ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3828
    Dolar
  • Euro
    34,7640
    Euro
  • Altın
    2.396,620
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
28 Mart 2021 Pazar - 15:12

İzmir'in Çernobili'nden korkutan görüntüler

"İzmir'in Çernobili" olarak bilinen Gaziemir'deki eski kurşun ve döküm fabrikası alanında tedirginlik yaratan görüntüler kaydedildi. Toprağın için için yandığı bölgede hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı, elini kolunu sallayan herkesin girebildiği, koyunların yayıldığı görüldü. Çevreci Avukat Arif Ali Cangı, "Acilen buradaki nükleer atıklar ve kurşun atıkları kaldırılmalı" dedi.

İzmir in Çernobili nden korkutan görüntüler

Gaziemir'in Akçay Caddesi üzerindeki tesis, 1940 yılında kurulmuştu. Aslan Avcı'ya ait kurşun ve döküm fabrikasındaki korkunç gerçek 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Fabrika alanında, rastgele etrafa atılmış nükleer çubuklar tespit edilmişti. Olaya el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) 70 dönümlük arazide radyoaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı. Bölgedeki radyasyon miktarının, normal değerin 219 kat üstünde olduğu ifade edilmişti. Ayrıca, büyük miktarda ağır metal atıkların yer aldığı da kayıtlara girmişti.

ÖYLECE BIRAKTILAR...

2010 yılında fabrika kapatılırken, tehlikeli arazinin etrafı da tel örgüyle çevrilmişti. Nükleer atıkların nereden ve nasıl getirildiği tespit edilemezken, 5.7 milyon TL para cezası kesilen şirket daha sonra isim değişikliğine gidip İzmir'in Torbalı İlçesi'nde Heper Metal Döküm Sanayi A.Ş. adıyla faaliyete başlamıştı. Hiçbir devlet görevlisine de yasal işlem yapılmayan nükleer skandalın ardından İzmir'in göbeğindeki ölümcül atıklar öylece bırakılmıştı. 14 yıldır çözüm bekleyen ve etrafındaki evlere, okulda eğitim gören çocuklara zehir solutan atık alanı son yıllarda her yağmurun ardından için için yanmaya devam ediyor.

ENDİŞE VERİCİ GÖRÜNTÜLER

Uzmanların radyasyon yayılımının devam ettiği uyarılarına rağmen kentin orta yerinde hiçbir önlem alınmadan duran araziye giren çevreci avukat Arif Ali Cangı, endişe yaratan görüntüler kaydetti. Her yağmur sonrasında araziden böyle dumanlar yükseldiğini, toprağın için için yandığını, çıkan dumanının halk sağlığı açısından büyük tehlike yarattığını aktaran Cangı, "Kızımın UNESCO için hazırladığı çevre kirliliği ve çözüm önerileri konulu ödevi için bu araziye gitmiştik. Hiçbir önlem yoktu. Aslında normalde nükleer atıkların bulunduğu bu bölgeye girememem lazımdı. Ama elimi kolumu sallayıp girdim. Zaten burada sürekli hayvanlar da yayılıyor. Arazinin hemen yanında bir okul ve çok sayıda yerleşim yeri bulunuyor. Çocuklar ve yakında oturan aileler için büyük bir tehdit söz konusu. İki kat maske takmamıza rağmen dumandan genzimiz yandı" dedi.

ÖLÜM SAÇIYOR

Cangı, içten içe yanan toprağın geçen yaz kuru otları tutuşturup bir yangına neden olduğuna işaret ederken, "Burası hem sağlık ve güvenlik açısından büyük tehdit oluşturuyor. Acilen çevresinin kapatılıp atıkların da hızla buradan kaldırılması lazım. Veyahut çevresindeki bütün yerleşimin taşınması lazım. Merkezi hükümet, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri bir an önce bu konuyu ortak şekilde ele almalı. Türkiye olarak nükleer atıkları taşıma konusunda bir deneyimimiz yok. Bunun nasıl yapacağını bilmemiz gerek. Ayrıca bölgede sadece radyoaktif atıklar değil, binlerce ton kurşun atığı da var. Bunların ayrıştırılması da başlıca bir sorun. Maalesef kimse konunun ciddiyetinin farkında değil. Bölge ve etrafından yaşayan insanlar kaderine terk edilmiş durumda. Oysa ki burası zehir ve ölüm saçıyor" diye konuştu.

Bölgede daha önce çok sayıda yurttaşın kanser şikayetinde bulunduğu kamuoyuna yansımış, defalarca protestolar ve eylemler yapılmıştı.

BAŞKAN ARDA: BU NÜKLEER ATIKLAR NASIL GELDİ BURAYA

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, konuyla ilgili BirGün'e yaptığı açıklamada, “15 yıl önce toprağın bir iki metre altına gömüldüğü tespit edilmiş nükleer atıklar var. Bu nükleer atıklarla ilgili ortada bilimsel raporlar var. 15 yıl önce tespit edilmiş. Orada insanlar zehirleniyor, yağmur yağdığında orada gömülü olan nükleer atıklar oksitleniyor, dumanlar tütüyor. İnsanlar ölüyor orada. Sadece nükleer santrallerde oluşabilen bu atıklar, ülkemizde kurulu bir nükleer santral bulunmadığı halde oraya nereden ve nasıl geldi? O atıklar 15 yılda neden bilimsel yöntemlere uygun bertaraf edilmedi? İzmir ve Gaziemir halkının sağlığı için tüm yetkilileri buradan tekrar harekete geçmeye çağırıyorum” diye konuştu.

 
Saadet'in yayın organından toplumsal cinsiyet eşitliğine saldırı...
 
Kuaförde rahatsızlanan Demet Evgar, hastaneye kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saadet'in yayın organından toplumsal cinsiyet eşitliğine saldırı...
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Milli Gazete'nin üniversitede seçmeli olarak ...
BİK’ten BirGün’e iki günlük ‘Ak Trol’ cezası
Basın İlan Kurumu, Esra Elönü’nün başvurusu üzerine gazetemizin internet ...
Hakkını arayan veli, özel okullardan ücret iadesi alıyor
İzmir’de pandemide özel okullara kayıt sırasında servis, yemek ve kırtasiye ...
 
İzmir'de kaçak avlanmış 400 kilogram midye ele geçirildi
İzmir'in Çiğli ilçesinde hafif ticari araçta kaçak avlanmış 400 kilogram midye bulundu. 
EBA'ya erişim için mobil derslik
İzmir Atatürk Lisesi Mezunları Derneği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik ...
Evcil hayvan kuaföründen site yönetimine suç duyurusu
İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki bir sitede 7 yıldır evcil hayvan kuaförü ...
 
Kürşat Ayvatoğlu yeniden gözaltına alındı
Lüks araçta uyuşturucu kullandığı görüntülerle gündem olan eski AKP Genel ...
Yol kenarında bıraktığı bisiklet hayatını kurtardı
Kars’ta çıktığı bisiklet turunda tipiye yakalanan bisikletli, donmak üzereyken ...
AK Partili Kürşat Ayvatoğlu'nun milyonluk ciplere uzanan hikayesi!
Lüks araçta kokain kullandığına ilişkin görüntüleri ortaya çıkan eski ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri