ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2020
    Dolar
  • Euro
    35,0069
    Euro
  • Altın
    2.498,740
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/28°
    ADANA
  • ANKARA
    12/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/32°
    IZMIR
  • KONYA
    17/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
izmir büyükşehir. 19 mayıs,
Yangın faciası: Anne ve kızı yaşamını yitirdi!
Yangın faciası: Anne ve kızı yaşamını yitirdi!
Üç Türk ABD ordusunu dolandırdı... FBI devreye girdi!
Üç Türk ABD ordusunu dolandırdı... FBI devreye girdi!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu!
Pençe-Kaplan bölgesinde 1 askerimiz şehit oldu!
Pençe-Kaplan bölgesinde 1 askerimiz şehit oldu!
16 Nisan 2020 Perşembe - 17:46

Umut veren koronavirüs çalışması!

Çukurova Üniversitesi'nde yeni tip koronavirüs salgınını önlemek için 2 buçuk aydır yoğun şekilde çalışan 8 bilim insanı, hastalığın tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başardıklarını duyurdu. Bilim insanları, elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkânını ortadan kaldırdığını tespit etmelerinin ardından hayvan deneylerine başlayarak, hızla çözüm bulmayı hedeflediklerini aktardı.

Umut veren koronavirüs çalışması!

Çukurova Üniversitesi'ndeki Eğitim, Veteriner, Su Ürünleri, Fen Edebiyat ve Tıp Fakültelerinde görevli Prof. Dr. Osman Gülnaz, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Doç. Dr. Aygül Küçükgülmez Yandım, Prof. Dr. Sadık Dinçer, Kimya Mühendisi İbrahim Süslü, Dr. Öğr. Üy. Bilge Kaan Tekelioğlu, Doç. Dr. Atıl Bişgin ve Nazrin Murguzova’dan oluşan 8 kişilik araştırma ekibi 2 buçuk aydır aralıksız sürdürdükleri çalışmalarının ilk sonucunu aldıklarını duyurdu.

Yeni tip koronavirus (Covid-19) hastalığının tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başaran Çukurova Üniversiteli bilim insanları, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı ziyaret ederek çalışmaların detayları hakkında bilgi verdi.

Rektör Kibar, dünya genelinde yayılan ve Türkiye'yi de etkisi altına alan koronavirüs salgını başladığından bu yana bilimsel çalışmalara yoğunluk verildiğini, Çukurova Üniversitesi’nde de bu anlamda yoğun çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

“Kamuoyunda açıklandığı üzere Covid-19 virüsü solunum hücrelerindeki Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) isimli reseptörlere bağlanarak hücre içine nüfuz etmekte, böylece akciğerlerde bilinen aktivitelerini göstermektedir. Bilim insanlarımızın geliştirdikleri bu yeni etken madde, virüsün kendini çoğaltması aşamasında kullandığı replikasyon enzimlerinin çalışmasını engelleyerek aktivitesini göstermektedir.” 

"HAYVAN DENEYLERİ BAŞLAYACAK"

Bugüne kadar yapılan laboratuvar ortamı deneylerinde, üretilen bu molekülün replikasyon enzimlerini engelleyecek aktivitede olduğunu gösteren ön çalışma sonuçları elde edildiğini anlatan Rektör Kibar, "Elde edilen etken maddenin virüsün çoğalma imkânını ortadan kaldırdığı laboratuvar ortamı koşullarında tespit edilmiş ve bu çalışmalar gelecek için umut vadetmektedir. Gelinen noktada Covid-19 ile mücadelede bu molekülün kullanılabileceğini öngören Çukurova Üniversitesi bilim insanları, çalışmalarını hızlandırarak in-vivo güvenlik ve etkinlik çalışmaları ile hayvan deneylerine başlayarak hızla çözüm bulmayı hedeflemektedirler" dedi.

"ÇİN'DEN GELEN İLAÇ YERİNE KULLANABİLECEĞİMİZ BİR İLAÇ OLABİLİR"

Koronavirüs salgınının dünyada etkisini göstermeye başlamasından itibaren çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Osman Gülnaz ise geliştirdikleri etken madde ile virüsün hücre içinde gelişmesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi. Virüsün insandan insana çok kolay bulaştığının ve bundan dolayı çözümün ivedilikle ortaya koyulması gerektiğinin altını çizen Gülnaz, şöyle konuştu:

"Sentezlediğimiz ilaçtaki etken madde, laboratuar şartlarında yapmış olduğumuz tüm testlerde pozitif sonuçlar verdi. Bu sonuçların tamamını aldıktan sonra elde ettiğimiz bulguları kamuoyuyla paylaşmak istedik. Çukurova Üniversitesi olarak çalışmamızı tamamladık. Önümüzde çok uzun bir süreç var. Bu süreç içinde etken maddenin denemelerinin tamamlaması ve en kısa zamanda klinik aşamaya geçmesi için onay beklemekteyiz. Virüsün üremesini durdurabilen özel bir etken maddeden bahsediyoruz. Biliyorsunuz, hastalıkla mücadele için çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Bizim ürettiğimiz etken madde bunlardan tamamen farklı bir sentez. Klinik deneylere başlayınca daha net sonuçlar alacağız. İlaçların piyasaya çıkması uzun bir süreç alabilir. Ancak gelecek imkanlar, dışarıdan gelecek yardımlarla bu süreç kısalabilir. Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla bu kapsamda başka çalışma yok. Bu ilaç, Çin'den gelen ilaç yerine kullanabileceğimiz bir ilaç olabilir. Eğer sonuca ulaşırsak ona ihtiyacımız kalmayacak ve ilacı tüm dünyaya dağıtma imkanımız olacak."

 
Pehlivan ve Terkoğlu için yapılan tahliye talebi reddedildi
 
Başkan Yavaş'ın hamlesi heyecan yarattı! Yeni hedef sosyal güvence!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pehlivan ve Terkoğlu için yapılan tahliye talebi reddedildi
Yeni infaz yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Odatv Sorumlu ...
İzmir'de üzücü kayıp.. Doktor Tarcan hayatını kaybetti
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ...
Tabip Odası'ndan çağrı... "O ekipmanlar ücretsiz olsun"
İzmir Tabip Odası, özel sağlık kurum ve kuruluşları ile işçi sağlığı, ...
 
Hediye değil, iyilik istiyorlar... Doğum gününde 'İyilik Paylaş'
Koronavirüs salgını döneminde evde kalan yurttaşlar, 'İyilik Paylaş' sloganı ...
Siyah maske takıyorsanız dikkat!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim ...
Bakan Selçuk'tan yaz tatili açıklaması!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaz döneminde eğitim yapılması ile ilgili ...
 
Önce kurşun yağdırdı, sonra boğazını kesti!
Rize’nin Fındıklı ilçesinde Savaş. D., tartıştığı kız arkadaşı Gamze Pala’ya ...
EGM'den sokağa çıkma yasağı açıklaması!
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 23- 26 Nisan ile 1- 3 Mayıs tarihleri arasında ...
Kuzey Irak'tan acı haber: 1 asker şehit!
Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyi Hakurk bölgesinde PKK'lı teröristlerce ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri