ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
9 Şubat 2023 Perşembe - 11:59

İzmir için sıkı zemin uyarısı... İşte riskli bölgeler!

İzmir'de deprem riskinin, diğer illere göre daha fazla olduğunu belirten Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir Körfezi'ndeki riskli yapılaşmanın arttığını vurguladı. Öziçer, "İzmir'de 7 ve üzerinde değil; 2020'de yaşadığımız gibi 6 ve üzerindeki depremlerde yine hasar görme oranı yüksek olacaktır. Atatürk Mahallesi, Evka 4, Buca, Yamanlar, Bozyaka gibi bölgeler tamamen dağlık kesimlerde olduğu için sıkı bir zemine sahiptir" dedi.

İzmir için sıkı zemin uyarısı... İşte riskli bölgeler!

İzmir ve çevresinin Ege grabenini oluşturan çöküntü havzasında, irili ufaklı fayların olduğu belirten Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Öziçer, bu nedenle deprem riskinin yüksek olduğunu söyledi. Son 120 yıla bakıldığında, en son 30 Ekim 2020'de yıkıcı deprem yaşandığına dikkat çeken Öziçer, kentte 6 ve üzeri büyüklüğünde sarsıntılar yaşanabileceğini belirtti. İzmir'in birinci derece deprem bölgesi olduğunu kaydeden Öziçer, riski artıran etkenlere değindi. Öziçer, "İzmir'de miadını doldurmuş yapılaşma arttı. Bu yapılaşma, alüvyon tabakanın yer yer 30-40 ve 100 metre kalınlığı olan zeminde oluştu. Kaçak ve mühendislik hizmeti almamış yapılaşma oldukça fazla. Bunlar deprem olduğunda can kaybını arttıran etkenlerdir. İzmir'in riski, diğer illere göre bu yüzden biraz daha fazla" diye konuştu. 

'6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLERDE HASAR GÖRME ORANI YÜKSEK'

Hilal şeklindeki İzmir Körfezi'nde riskli yapılaşmanın arttığını anlatan Başkan Öziçer, 30 Ekim 2020'de yaşanan deprem büyüklüğündeki sarsıntının büyük kayıplara yol açacağını dile getirdi. Öziçer, "Çiğli'den başlayarak Karşıyaka, Manavkuyu, Bayraklı'nın sahil kesimi, Alsancak, Kordon, Güzelyalı dolgu ve alüvyon zemindedir. Ana kaya derinliği yer yer 70 ile 100 metre arasında olduğundan, buralardaki yapılar biraz daha riskli. Depremde zarar görebilme olasılığı daha fazladır. Çünkü yapılaşma çok eski. Genellikle 40 yıl ve daha eski binalar var. Kordon, Alsancak, Karşıyaka da eski binalardan oluşuyor. İzmir'de 7 ve üzerinde değil; 2020'de yaşadığımız gibi 6 ve üzerindeki depremlerde yine hasar görme oranı yüksek olacaktır. Atatürk Mahallesi, Evka 4, Buca, Yamanlar, Bozyaka gibi bölgeler tamamen dağlık kesimlerde olduğu için sıkı bir zemine sahiptir" dedi. 

Maliyete bağlı olarak her zemine konut yapılabileceğini belirten Sinancan Öziçer, sıkı veya kayalık zeminde maliyeti 2 birim olan yapının, alüvyon ya da balçık zeminde 10 birime mal edilebileceğini söyledi.

'DEPREM ÖNCESİ YAPISAL OLMAYAN MALZEMELERİ SABİTLEMELİYİZ'

Konut alımına ilişkin de uyarılarda bulunan Öziçer, "Bizler ömrümüz boyunca birikim yaparak, kredi çekerek ev sahibi oluyorsak, zemini kötü olan bir yerde konut aldığımızda tüm birikimlerimizi yitirebiliriz. Bu da sosyoekonomik bir travmaya sebebiyet verebilir. Konut alırken sıkı zemini olan, kayalık olmasa dahi yamaç molozu olarak adlandırılan çakıl malzeme oranının daha fazla olduğu zeminlerde yapılaşmayı tercih etmek daha mantıklıdır. Vatandaşların bu bölgelerdeki yapılaşmalarda kalmalarını tavsiye ederiz. Genel olarak ise depreme karşı ufak dokunuşlarla bizler hem can hem mal kayıplarını sıfıra indirebiliriz. Deprem öncesi yapısal olmayan malzemeleri sabitlemeliyiz. Deprem anında doğru pozisyon önemlidir. Bir cenin pozisyonunda sağlam bir eşyaya sırtımızı sağlam şekilde yaslayıp, hayat üçgeni oluşturarak, depremin geçmesini beklememiz en doğru harekettir. Asansör, merdiven, balkon gibi bağımsız olan ve depremde ilk yıkılan yerlere koşmamalıyız. Cenin pozisyonunda hayat üçgeni oluşturarak, depremin geçmesini beklemek; en doğru harekettir" diye konuştu.

'ARTÇILARA KARŞI BU KIŞI GÜVENLİ YERLERDE GEÇİRİN'

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 ilin hala risk altında olduğunu söyleyen Sinancan Öziçer, artçıların 2 ay daha devam edeceğini dile getirdi. Öziçer, "Bunlar, yıkıcılık özelliği taşıyan artçılardır. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız, yıkıcı özelliği olan artçı depremler önümüzdeki birkaç hafta daha devam edeceği için kayalık, sıkı zemini olan veya tek katlı binalarda bulunmaya gayret göstersin. 2007-2018 deprem yönetmeliklerine göre, tasarlanmış binalarda eşi dostu ya da akrabalarında bu kışı geçirmelerini tavsiye edebiliriz" dedi. 

 
Tunç Soyer: Destek kampanyamızı büyüterek sürdürüyoruz"
 
Karşıyaka’dan Islahiye’ye yardım eli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
96 depremzede Çeşme'deki otellere yerleştirildi!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu illerden getirilen ...
Afet bölgesinde hava buz gibi...
Deprem felaketini yaşayan bölge soğuk havayla da mücadele ediyor. Geçtiğimiz ...
Enkazda duvara ''Umudunuzı kaybetmeyin'' yazmış...
Antalya'dan Kahramanmaraş'a giden Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, ...
 
Prof. Naci Görür deprem beklenen illeri açıkladı!
Prof. Dr. Naci Görür, "Bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun, ...
Batur: Artık kaybedecek bir dakikamız bile yok!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 10 şehirde büyük yıkıma ve can kayıplarına ...
İzmir Barosu'ndan Adalet Bakanlığı'na cezaevi soruları...
İzmir Barosu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde ...
 
3 yıllık site çökmüştü... O müteahhidden pişkin savunma!
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle Hatay’da ...
Yeni uydu görütüleri... Binalar yerle bir!
Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş olan şiddetli depremlerle yasa boğulurken, ...
Yıkılan binaların yarısı sigortasız!
Depremin vurduğu ve binlerce binanın yıkıldığı 10 şehirdeki 2 milyon 175 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri