ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/28°
    IZMIR
  • KONYA
    15/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
4 Ocak 2022 Salı - 14:35

İzmir'de emekliler fatura yakıp tepki gösterdi: 'Hükümet zammını başına çal'

İzmir'de emekliler, hükümetin açıkladığı zamları protesto etti. DİSK'e bağlı Emekli Sen İzmir Şubesi üyeleri, en düşük emekli aylığında taban fiyatı 2 bin 500 TL olarak belirleyen, SSK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 25.48, memur emeklilerine ise yüzde 27.48'lik zam açıklayan hükümete tepki gösterdi. Fatura yakan emekliler, hükümete "zammını al başına çal" diye seslendi.

İzmir de emekliler fatura yakıp tepki gösterdi:  Hükümet zammını başına çal

SONKALEİZMİR-Konak'ta bir araya gelen emekliler, "Emekliler ekmeğe muhtaç, simide hasret", "Çocuğuma kıyafeti çok görme" "Emekli maaşı asgari ücret kadar olsun" yazılı dövizler taşıdı. "Hükümet zammını al başına çal", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Hükümet istifa" sloganları atan emekliler, taşıdıkları dövizlere ise ekmek ve simit parçaları astı. Elektrik ve doğalgaz faturası yakıp son gelen zamları da protesto eden emekliler, hükümete sert ifadelerle yüklendi.

"EMEKLİLERİN CEBİNDEKİ 3 KURUŞA GÖZ DİKTİLER"

Geçen yıldan bu yana market ve gıda ürünlerine gelen zamlardan örnekler veren Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, açıklamasında şunları söyledi:

"Emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframizdan bir dilim ekmeği daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi, yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken, iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabındadır. A'dan Z'ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi. Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 1500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Çift maaşlı ilk bakan olan ve aylık 65 bin lira maaş alan Maliye Bakanı sadece bir ay bir emekli aylığıyla geçinebilir mi? Emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 1500 lira ile geçinebilir mi?"

"BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR"

Özkaynak, emekli aylıklarının enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını isterken, şöyle devam etti:

"Emeklilerin sorunları bugün başlamamıştır. Ülkemiz hiçbir zaman böylesi bir ekonomik kriz döneminden geçmemiş; emekliler, iktidar tarafından torba torba yasalarla, iğneden ipliğe faiş zamlarla böylesine yoksullaştırılmamıştır. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farkllıklanın giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yasa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözümü hakkımızdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır. Sendikalaşmak hakkımızdır."

MEMİŞ SARI: "İKTİDAR EMEKLİLERİ DE BÖLDÜ"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:

"'Ben ekonominin kitabını yazdım' diyenler artık bu ülkede 7 yaşından başlayan ve yaşı 90'a gelen insanlara ekonomiyi öğretti. Artık 7 yaşındaki bir çocuk babasından harçlık isterken emekliyse, çalışıyorsa ya da asgari ücretliyse ona göre istiyor. Cebindeki 11 liranın 10 lirasını babasına bırakarak 1 lirasını kendisine harçlık alıyor. Cumhurbaşkanı bir lütuf gibi emekliye 25.5, memur emeklisine de 30.5 zam yaptık diyor. Sanki enflasyonu biz artırdık. TÜİK'in kırathanelerde, lokantalara, kahvehanelere uygulanan zam oranını TBMM'deki lokantalardan aldığını öğrendik. Ülkedeki tüm lokantalar TBMM'deki fiyatlardan olsun, biz 4 bin 250 TL'lik asgari ücreti kabul edeceğiz. Ama İstanbul'da da Van'da da Kars'ta da sarayda da meclisteki fiyatları uygulayacaklar. Bizi sömürüyorlar. Bu iktidarı sandık geldiğinde devireceğiz. Emeklileri üçe böldü. '1500 ve onun üzerinde alanları 2500'e çıkarıyoruz' dedi ayrı zam uyguladı. Memur emeklisine 3 puan fazla vererek ayrı zam uyguladı. BAĞKUR ve SKK emeklilerine 25.5'e getirerek emeklileri de böldü."

EMEKLİLER DE TEPKİLİ: "EKMEK ALAMAZ HALE GELDİM"

SONKALE'ye konuşan emekliler de hükümete tepki gösterdi. Bir emekli, "TÜİK kendisi yüzde 36 açıklıyor. Bize verdikleri yüzde 25. Gözlerine dizlerine dursun. Çocuklarıma bir şey alabilecek durumda değilim. Borçlarımı ödeyemez duruma geldim. Ekmek alamaz hale geldim. Kahvede arkadaşlarıma çay ısmarlayacak durumda değilim. Lokantaya gidih lahmacun alabilecek durumda değilim. 'Siz ölümü bekleyin' diyorlar bize. 13 milyonuz bunun hesabını soracağız. Sormazsak namerdiz. Hükümetin bir an önce istifa etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bir başka emekli, "Enflasyonun altında kaldık. Geçinemiyoruz. Memnun değiliz zamlardan. İkinci iş yapıyoruz, bu yaşta çalışıyoruz. Yüzde 50 zam bekliyorduk, olmadı" dedi.

Bir diğer emekli ise "Yapılan zamlar bize hakarettir. Aldığmız maaşların hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Vermeselerdi daha iyiydi. Asgari ücretin biraz üzerinde olması gerekiyordu emeklilerin maaşı. Zorla geçiniyoruz. Doğalgazı en kısıkta yakıyorum. Kullanmadığım odaların kapısını kapatıyorum. Lambayı hiç açık bırakmıyorum. Bize bu mu reva" dedi.

 

 
Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu gerçekleşti!
 
AK Partili Hızal'dan ''kasada para yok'' iddiası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu gerçekleşti!
CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Doları 18'den sattılar, 13'ten geri aldılar. ...
Polisten pazarcılara gazlı müdahale...
İstanbul Gaziosmanpaşa'da yeni yapılan pazar yerine geçmek istemeyen pazarcı ...
Pitbull ile sokağa çıkınca yaklaşık 15 bin TL para cezası aldı
Sivas’ta yasak olmasına rağmen sahiplendiği pitbull ile sokağa çıkan gence ...
 
İzmir'de jandarmadan sıkı denetim!
İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 31 Aralık - 3 Ocak tarihleri arasındaki ...
Polikliniklerde yığılma olacak!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Şehit Fethi Sekin'i anlattılar!
İzmir'de terör örgütü PKK'nın düzenlediği saldırıda cesaretiyle muhtemel ...
 
11 ilde 'Twitch' operasyonu!
Ünlü yayıncılık platformu Twitch’i kullanarak sosyal medya platformunda ...
Elektrik zammında 'Kademeli tarife' oyunu...
EMO İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, elektrik zamlarının faturaya ...
Soba Faciası: Baba ve 2 oğlundan acı haber!
Adana'da, kömür sobasının bulunduğu odada uyuyan Samet Çulha (40) ile ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri