ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    34,2013
    Dolar
  • Euro
    37,4271
    Euro
  • Altın
    2.885,970
    Altın
  • Bist-100
    8.964,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    19/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hastane bahçesinde eşini öldürüp intihar etti!
Hastane bahçesinde eşini öldürüp intihar etti!
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan Erdoğan'ın sözlerine yanıt!
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'dan Erdoğan'ın sözlerine yanıt!
Kayıp Rojin'le ilgili son dakika gelişmesi!
Kayıp Rojin'le ilgili son dakika gelişmesi!
Katledilen Pelin'e hüzünlü veda!
Katledilen Pelin'e hüzünlü veda!
9 Şubat 2024 Cuma - 11:11

"Bakliyat üretimini ve tüketimini teşvik etmeliyiz"

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Türkiye'nin bakliyat üretim ve tüketimi ile ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Bakliyat üretimi ile tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini Korkmaz üreticiye yönelik teşviklere dikkat çekti.

 Bakliyat üretimini ve tüketimini teşvik etmeliyiz

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz'ın yazılı açıklamasının tamamı şöyle:

"Son 10 yılda, ülkemizdeki bakliyat üretim ve tüketim miktarları artış gösterdi. 2012 yılında 1,12 milyon ton olan tüketim miktarı, artan nüfusun etkisiyle 2022 yılında yüzde 9 oranında yükselerek 1,21 milyon seviyelerine ulaştı. 2022 yılı Türkiye baklagil arzında yüzde 21, toplam kullanımda ise yüzde 39’luk bir artış gerçekleşti.

Ancak bakliyat üretimindeki artışın nüfus artışının gerisinde kalması ile ithalat miktarında da artış oldu. 2012 yılında 215 milyon dolarlık bakliyat ithalatı yaparken 2022’de bu 674 milyon dolara yükseldi. Bu durum, bakliyat fiyatlarını yurtdışı gelişmelere karşı son derece duyarlı hale getirdi. Yurtdışı piyasalardaki fiyat yükselişleri, iç piyasadaki fiyatlar üzerinde belirleyici etki yapmaya başladı. Dünya fiyatlarındaki yükselme nedeniyle, ülkemizde de fiyatlar arttı. Gerek iç talebin karşılanması gerekse dünya bakliyat ticaretinde önemli bir aktör olmamız nedeniyle artan ithalatımız dünya baklagil ithalatında üst sıralara yükselmemize neden oldu.

Oysa Türkiye’de baklagiller, tarla bitkileri ekim alanları içinde tahıllardan sonra ikinci sırada yer alıyor. Nohut, mercimek ve fasulye toplam baklagil üretiminin yüzde 98,3’ünü oluşturuyor. Ülkemiz 580 bin tonluk nohut üretimi ile dünyada üçüncü, 445 bin tonluk mercimek üretimi ile dünyada dördüncü, 270 bin tonluk fasulye üretimi ile de dünyada 22’inci sırada yer alıyor. 2022 yılında en önemli bakliyatlar arasında yer alan bu üç ürünün dünyadaki toplam üretiminde ülkemizin payı ise yüzde 2,44 seviyesinde bulunuyor.

Bakliyat üretimini, ihracatta yaratacağı katma değerin yanı sıra tüketimindeki faydaları da göz önünde tutarak ele almak gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninde çok önemli bir yere sahip olan bakliyatlar; aynı zamanda daha az suya ihtiyaç duyması, toprağı koruması ve karbon salınımını azaltıcı etkisi ile sürdürülebilir tarımsal üretime de önemli katkılar sağlamaktadır.

Bu önemli ürüne dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edildi ve 10 Şubat tarihinin de “Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Dünya Bakliyat Günü, gıda güvenliğini ve beslenmeyi artırmak amacıyla sürdürülebilir gıda üretiminin bir parçası olarak bakliyatın besinsel ve çevresel faydaları konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlıyor.

Böylesine değerli bir ürün grubunun tüketilmesi kadar yetiştiriciliğinin de teşvik edilmesi bir o kadar önem arz ediyor. Hele ki ülkemiz gibi üretim potansiyeli yüksek bir coğrafyada bu ekonomik olarak da büyük önem taşıyor. Yapılacak çalışmalar ve desteklemeler ile üretimin yaygınlaşmasının tüketime de olumlu etki edeceğine inanıyoruz. Bu çerçevede üreticilerimize yönelik teşvikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Çeşit varyasyonunun az olması sebebiyle yeni çeşitlerin geliştirilmesi,

  • Bakla, bezelye, börülce gibi ekim alanları daha düşük düzeyde kalan baklagil bitkilerinin de ekim nöbetine alınması ve yerel çeşitliliğin sağlanması,

  • Özellikle kurak geçen mevsimleri göz önüne aldığımızda kuru tarım alanlarında baklagiller ile düzenleyici tedbirlerin alınması,

  • İç Anadolu başta olmak üzere nadas alanlarında baklagil üretimine destek verilmesi,

  • Baklagillere özgü teknolojik tarım ekipmanlarının geliştirilmesi,

  • Üreticilerimize verilen prim desteklerinin bakliyat üretiminin ekonomik olarak da sürdürülebilir olmasına imkân sağlayacak miktara çıkarılması.

Dünya Bakliyat Günü’ne katkı sağlamak adına İzmir Ticaret Borsası olarak bizde farkındalık çalışmaları yürütmeye çalışıyoruz. 2017 yılında, farkındalık yaratmak ve bölgemizin baklagil ürünlerine verdiği önemi göstermek adına “Geçmişten Bugüne Ege’de Baklagilli Yemekler” adlı kitap çalışmasını yayınladık. İzmir Ticaret Borsası olarak benzer çalışmalarla bakliyatın önemi konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak adına aralıksız olarak çalışmamız gerektiğini 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nde bir kez daha ifade etmek isteriz.

 
AK Partili Çankırı: ''Konak’ta ideoloji ile hizmet arasındaki perde kalkmıştır
 
Kemalpaşa'da 5. kütüphane hizmete açıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine dev zam geliyor!
Brent petroldeki artışla beraber akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam daha ...
Şili’den İzmir’e deprem köprüsü..
İzmir Ticaret Odası, güvenli şehir planlama, depreme dayanıklı mimari ...
Bitcoin 45 bin dolar eşiğinde!
Bitcoin'in fiyatı, yaklaşık yüzde 4,5 değer kazanarak kritik 45 bin dolar ...
 
Doğalgaz ve elektriğe seçimden sonra zam mı gelecek?
Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan'a, seçim sonrası elektrik ve doğalgaza ...
Dolar/TL'de yükseliş sürüyor!
TL'de her gün sınırlı değer kaybı serisi devam ediyor. Dolar/TL bugün ...
Özgener: Aynı acıyı bir daha yaşamayalım
6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümüne ilişkin açıklamada bulunan ...
 
Dolar/TL'de yeni rekor!
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 30,5555'ten günü tamamlamasının ardından ...
FAST ödemelerinde yeni dönem!
Merkez Bankası FAST Ödeme İste Katman Servisi devreye alındığını duyurdu. ...
Ege Bölgesi'nin ihracat rakamları açıklandı
Türkiye’de yüzlerce yıldır ihracatçı kimliğiyle öne çıkan Ege Bölgesi, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri