiz bulunuyor. Erkekler başta olmak üzere bu konuda pek çok eğitim planladık. Kurumsal eğitim için de meclisimizden karar aldık. Kamu spotları ile toplumsal alanlarda konuyu sürekli gündemde tutmaya devam ediyoruz."

“Kadınların ölmemesi için örgütlenelim”

Başkan Soyer sözlerini, “Kadına dönük şiddet başta olmak üzere her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele konusunda gerekli çabayı göstermeyi, sadece İzmir için değil, ülkemiz adına çok önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz”  diyerek tamamladı. Kadına yönelik şiddet uygulayan insanlara verilen cezaların az olduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Seyhan Aydınise  “Kanunlar uygulanmış olsaydı, erkek şiddeti ile yaşamını yitiren hem cinslerimiz hâlâ aramızda olacaklardı. Bir tek kadının ölmemesi için birleşelim örgütlenelim. Bizler de örgütlenerek ölmek istemediğimizi haykıralım. Bütün kadınlar birleşin her şeyi yenersiniz” dedi.

Büyükşehir ve Baro protokol imzaladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Barosu arasında ‘’Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Güçlendirme ve Farkındalık Çalışmaları’’ ile ilgili işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “İzmir, insan haklarının başkenti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, 'İzmir’i kadın başkenti yapmaya talibiz' dedi. Tam da bu sözünün bir ifadesi olarak bu protokolü imzalıyoruz.”

Ortak hizmet protokolü kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi'nden hizmet alan kadınlar ihtiyaç duyduklarında, İzmir Barosu'ndan ücretsiz hukuki destek alabilecek. İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü kadın çalışmalarına ilişkin hukuk ve mevzuat konularında personele eğitim verilmesi için de avukat görevlendirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise şiddet mağduru kadınlar ve kadınlarla ilgili benzeri çalışmaların duyurulmasını sağlayacak, Baro'da görevli avukatlara gerekli eğitimlerde personel desteğinde bulunacak.

 
Kadına şiddet insanlığa ihanettir!
 
Eren Erdem: Bana zulmedene benzememe yemini ile dışarı çıktım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadına şiddet Karabağlar’da kınandı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 25 Kasım Kadına Yönelik ...
Çiğli'den kadın mücadelesine destek
Çiğli Belediyesi, kadınlara karşı işlenen suçlara ve uygulanan haksız ...
Artemis heykeli 20 yıl sonra aynı yerde
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediyesi’nin düzenlediği ...
 
Selvitopu öğretmenleri unutmadı!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
Narlıdere'nin kadınları ‘şiddete hayır’ dedi!
Narlıdere Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve 16 Sivil Toplum Kuruluşu, ...
Şiddet mağduru kadınların sığınağı Bayraklı!
Bayraklı Belediyesi, kadın sığınma evi ve danışma merkezi ile şiddet mağduru ...
 
Karşıyaka’da dört mevsim spor
Karşıyaka Belediyesi, her yaşta sporu teşvik etmek ve fiziksel aktiviteleri ...
İzmir'de tarihi altyapı projesi.. Artık kanallar taşmayacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü kent tarihinin en önemli ...
Karabağlar'da örnek turnuva... Başöğretmen için buluştular!
Karabağlar Belediyesi ile Türkiye Satranç Federasyonu İzmir İl Temsilciliği’nin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri