ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2535
    Dolar
  • Euro
    34,9197
    Euro
  • Altın
    2.436,330
    Altın
  • Bist-100
    10.257,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/23°
    IZMIR
  • KONYA
    6/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
14 Kasım 2021 Pazar - 12:58

Otizmli Eren müzikten elini çekmiyor

İzmir'de otizm tanısı konulduktan sonra müziğe ilgisi olduğu fark edilince İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT) ile tanışarak çalışmalara başlayan 15 yaşındaki Eren Arıcan, kısa zamanda 3 farklı enstrüman çalmayı öğrendi. Yetenek sınavına girerek güzel sanatlar lisesinde okumaya hak kazanan Eren "Müzisyen olmayı düşünüyorum. Koro çalışmaları güzel. Kanun, piyano ve bağlama çalıyorum" dedi.

Otizmli Eren müzikten elini çekmiyor

İzmir'de yaşayan öğretmen Hülya Arıcan (44) ve sağlık personeli Barış Arıcan (47) çiftinin 15 yaşındaki oğulları Eren Arıcan'a 3 yaşındayken otizm tanısı konuldu. Özel eğitim almaya başlayan Eren'in, müziğe ilgisi fark edilince İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT) ile tanıştı. Koroyla birlikte yurt içi ve yurt dışında sahne alan, yüzlerce konsere katılan ve yetenek sınavındaki başarısıyla Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi'nde okumaya hak kazanan Eren'in en büyük hayali; konservatuvar bölümü olan bir üniversitede okuyup ünlü bir müzisyen olmak.

Yaklaşık 20 yıllık sınıf öğretmeni olan, oğluna otizm tanısı konulması sonrası alan değiştirerek özel eğitim öğretmenliğine başlayan anne Hülya Arıcan, Eren'in koroya başlamasının ardından hayatının değiştiğini söyledi.

'KOROYA KATILDIĞINDAN BERİ MÜZİKLE İÇ İÇE'

2 yıl sonra konservatuvar sınavlarına girmeye hazırlanan Eren'in müziği çok sevdiğini söyleyen anne Arıcan, "Eren tanı aldıktan sonra yoğun eğitim alması gerektiği söylendi. Biz de okul öncesi dönemde her gün kuruma gidip, eve öğretmen tutup eğitimine devam ettik. Okul öncesi dönemde öz bakım ve ev yaşam becerileri üzerine çalıştık. İlkokula başladıktan sonra akademik dersler almaya başladı. 5-6 yaşlarında müziğe yeteneği olduğunu fark ettik. Otizm korosuna katıldık. O günden beri müzikle iç içe" dedi.

'KORO İLE BERABER HAYATI DEĞİŞTİ'

İlkokul ve ortaokulda kaynaştırma öğrencisi olan Eren'in güzel sanatlar lisesinin yetenek sınavını kazandığını anlatan Arıcan, "Müzikle ve koro ile beraber hayatı değişti. Bazı takıntılı davranışlarını aşmaya başladık. Bunlar yok denecek kadar az hale geldi. Eskiden evden ayrılmak istemezdi. Şimdi çok sosyal. kendi ayakları üstünde durmasını hedefledik. Müzik sayesinde kendini geliştirdi. Hedefi, konservatuvar. Şarkı söylemeyi çok seviyor. Umarım hayallerini gerçekleştirir hayallerini" diye konuştu.

3 farklı enstrüman çalan ve şarkı söylemeyi çok seven Eren Arıcan "Müzisyen olmayı düşünüyorum. Koro çalışmaları güzel. Arkadaşlarımı seviyorum. Kanun, piyano ve bağlama çalıyorum. İstanbul'a gidip Mabel Matiz, Simge Sağın ve Zeynep Bastık ile tanıştım. Macaristan'a gidip koroyla birlikte konser verdim" diye konuştu.

'KOROYLA YAKLAŞIK 200 KONSER GERÇEKLEŞTİRDİ'

İZOT'un kurucusu Orçun Berrakçay da Eren ile çalışmalara devam ettiğini söyledi. 2013 yılında 4 öğrenci ile başladıkları koro yolculuğunun 45 otizmli bireye ulaştığını anlatan Berrakçay, "Bu süreçte öğrencilerimiz akademik anlamda da müzikte ilerlemeye başladı. Önce güzel sanatlar liselerinde eğitim aldılar. Devamında da hem aileleri hem bizim istediğimiz gibi üniversite ile birlikte akademik eğitimleri taçlandı. Yüksek lisans aşamasına kadar getirdiğimiz öğrenciler var. Eren de yetenekli öğrencilerimizden biri. O, İZOT'a ilk başladığında en küçük öğrencilerimizden biriydi. Manisa'da bir konsere gitmiştik ve Eren sahneden atlayarak annesine koşmuştu. Sahnede duramayan öğrencilerimizden biriydi. Ama süreç içinde arkadaşlık ilişkileri güçlendi, farklı şehirlerde ve yurt dışında sahne deneyimleri oldu. Koroyla yaklaşık 200 konser gerçekleştirdi" dedi.

'OTİZMLİ GENÇLERE FIRSAT SUNULSUN'

Eren'in de tüm İZOT üyesi öğrenciler gibi üniversite okumak istediğini vurgulayan Berrakçay, istihdam sağlanması için de otizmli gençlere imkan verilmesini istedi. Berrakçay "Otizmli gençlerimizin üniversite okumaları çok güzel ama okulu bitirince bu gençlerimiz ne yapacak? En çok istediğimiz onlara istihdam sağlanması. Yalnızca üniversite değil, bütün hayatlarına yansıyacak fırsatlar sunulsun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler:
 
Petkimspor çare bulamadı
 
İYİ Partili başkandan istifa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Hastaların 3'te 1'i diyabet olduğunu bilmiyor'
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ...
İzmir'de heykel vandalları iş başında
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğundaki 3 parktaki heykeller ...
Bulgaristan'daki cumhurbaşkanlığı seçimine İzmir'den yoğun katılım
Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanabilmeleri ...
 
Bornova'nın çocukları yangını anlatacak!
Bornova Belediyesi, 2021 yılında yaşanan orman yangınları sonrasında küresel ...
Üniversiteliler Buca için beyin fırtınası yaptı
Yaklaşık 80 bin üniversite öğrencisinin yaşadığı Buca, farklı bir etkinliğe imza attı.
Başkan Sandal muhtarlarla bir araya geldi
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentin sorunlarına daha hızlı ...
 
İZMİR'DE BAŞAK CENGİZ İÇİN PROTESTO
Ankara'da hiç tanımadığı Can Göktuğ Boz tarafından samuray kılıcıyla öldürülen ...
Koronavirüse 215 kurban daha!
Türkiye'nin günlük koronavirüs tablosu açıklandı. Son 24 saatte 215 kişi ...
Oto galerisine kanlı baskın: 3 ölü!
İstanbul'da otomobil galerisine düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri