ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3552
    Dolar
  • Euro
    34,7075
    Euro
  • Altın
    2.437,590
    Altın
  • Bist-100
    9.991,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
18 Mart 2022 Cuma - 09:19

Karaburun'da GES isyanı!

İzmir'in Karaburun ilçesinde yapılmak istenen GES ile ilgil yeni bir gelişme yaşandı. Firma yetkilileri dün planlanan Halkın Katılım Toplantısı'na gelmedi. Projeye tepki gösteren yöre halkı firma yetklilerinin gelmemesi üzerine tutanak tuttu. 

Karaburun da GES isyanı!

Öres Elektrik Üretim AŞ. tarafından Kentsel Sit Statüsüyle koruma altındaki Karaburun  Parlak Mahallesi'nde yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali'nin Halkın Katılım Toplantısı, firma yetkililerinin gelmemesi nedeniyle gerçekleşmedi.  

Karaburun Kent Konseyi tarafından konuya dair yapılan açıklamada ilçenin yüzde 89'unun RES firmalarına tahsisli olduğu hatırlatılarak, firmaların uygun gördükleri yerlere GES yapmaları durumunda ekosistemde onarılamaz zararlar meydana geleceği belirtildi. 

Açıklama şu şekilde;

''Parlak’ta yapılması plananan GES girişimi bir felaketin başlangıcı. Elektrik Piyasası Linsans Yönetmeliği’nde ve Elektrik Piyasasında Ön lisans veya Lisanslara Konu Üretim Tesislerinin Santral Sahalarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esasların ilgili maddesinde yapılan değişikliklerle ‘’Birleşik Elektrik Üretim Tesisi’’ adında yeni bir talan kılıfı uydurarak Rüzgar Enerji Santralleri için tahsis edilen alanlarda uygun gördükleri bütün boşluklara GES yapabilecekler. Karaburun yüz ölçümünün yüzde 89’u 6 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli. Bütün firmaların ÖRES’in yaptığı gibi türbinlerin altlarını güneş panelleriyle doldurması durumunda yaklaşık 350-400 hektarlık mera, orman ve tarım alanının yok olacak. Bu yok oluştan ilk olarak Yayla, Sarpıncık, Parlak, Salman, Hasseki, Küçükbahçe gibi geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köyler etkilenecek. Bütün meralar yok edilecek küçükbaş hayvancılık bitecek, yok edilecek biyolojik çeşitlilikle birlikte ekosistem hizmetleri büyük tahribata uğrayacağı için bölgede tarım yapılamaz hale gelecek. Devlet onayıyla yürütülen bu süreç, bilinçli olarak bölgede yaşayan insanları göçe zorlamak, tehcir etmek demek. Doğanın yok edilmesiyle birlikte yaşanan tehcirle temel insan hakları ihlalleri de gerçekleşmiş olacak.

Çok değil, 20 gün kadar önce Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkilileri Karaburun’a gelip hiçbir sivil toplum örgütünü davet etmeden, sadece ilgili olduklarını düşündükleri resmi kurumları davet ederek ÖÇKB sürecinde Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi’nde elde edilen verileri ve bulguları paylaştıkları bir toplantı düzenlediler. Toplantıda kendi uzmanlıklarıyla ilgili veri ve bulguları paylaşan uzmanlar ve bakanlık yetkilileri Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Alanı’nın sadece İzmir ya da Türkiye için değil, özellikle Akdeniz Havzası ve Yeryüzü için çok önemli, çok kritik ve kıymetli ekosistemleri barındırdığını, nesli küresel ölçekte tehdit altına ya da azalış gösteren pek çok bitki ve hayvan türü bulunduğunu; ÖÇKB alanının sadece kendi sınırlarında değil alanla ekosistem ve kültürel açıdan ilişkili, çevresindeki bölgelerle birlikte mutlak korunması gerektiğini dile getirdiler. Örneğin Yarımada’nın IUCN kategorisine göre 11 tanesi hassas (VU), 2 tanesi tehlikede (EN), 5 tanesi ise küresel ölçekte hassas (VU) olmak üzere toplam 259 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirttiler. Yine 3 tanesi lokal endemik tür olmak üzere 269 omurgasızın yarımadada yaşadığını belirttiler. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz: Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz? Açıkladığınız bu biyolojik çeşitlilik verileri sizler için sadece rakamdan mı ibaret? Bir yandan bu araştırmayı yürütürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına neden olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? Biyolojik çeşitlilik verilerinin bulunduğu dosyayı ‘’Yaşamına son verdiklerimiz sıralı tam liste şeklinde’’ mi kaydettiniz? Son bitkiyi sökene, son kuş gidene kadar, son çoban yılana, son köylü göçene kadar devam mı edeceksiniz?''


 

 
Sigaraya bir zam daha!
 
Balçova'da şehit yakınları onuruna yemek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan polislerle ilgili düzenlemeye tepki!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, polislerin şark görev süreleri başta ...
101 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
İzmir'de tefeci baskını: 3 gözaltı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde tefecilik yaptığı öne sürülen 3 şüpheli, gözaltına alındı.
 
Gülistan Doku soruşturmasında flaş gelişme!
Tunceli'de 5 Ocak 2020'den itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur ...
Hayrettin Uçak'ın anne acısı!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın annesi, ...
CHP İzmir'den miting gibi basın açıklaması!
CHP İzmir İl Başkanlığı'nın sözleşmeli memurların kadro, belediye çalışanlarının ...
 
Diyanetin Yaşar Alptekin söyleşisi liseyi karıştırdı!
Eski manken Yaşar Alptekin'in konuşmacı olarak davet edildiği lisede anlattıkları ...
Liseli Buket'ten 9 gündür haber yok!
İzmir'in Aliağa ilçesi Çandarlı Mahallesi'nde yaşayan lise öğrencisi Buket ...
Otomobil yüklü bir gemi daha battı!
Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait otomobil yüklü gemi Basra Körfezi'nde fırtına nedeniyle battı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri