ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4084
    Dolar
  • Euro
    34,8183
    Euro
  • Altın
    2.431,990
    Altın
  • Bist-100
    9.978,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
5 Aralık 2023 Salı - 20:08

Selahattin Demirtaş hakim karşısına çıktı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'hükümeti ve devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı dava başladı. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Demirtaş, "Ben Kürdüm, Kürt siyasetçisiyim, yargılanmamın sebebi budur. Türk ırkçısı olsaydım tek bir soruşturma geçirmezdim. Sözlerimi geri alacak değilim." dedi.

Selahattin Demirtaş hakim karşısına çıktı

Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yedi yıldır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile katıldı. HEDEP Mersin Milletvekili Ali Bozan ve parti yöneticileri duruşmayı izliyor.

Salonda Demirtaş'ı savunmak için 25 avukat bulundu. Avukatlar, esas hakkında savunma yaptı.

Artı Gerçek'ten Abidin Yağmur'un haberine göre; Avukat Özgür Özbek, "10 dosya birleşti. Demek ki 10 savcı el atmış. Sanık lehine delillerin de toplanması gerekirken sadece aleyhte olan deliller var. Dava konusu konuşmalar vekillik döneminde yapıldı. Meclis'te yapılan konuşmadan dolayı dokunulmazlık ve sorumsuzluk Meclis dışı konuşma için de geçerlidir. Savcılar bu konuşma Meclis'te de olmuş mu diye bakmalıydı. Birleşen dosyada Diyarbakır'dan iki dosya eksik. Bunun yanı sıra mahkemenin istediği TBMM tutanaklarından bazıları eksik. Bu nedenle ek süre istiyoruz. Dosyadaki iki adet DVD ile bir adet CD hasarlı" dedi.

'BEŞTAŞ VE DÖNEMİN İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI DİNLENMELİ'

Demirtaş'a Cizre'de yaşananlara ilgili açıklamaları dolayısıyla yöneltilen suçlamalarda karşı da savunma yapan avukat Özbek, "Mardin Asliye Ceza Mahkemesi dosyasında Cizre olaylarıyla ilgili davada Osman Baydemir dinlendi, Meral Danış Beştaş dinlenmedi. Müvekkilim ve HDP'nin çatışma ortamının durması için yaptığı çabanın görülmesi, Cizre'de neler yaşadığının anlaşılması için Meral Danış Beştaş ve dönemin İçişleri Bakan Yardımcısı dinlenmeli" diye konuştu.

'KONUŞMALARIN AYNI OLDUĞUNU ORTALAMA ZEKADA HERKES ANLAR'

Avukat Mahsuni Karaman, "Demirtaş hakkında açılan davalara konu olan konuşmaların Meclis konuşmalarıyla benzer olduğu, sorumsuzluk kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini 7 yıldır söyledik. Maalesef bunu dikkate alan bir mahkeme ve yargıç olmadı. AİHM, müvekkilin bu talebinin mahkemelerce dikkate alınmamasını hayretle karşıladığını kararında belirtti. Mitinglerde yapılan konuşmalar ile Meclis konuşmalarının aynı olduğunu ortalama zekada her insan anlar" dedi.

DEMİRTAŞ: O ASKER VE POLİSLERDEN 15 TEMMUZ'DAN SONRA DARBECİ ÇIKTI MI?

Avukatların ardından savunmasına başlayan Selahattin Demirtaş, "Bu dava ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 14.ve 18.maddesi ihlal ediliyor. Kürt siyasetçi olduğum için dava sürecinde ayrımcılık yapıldı. İdeolojik ve siyasi bakan, devletin suçlarını örtmeye çalışan savcı; asker ve polisin hendeklere karşı mücadele ettiğini belirtmiş. Benim de onlara hakaret ettiğimi söylemiş. Peki o asker ve polislerden 15 Temmuz'dan sonra darbeci çıktı mı? Çıktı Peki savcı bunları inceledi mi?" dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Savcı benim milletvekili olduğumu, muhalefet partisi başkanı olduğumu, vatandaş olduğumu, dönemin siyasal atmosferini, polis ve askere 'taş üstünde taş baş üstünde baş bırakmayın' diye Meclis'ten talimat verenleri, yargıdaki siyasilesmeyi, bana, Canan Kaftancıoğlu'na, Selçık Kozagacli'ya ceza veren hakimin yükselmesine bakmamış.Hakkımda 'terörist Demirtaş diye 1.5 milyon tweet olduğuna bakmamış."

DEMİRTAŞ İŞKENCE FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ

Çesitli illerde cesetlere yapılan işkencelere ilişkin fotoğrafları gösteren Demirtaş, "Savcı, ben bu sözleri uydurdum mu yoksa somut bir olay üzerine bakarak mı söyledim, bunu incelemiş mi?Korumanız gereken şey bu alçaklığı yapanlar değil, insanlıktır" dedi.

'YÜZ BİN YIL YATSAM SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM'

"Ben bir Kürt olduğum için yargılanıyorum" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irkçı, faşist bir çete lideri olsaydım yargılamazdım. Yüz bin yıl yatsam söylemeye devam edeceğim. O dönemde az bile söylemişim. Beni seçen milyonlarca insan beni bu gerçekleri söylemem için seçti. Bunları söylememek alçaklıktır. Taleplerimiz meşrudur. Mahkeme benim etnik kimliğimden dolayı, siyasi kimliğimden dolayı ayrımcılığa uğramamı ortadan kaldırırsa adil bir yargılama olur

AVUKAT TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Demirtaş’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin tamamını reddederek yeni duruşma gününü 15 Mayıs 2024 olarak belirledi. Mahkeme, eksik olan dosyalar, DVD ve CD'ler ile Meclis tutanaklarının istenmesine karar verdi.

AVUKATLARDAN İLK DEĞERLENDİRME

Mahkemenin ardından avukat Ramazan Demir, davayla ilgili şunları söyledi:

"Bu dosya Sayın Demirtaş'ın farklı dönemlerde özellikle askeri operasyonlar sırasında Kürt halkına karşı işlenen suçlara ilişkin yapmış olduğu açıklamalar ve ifadelerden dolayı birden fazla dosyanın birleştirilmesiyle açılmış bir dosyaydı. Mersin'de birleşti hepsi. 301. madde dediğimiz, 'devletin organlarını hükümeti aşağılama suçlamasıyla' başlatılmış soruşturmalardan bezeli bir dosyaydı.

Bugün de savcılık makamı mütalaasında Demirtaş'ın özellikle Cizre'de yürütülen operasyonlardan dolayı işlenen suçlardan, yapılan katliamlardan, insan bedenine yapılan işkencelerden ki bunların başında Hacı Lokman Birlik var, Taynet Ana gibi hem öldürülmeleri hem de sonrasında bedenlerine yapılan işkencelerden dolayı ifade etmiş olduğu sözlerden dolayı açılan davaydı.

'DOSYADA ÇOK FAZLA EKSİK VAR'

Savcılık makamı, uluslararası ve ulusal binlerce habere, rapora ve karara konu olan meselelerin tüm Türkiye'nin ve dünya kamuoyunun malumu olan konuların, bir bütün devleti ve organlarının aşağıladığı kanaatiyle bir mütalaa verdi. Dolayısıyla bunlardan dolayı sayın Demirtaş'ın ceza aldırmasını istediler. Bugün itibariyle karar çıkmasını beklediğimiz dosyada çok fazla eksik var. Zaten yıllardır bu eskilerin tamamlanması gerektiğini ifade ediyordu. Bugünkü duruşmada mahkeme daha önce sıklıkla talep ettiğimiz taleplerin sadece bazıları kabul etti ve benzer konulardaki dosyaların getirilmesi, fiziken getirilmesi ve incelenmesine karar verdi. Dolayısıyla yargılama bitmiş değil. Sayın Demirtaş, bu sözlerden dolayı bu ifadelerden dolayı yargılanmaya devam edecek."

 
ABD'li kardeşlerin babalık davasında karar verildi!
 
CHP'ye adaylık başvurusunda rekor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dikbayır’ın ihraç nedeni belli oldu
İYİ Parti'nin disipline sevkle ihracına karar verdiği Sakarya vekili Ümit ...
İYİ Partili Bezircilioğlu GİK kararını yorumladı... 'İzmir'de bu sınava hazırız'
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, partisinin Genel İdare ...
Başkan Sengel'den dikkat çeken adaylık başvurusu...
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yeni dönem aday adaylığı ...
 
CHP'de Çam da 'Büyükşehir' dedi...
CHP 24 ve 26. Dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Tacettin Bayır Büyükşehir aday adayı!
CHP 25, 26 ve 27. dönem İzmir milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir ...
Başkan Batur Büyükşehir aday adayı...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediye başkan aday ...
 
Buğra Gökce'den gövde gösterisi gibi adaylık açıklaması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden ...
Erdal Aksünger'den flaş karar!
CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, ...
Çevre mücadelesinin simge ismi Urla'ya talip oldu
İzmir'de çevre mücadelesinin simge isimlerinden, avukat Şehrazat Mercan, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri