ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3215
    Dolar
  • Euro
    34,7694
    Euro
  • Altın
    2.388,690
    Altın
  • Bist-100
    10.262,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/25°
    IZMIR
  • KONYA
    10/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü!
Dilan Polat sinir krizi geçirip kendine zarar verdi!
Dilan Polat sinir krizi geçirip kendine zarar verdi!
CHP'li Arslan'dan ''sipariş'' yasa teklifi tepkisi!
CHP'li Arslan'dan ''sipariş'' yasa teklifi tepkisi!
Kuzey Irak'ta 32 terörist öldürüldü!
Kuzey Irak'ta 32 terörist öldürüldü!
5 Temmuz 2023 Çarşamba - 13:08

Karşıyaka'da şirket krizi...

İzmir'de son aylarda camia ve taraftarların 5.5 yıldır görevde olan Başkan Turgay Büyükkarcı'ya seçimli genel kurul kararı alma çağrılarının bitmediği Karşıyaka'da yönetimin sessiz sedasız kurduğu şirket ortalığı karıştırdı.

Karşıyaka da şirket krizi...

Daha önce 2017 ve 2018 yıllarında şirketleşme için o dönemki yönetimlerin kongreye giderek üyelerden yetki istediği, 2 yıl önce gündeme gelen tamamen Karşıyakalıların kurucusu olacağı şirketin kulübü kongrenin vereceği yetkiyle geçici periyotlarla yönetmesi fikrinin ise taraftar tepkisiyle rafa kalktığı Kaf-Kaf’ta Başkan Büyükkarcı ve 2'nci Başkan Serkan Ergüven kontrolünde büyük yetkilerle kurulduğu ortaya çıkan Karşıyaka Sportif Ticaret Anonim Şirketi tartışma yarattı.

FUTBOL TAKIMINI DEVRALMA YETKİSİ VAR

Kentin en eski kulübü olup, 111 yıldır dernek statüsünde yönetilen yeşil-kırmızılılarda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 22 Haziran’daki sayısında kuruluş bilgileri yayınlanan, yönetimine 1 yıllığına Turgay Büyükkarcı ve Serkan Ergüven'in getirildiği 50 bin TL sermayeli süresiz anonim şirketin amaç ve konuları arasında, haklarını devraldığı Karşıyaka'nın futbol takımının sportif, hukuki, ekonomik faaliyetlerini yönetme, gerekli gördüğü varlıkları kiralama, devralma, araziler üzerinde üst hakkı tesisi, kulübün her türlü ürün ve markasının kullanımı, pazarlanması, reklam gelirleri kazanılması, yerli ve yabancı her türlü kişilerle ortaklık kurabilme veya yönetimi üçüncü kişelere devretme, her spor dalında takım kurabilip, kiralama, sporcuların sözleşmesinde söz sahibi olma gibi çok önemli maddeler yer aldı. 

YENİ YASADA ŞART

7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun geçici 1’inci maddesi, kamu yararına çalışan dernek statüsündeki kulüplere tüzükleri ile idari ve mali yapılarını 26 Ekim 2023 tarihine kadar kanuna uygun hale getirmeyi şart koşarken, Karşıyaka’da şirket kurulumu için kongre yapılmadan, kongre üyelerinden yetki alınmayıp, kulüp tarafından hiçbir mecrada duyurulmadan yönetim faaliyetlerini devralabilecek bir şirketin kurulması tepkiyle karşılandı.

Olağan genel kurula 2 yıl olmasına rağmen Karşıyaka'da başkanlığa adaylığını açıklayan Eski Basketbol Şube Başkanı İlker Ergüllü, Başkan Turgay Büyükkarcı'nın kongre onayına sunmadan, camiayla paylaşmadan kulübün tüm sportif ve mali haklarını devralabilecek bir şirket kurduğunu söyledi. "Taraftarımız şirketleşmeye karşı olduğunu açıkca belirtti. Bunların gündeme gelmesi gereken yer kongredir. Mali kongrenin amacı bunları konuşmak" diyen Ergüllü, "Ancak camianın seçim talebine rağmen ısrarla sandıktan kaçan Başkan Büyükkarcı, 2 kişilik şirketi de apar topar, bilgi vermeden kurmuş, üyelerle paylaşmaktan kaçmış. Kulübün önünde böyle kararlar almak için yeterli zaman da var. Kurulan şirketin zamanlaması çok manidar. Daha önce stat arazisiyle ilgili camiadan bir grubun 80 milyon Dolar rant elde etmeyi planladığını iddia eden, bu konuda savcılığa gitme çağrıma da uymayan Büyükkarcı'nın perde arkasında kulübü kendi devralmak için yaptığı gizli girişim ortaya çıktı" açıklamasını yaptı.

TARAFTAR TEPKİLİ

Karşıyaka taraftarları da sosyal medyada camianın bilgisi olmadan kurulan şirkete tepki gösterdi. Karşıyaka Taraftarlar Derneği ve Çarşı Grubu adına Taner Ütüklerli, "Seçimli genel kurul ya yapılacak ya yapılacak. Taraftarın söz hakkını gasp ederek 2015 yılında alınan bir kararın arkasından dolanıp kurduğu şirketle kulübün temsil haklarını kafasına göre peşkeş çekecek başkanın 1 dakika bile görevde kalmaması lazım. Bu kararı mevcut yönetim ya kendisi alır ya da 18 Temmuz'daki mali genel kurulda büyük Karşıyaka taraftarı aldırır. Bu konu artık şampiyonluk, kupa, transfer olayı değildir. Kulübümüze üye olan tüm taraftartarlarımızı, kardeşlerimizi bugünden itibaren kulübe gidip aidatlarını ödemeye ve 18 Temmuz'daki mali genel kurulda hazır bulunarak Karşıyaka Spor Kulübü için, başta Zühtü Işıl olmak üzere kurucularımızın, ay-yıldızlı armamızın peşinde olan tüm Karşıyakalıların hakları için mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

YÖNETİMDEN AÇIKLAMA: ŞİRKETLEŞME SÖZ KONUSU DEĞİL

Karşıyaka yönetimi de camiada tartışılan Karşıyaka Sportif Ticaret Anonim Şirketi'yle ilgili açıklama yaparak kulübün şirketleşmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Yönetimin açıklamasında, "Karşıyaka Spor Kulübü'nün şirketleştiği yönünde yapılan açıklamalar karşısında aşağıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur. Karşıyaka Spor Kulübü'nün halen geçerli olan ve 30.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren tüzüğünün 3. maddesinin 3. fıkrasının (d) bendine göre kulübümüz:

Ticaret ünvanı derneğin veya dernek şubelerinin adını taşıyacak şekilde ve TTK'nın emrettiği şekil ve şartlarda hakim hisseleri dernek üzerinde ve kontrolünde kalmak kaydı ile ticari işletmeler, iktisadi teşekküller, vakıflar kurar veya kurulmuş ticari işletmelere, vakıflara katılabilir, ortak olabilir. Kurulmuş veya kurulacak olan ortaklık hisselerini devralabilir ,devredebilir veya halka arz yoluyla değerlendirebilir. Dolayısı ile kulüp yönetim kurulu en az yüzde 51 hissesine sahip olacağı bir şirket (iktisadi teşekkül) kurabilir. Nitekim kulübümüz bu maddeye dayanarak ayrı zamanlarda (mevcut yönetimden önce) 2 şirket (iktisadi teşekkül) oluşturmuş bu iki kurum amacını yitirdiğinden vergi dairesinden kaydı silinmiştir.

Bu kez tüzüğümüzün aynı maddesine dayanarak yüzde 100'ü yani tamamı kulübümüze ait bir şirket kurulmuştur. Şirketin amacı her türlü ticari (kulüp forması hediyelik ,araç eşya vs) işlerin kurumlar vergisi ve katma değer vergisi mükellefiyetine tabi olması ve bu mükellefiyetlerden kulübü uzak tutmaktır. Öte yandan 22.04.2022 tarihinde yürürlüğe giren 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmeliklere göre Kulüplerin Şirketleşmesi (tüm malvarlığı alacak ve borçları yarışmacılık haklarının bir şirket tarafından devralınması) tamamen ayrı bir işlem olup, kulüp genel kurulunun kararı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı onayına bağlıdır. Kulübün şirketleşmesi diye bir husus söz konusu değildir.

Kaldıki genel kurulumuz daha önce kulubü şirketleştirip tamamen satma yetkisi verdiği halde bu yetkiyi kullanmak aklımızın ucundan bile geçmemiştir. Şirketleşme konusunun muatabı bu yönetim değildir. Karşıyaka spor kulübü Karşıyaka halkınındır. Stat arazisi kutsalımızdır" denildi.

 
Göztepe kabuk değiştiriyor
 
CHP'li Yücel'den ekonomist ve diploma göndermesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe kabuk değiştiriyor
Spor Toto 1'inci Lig'de 2023-2024 sezonun hazırlıklarına Urla Adnan Süvari ...
Altınordu'ya yeni sportif direktör!
Altınordu’da Ticari İşler Direktörü olarak görev yapan Murat Korkmaz, ...
Taha Altıkardeş Göztepe'de!
Spor Toto 1'inci Lig'de transfer döneminde Kasımpaşa'dan stoper Tarkan ...
 
Karşıyaka'da Ergüllü'den kripto çıkışı
Özel bir kripto para borsasıyla anlaşarak kulübün ikinci kripto parasını ...
Göztepe'den savunmaya takviye...
Trabzonspor Kulübü, genç savunma oyuncusu Taha Altıkardeş'in transferi ...
Altınordu özüne dönüyor
FF 2'nci Lig Beyaz Grup ekiplerinden Altınordu'da teknik direktör Atilla ...
 
Pınar Karşıyaka'nın rakibi belli oluyor
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde geçen sezon final oynayan Pınar ...
Göztepe'de yaprak dökümü...
Spor Toto 1'inci Lig'de dış transferde Kasımpaşa'dan stoper Tarkan Serbest, ...
Tatilciler gitti, geriye çöpleri kaldı
Türkiye'de önemli turizm merkezlerinin yer aldığı Ege Bölgesi'ndeki sahiller ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri