ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3787
    Dolar
  • Euro
    35,0430
    Euro
  • Altın
    2.325,750
    Altın
  • Bist-100
    9,09
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
10 Mayıs 2023 Çarşamba - 15:16

Rusya'dan Türkiye'ye can suyu... Ertelenen borç miktarı belli oldu!

Reuters'ın aktardığına göre, Rusya'ya doğalgaz ödemesinde ilk öteleme 600 milyon dolar oldu. Fiyatlara bağlı olarak 3-4 milyar dolarlık ödeme 2024'e ertelenebilir.

Rusya dan Türkiye ye can suyu... Ertelenen borç miktarı belli oldu!

Türkiye’nin başlıca doğalgaz tedarik kaynağı Rusya’ya yapması gereken ödemeleri ertelemesini sağlayan anlaşmanın ardından ilk erteleme 600 milyon doların 2024’e ötelenmesiyle kısa süre önce gerçekleşti.

Gaz ödemeleri hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre anlaşma kapsamında küresel enerji fiyatlarındaki değişime bağlı olarak 3 ila 4 milyar dolar gazın ödemesi 2024 yılına ötelenebilecek.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ödemelerin ötelenmesi için Rusya ile anlaşmaya vardığını geçen hafta açıklamıştı.

İki kaynak, 600 milyon dolar tutarındaki ilk ötelemenin kısa süre önce yapıldığını, ödemenin 2024 yılına ertelendiğini ifade etti.

‘GELECEK YILA ERTELENDİ’

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Gazprom ile yapılan görüşmelerde doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi görüşmelerinde olumlu bir noktaya gelindi. Ödemesi yapılamayan bir ödeme olmadı bugüne kadar. Hep ödeme yapıldı. Şu anda resmen 600 milyon dolarlık ödeme gelecek yıla ertelendi. Fiyatlardaki artış bunda çok etkili oldu. Gazprom da bunu anlayışla karşıladı. Çünkü spot gaz alınması maliyetleri yükseltti” dedi.

“İlerleyen aylarda da gaz ödemelerinde biraz erteleme imkanı var… Bu tutar 3 milyar doların üzerinde olabilir… 4 milyar doları da bulabilir. Bu tutar dünya ekonomilerindeki durumdan, petrol ve gaz fiyatlarındaki değişime, savaşın durumuna kadar pekçok faktöre bağlı” dedi.

DÖNMEZ DUYURMUŞTU

Enerji Bakanı Dönmez, geçen haftaki açıklamasında “Rusya ile, Gazprom şirketi ile, geçen yıl fiyatlar olağanüstü artınca belli bir rakamın üzerindeki ödemelerin ertelenmesi konusunda mutabakat sağlandı” demişti.

Ötelemenin ödemeler dengesinin sağlanması için yapıldığını belirten Dönmez, konu hakkında başka ayrıntı vermemiş, ne kadar ödemenin ertelendiğini söylememişti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen haftaki enflasyon raporunda Türkiye’nin enerji alanında “Şu ana kadar düzenli ödeme yapıldı, bundan sonrası için farklı görüşmeler olabilir” demişti.

Türkiye’nin Rusya’dan ne hacimde doğalgaz ithalatı yapıldığı kamuoyuyla paylaşılıyor olsa da ithalatın değeri veri olarak yayımlanmıyor.

Türkiye’nin başlıca üç doğalgaz tedarikçisi Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hattıyla gaz ithal ediyor. Bunun üzerine 10’dan fazla ülkeden de gemilerle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın alıyor.

GAZIN YÜZDE 39’U RUSYA’DAN

Türkiye şubat ayı sona kadarki 12 aylık dönemde ithal ettiği 53,6 milyar metreküp doğalgazın yüzde 39’unu Rusya’dan ithal etti. Rusya’dan ithal edilen büyük bölümü petrol ve petrol ürünlerinin fiyatını izleyen uzun vadeli kontratlarla ithal edilmiş olsa da, bir bölümü son iki yıldır keskin yükselişler görülen spot piyasada oluşan fiyatlardan ithal edildi.

Enerji alanında başlıca tedarikçilerden olan Rusya, Türkiye’nin en büyük doğalgaz ve ikinci büyük ham petrol sağlayıcısı konumunda.

Kullandığı petrol ve doğalgazın neredeyse tamamını ithal eden Türkiye, doğalgaz fiyatlarının rekor kırdığı, petrol fiyatlarının ise yüksek seyrettiği geçen yıl 96,5 milyar dolar ile tarihinin en yüksek enerji ithalatını gerçekleştirdi.

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 12 aylık enerji ithalatı Şubat ayından itibaren gerilemeye bağlayarak nisan ayında 90.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Rusya ve Türkiye enerji bakanlıkları ile BOTAŞ ve Gazprom, haberin yazıldığı sırada Reuters’ın konu ile ilgili sorularına yanıt vermedi.

Bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları döviz politikasında enerji ödemelerinin öteleniyor olması ekonomi yönetiminin “istikrarlı TL” olarak tanımladıkları bu politikayı destekleyen bir unsur.

BOTAŞ, TCMB’den ya da piyasadan dövizi almak için ihtiyaç duyduğu TL’yi genel olarak Hazine’den sağlıyor. Bu nedenle enerji ödemeleri tek kalemde rezervlerin yanı sıra bütçeye de en çok baskılayan unsur.

 
Erdoğan'dan yeni Anayasa mesajı...
 
YSK’dan flaş GAMER kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan yeni Anayasa mesajı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amacımız, ülkemizi yeni ve sivil ...
Fenomenlere kötü haber!
Fransa'da Senato, influencerların faaliyetlerinin denetlenmesine yönelik tasarıyı kabul etti.
Muharrem İnce’nin İzmir programı iptal edildi!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin sağlık problemleri nedeniyle ...
 
İzmir'de icradan satılık akaryakıt istasyonu!
İzmir'in Menemen İlçesi'nde Çanakkale yoluna cephesi bulunan akaryakıt ...
Efes Selçuk'tan iktidar mesajı!
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimine günler kala düzenlenen ...
Narlıdere Metrosu'nda tarihi gün... Test sürüşü yapıldı!
Fahrettin Altay - Narlıdere Metro hattı deneme sürüşü İzmir Büyükşehir ...
 
Twitter’a sesli ve görüntülü arama geliyor!
Elon Musk, Twitter'a gelecek yeni özellikleri sıraladı. Musk, platform ...
İzmirliler dikkat... Seçim günü o ilçede plajlar kapalı olacak!
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, seçim nedeniyle 14 Mayıs Pazar günü ...
Viyadük etabı hizmete açıldı... İlk geçişi Soyer yaptı!
Buca ile Bornova’yı kesintisiz birbirine bağlayacak projenin 2,2 kilometrelik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri