ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
3 Mayıs 2023 Çarşamba - 15:45

TİP adayı Atak'tan Soylu'ya sert tepki: Kimse sandıktan çıkan iradenin karşısında duramaz, engelleriz...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir 2'nci Bölge, 3'ncü sıra Milletvekili Adayı Eser Atak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 14 Mayıs seçimlerine yönelik "siyasi darbe" çıkışına, "Babanızın malı olarak mı görüyorsunuz bu devleti. Devlet kurumları halkın kurumlarıdır. Kimsenin babasının malı değildir. Kimse sandıktan çıkan iradenin karşısında duramaz. Ve bunu da engelleriz. Her türlü şekilde engelleriz. Gerektiğinde meydanlara da dökülürüz" yanıtını verdi.

TİP adayı Atak tan Soylu ya sert tepki: Kimse sandıktan çıkan iradenin karşısında duramaz, engelleriz...

SONKALEİZMİR-TİP İzmir 2'nci Bölge Milletvekili Adayı Eser Atak, SONKALE TV yayınında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Uzun yıllar Çankaya, Konak ve İzmir Büyükşehir belediyelerinde üst düzey görevlerde bulunan, şehir plancısı Eser Atak, TİP olarak İzmir'de iddialı olduklarını dile getirdi. Geçmişte, şehir plancıları odası bünyesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e karşı çok ciddi mücadele verdiğini anlatan ve toplumsal mücadeleye yabancı olmadığını vurgulayan Eser Atak, esprili bir dille göndermede bulundu.

(Eser Atak, Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı)

MELİH GÖKÇEK'E İNCE GÖNDERME

Atak, "Aslında bugünlere gelmemin bir nedeni de Melih Gökçek'tir. O anlamda da teşekkür ediyorum kendisine. Kent mücadeleleri anlamında bizim kendimizi epeyce geliştirmemizi sağladı. Çünkü, şehir planlama mesleğinde ne kadar doğru uygulama varsa hepsinin tam tersini yapan bir belediye başkanıydı. Tamamen rant odaklı, şehri otobana çeviren, yayaları, engellileri düşünmeyen bir sürü uygulaması vardı. Bunlara karşı hem şehir plancıları odasında, hem Halkevleri bünyesinde, hem de kurduğumuz Ankaram Platformu bünyesinde ciddi mücadeleler verdik, kazanımlar elde ettik. Aslında bir taraftan ben de mücadele pratiği içinden geliyorum. Oda çalışmalarından sonra bunu çeşitli mecralarda yazarak çizerek dile getirdim. Her zaman toplumcu, kamucu uygulamaların içinde oldum, onları savundum" dedi.



Sol gelenekten gelen bir aileye mensup olduğunu anlatan Atak, TİP'in son yıllarda 4 milletvekili ile yaptığı muhalefetin tüm Türkiye gibi kendisinde de umut olduğunu dile getirdi. Atak, "Türkiye İşçi Partisi'nin bu samimi, içten, soldan bakan politikalarına ben nasıl destek olabilirim diye baktım. Şehir planlama mesleğimle, tecrübemle bu rüzgarı nasıl büyütebilirim diye baktım. Doğru bir şey yaptığımı da düşünüyorum" diye konuştu.

"ÇOK BÜYÜK SÜRPRİZ YAPACAĞIZ"

İzmir'de milletvekili çıkarıp çıkaramayacakları sorusuna Eser Atak şu yanıtı verdi:

"Ezberleri bozduk. Sokakta gezdiğimizde yoğun ilgiyi görüyoruz. İnsanların gözleri ışıl ışıl bize bakıyor. Önceden sol partiyle yanyana gelmekten korkan insanlar şimdi bizim yanımıza gelip parti programımızı soruyorlar. Baraj sorunumuz olup olmadığını soruyorlar. Biz olmadığını söylüyoruz. Fotoğraf çektirmek istiyorlar. Yoğun bir ilgi ve teveccüh var alanda. İzmir'de ve diğer illerde çok büyük bir sürpriz yapacağımızı düşünüyorum. Çünkü iki pusula olmasının rahatlığı var. Birinci pusulada biz de açıkça söylüyoruz, Kemal Kılıçdaroğlu'na oy istiyoruz. Milletvekili seçiminde de bizi güçlendirin diyoruz. Bakın, 4 milletvekili ile yaptıklarımız ortada. Yurttaştan, emekten, ezilenden, kadından yana politikaları destekleyeceğiz, emniyet sübabıyız, halkın sigortasıyız diyoruz. Bu karşılık görüyor. İzmir'de 4 milletvekilini hedef olarak koyduk. Halkın ferasetine de güveniyoruz" ifadelerini kullandı.



SİYASİ DARBE SÖYLEMİNE SERT TEPKİ

Atak, çok kısa zaman içinde üye sayılarında artış olduğunu ve 50 bine dayandıklarını vurgularken, "Siyasetin hep sermayeyle finanse edilmesi. Sermayenin siyasetle olan organik bağının ülkeyi getirdiği nokta ortada. Biz burada ayrılıyoruz. Biz kadınlar için, en yoksul kesim için öncelik diyoruz. 5 milyon çocuk yatağa aç giriyor bu ülkede. Bu ciddi bir sorun. İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkıldı, bu ciddi bir sorun" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 14 Mayıs seçimlerine yönelik "siyasi darbe" söylemini de hatırlatan Eser Atak, şöyle devam etti:

"Hatta 14 Mayıs siyasi darbe diyorlar. Ne demek siyasi darbe. Sen atanmış olarak üstelik, böyle bir şeyi nasıl düşünebilirsin. Seçim kararını alan zaten Cumhurbaşkanı. Babanızın malı olarak mı görüyorsunuz bu devleti. Devlet kurumları halkın kurumlarıdır. Kimsenin babasının malı değildir. Kimse sandıktan çıkan iradenin karşısında duramaz. Ve bunu da engelleriz. Her türlü şekilde engelleriz. Gerektiğinde meydanlara da dökülürüz. Ve meydanlarda, seçimin meşru sonuçlarının tanınmaması durumunda bütün vatandaşlarımız da meşru protesto hakkını kullanır. Seçim sonuçlarının tanınmaması gibi bir ihtimali düşünmüyorum. Bu tamamen seçim öncesi halkın kafasını karıştırmak için yapılan şeyler. AKP ve Saray rejimi, artık siyaset üretemiyor. Yeni bir şey söyleyemiyorlar. Karşı tarafı karalamak için çalışıyorlar. Her seçim öncesi gördüğümüz tipik siyaset anlayışı. Yok bunlar terör örgütü savunucusu, bilmem ne.. Artık kimse yemiyor bunları. Herkes geçim derdinde, ekonominin derdinde. Orta sınıf çökmüş vaziyette. Artık insanların ev alma, araba alma hayalini bile elinden almış bir iktidar söz konusu. Yahu neden bahsediyorsunuz diye söylemek lazım. İşte çıkıyorlar yok savaş uçağı yaptık, bilmem ne yaptık. Halkın gündemi bu değil kardeşim. Halkın gündemi evine götüreceği ekmek. İyi bir sağlık sistemi, eğitim sistemi. Kredi kartı borçları. Gündemimiz farklı, biz halkın gündemini taşımaya devam edeceğiz. Ve yurttaşlarımız da sandıkta gerekli cevabı verecek."

KÖY ENSTİTÜLERİ'NDEN BAHSEDERKEN GÖZLERİ DOLDU

TİP'in adaylarının halkın içinden gelen, liyakatlı kadrolar olduğunu vurgulayan Atak, 15- 20 milletvekili ile TBMM'ye girmeleri halinde Türkiye'de çok şeyin değişeceğini, sol bir rüzgar eseceğini söyledi. Atak, TİP'in söylemlerinin diğer partileri de etkilediğini, TBMM'de yapacakları güçlü muhalefetle bunu daha da katlayacaklarını belirtti. Özellikle eğitim sisteminin ülkede neredeyse tamamen çöktüğünü, köy okullarının kapatılmasının topluma büyük darbe vurduğunu kaydeden Atak, Köy Enstitüleri'nden yetişen bir öğretmen olan babasını anlatırken duygulandı. Gözleri dolu dolu olan Eser Atak, tüm dünyada son derece prestijli ve önemli bir meslek olan öğretmenliğin Türkiye'de de hakettiği yere ulaşması için ellerinden gelen mücadeleyi vereceklerini söyledi.

İZMİR'İN EN BÜYÜK SORUNU, BÜTÇEDEN AYRILAN PAY

Atak, İzmir'in en büyük sorununun ise merkezi hükümetin bütçeden yeterli payı vermemesi olduğunu dile getirirken, "Çünkü pek çok önemli yatırım özellikle geciktirildi. Ankara- İzmir hızlı treni bitirelemedi. Sivas açıldı. Sivas'a mı giden yolcu fazla İzmir'e mi. Yüzde 40 aşamasına daha yeni gelebilmiş. Ayrıca en önemli sorunlardan biri kentsel dönüşüm konusu. Merkezi yönetim tarafından bunların çoktan yapılması gerekiyordu. Yasal mevzuatın bir an önce uygun hale getirilmesi lazım. Güvenli yapılarda yaşamak insanların en temel hakkı. Yeşil alanların bir an önce artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yönde belediyelere ilave kaynak aktarılmalı. Yerel yönetimler aslında pekçok yatırım yapabilecek kadrolara sahip. Ancak şuan merkezi yönetimden alınan pay yeterli değil. Pekçok Avrupa ülkesinde, yerel yönetimlerin merkezi yönetimden aldığı vergi geliri payı yüzde 25'i buluyor. Ve çok ciddi yatırımlar yapabiliyor. Toplu taşıma yatırımlarına ilave kaynak aktarılması gerekiyor. Örneğin akaryakıtın yüzde 70'i verdi. Bunun yüzde 1'ini toplu taşım yatırımlarına aktarsalar bu sorun çözülür" dedi.

SEÇİLEMEZSEM...

Seçilirse İzmir halkının sorunlarını meclise taşıyacaklarını, ciddi bir mücadele vereceklerini aktaran Atak, "Seçilemezsem de sonuçta bir devlet memurluğundan istifa etmiş olduk. Başka da bir gelir kaynağımız olmadığı için tekrar belediyeye dönmek gibi bir irademiz olacak. Ama siyaset bulaştı bir kere, işlerimizin yanı sıra bu kulvarı da zorlayacağız" dedi.

Atak, Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer aldığı için TİP'in kesinlikle baraj sorunu olmadığını da tekrardan vurguladı.


Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Yücel'den Kerem Kınık'a sert sözler!
CHP İzmir Milletvekili Adayı Deniz Yücel, Kızılay’ın arsasını bağışladığı ...
CHP Milletvekili Adayı Rıfat Nalbantoğlu:Cenk değil, seçim yapacağız!
CHP 2. Bölge Milletvekili Adayı Rıfat Nalbantoğlu, seçim çalışmaları için ...
AK Partili İnan, Bayraklı Şehir Hastanesi'ni gezdi...
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili adayı Eyyüp ...
 
Kerem Ali Sürekli: 'AK Parti'de herkese yer var'
AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Kerem Ali Sürekli, düzenlediği ...
İzmir'de Yeşil Sol ve ATA İttifakı seçmeni arasında gerginlik!
İzmir Karşıyaka'da ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan'ı karşılamak ...
Meral Akşener: PKK'lıysam tutuklayın beni şerefsizler!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve ABB Başkanı Mansur Yavaş açıklamalarda ...
 
İYİ Partili Keskin'den Balçova çıkarması
2023 genel seçimlerine sayılı günler kala, İYİ Parti İzmir 1.Bölge Milletvekili ...
Deniz Yücel: Ülkemizi aydınlığa çıkaracağız!
Seçim çalışmalarına STK ziyaretleri ile devam eden CHP İzmir Milletvekili ...
AK Partili Bursalı: "İzmir'de Atatürk diyemeyenler, Atatürkçüler'e Atatürk düşmanlarını dayatıyor"
AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Şebnem Bursalı Menderes’te katıldığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri