ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5883
    Dolar
  • Euro
    34,8412
    Euro
  • Altın
    2.499,210
    Altın
  • Bist-100
    9.662,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/22°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
3 Kasım 2022 Perşembe - 11:18

Atila Sertel: ''25 bin 908 soru önergesi cevaplandırılmadı''

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a yazılı soru önergelerinin büyük bölümünün neden cevaplandırılmadığını sordu. Şentop'un "Ne var ki uygulamada bu konuda çeşitli sebeplerle aksaklıklar yaşanabildiği gözlemlenmektedir” yanıtını aktaran Sertel, "25 bin 908 soru önergesi hiç cevaplandırılmadı. Milletvekillerinin sorduğu sorular halk adına sorulmuş sorulardır. Bu soruların niçin cevaplanmadığını muhataplarına soracak mısınız?” dedi.

Atila Sertel:  25 bin 908 soru önergesi cevaplandırılmadı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in milletvekillerinin cevaplanmayan soru önergeleriyle ilgili soru önergesine yanıt verdi. Şentop'un yazılı yanıtında, "Yazılı soru önergelerinin şüphesiz arzu edilen ve olması gereken, istisnasız şekilde soru önergelerinin tamamının Anayasa’da ve TBMM İçtüzüğü’nde ön görülen süre içerisinde cevaplandırılmasıdır. Ne var ki uygulamada bu konuda çeşitli sebeplerle aksaklıklar yaşanabildiği gözlemlenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Şentop yanıtında; 24, 25, 26 ve 27’nci yasama dönemine ilişkin yazılı soru önergelerine ilişkin istatistiki bilgileri paylaşarak 27. Yasama döneminde milletvekilleri tarafından Ekim 2022 tarihi itibarıyla 73 bin 628 adet yazılı soru önergesinin verildiğini açıkladı. Yanıtta, 27. Yasama döneminde işleme alınan 71 bin 514 soru önergesinin yüzde 13,81’ine denk gelen 9 bin 882’si yasal süresi içinde cevaplandığı belirtildi. 35 bin 724 soru önergesine ise süresi geçtikten sonra yanıt verildi. Böylece soru önergelerinin yüzde 63,8’ine denk gelen toplam 45 bin 606’sı cevaplandırılırken, 25 bin 908 soru önergesi ise hiç cevaplandırılmadı. Cevaplandırılmayan soru önergelerinin oranı yüzde 36,2 oldu.

"MUHATAPLARINA SORACAK MISINIZ?"

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel soru önergelerinin halk adına sorulduğunu ve cevaplandırılmasını gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir yazılı soru önergesi vererek, bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına verdiğimiz soru önergelerinin niçin zamanında ve doğru bir biçimde yanıtlanmadığını sormuştum. Ve bu konuda Meclis Başkanını göreve davet etmiştim. Çünkü TBMM Başkanı, milletvekillerinin yazılı soru önergelerinin verildiği tarihten itibaren yanıtlanması için yasal süre 15 gündür diye açıklama yapmıştı. Buna uygun olarak yazılı soru önergelerimize niçin zamanında yanıt verilmediğini ve bazı soru önergelerimize ise niçin hiç yanıt verilmediğini sormuştum. Birçok şey anlatmış ama verdiği yanıtta bana şöyle söylemiş. ‘Yapılan inceleme neticesinde 12 Temmuz 2018 tarihinden başvuru tarihiniz olan 26 Eylül 2022 tarihine kadar tarafınızca verilen ve Başkanlığımızca işleme alınan 591 yazılı soru önergesinin bulunduğu; bu önergelerden 61’inin süresi içinde, 349’unun ise muhatapları tarafından süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığı, 148 yazılı soru önergesinin cevaplandırılmadığı, 33 yazılı soru önergesinin ise on beş günlük cevaplama süresinin devam ettiği anlaşılmaktadır.’ 148 yazılı soru önergemiz yanıtlanmamış. Niçin yanıtlanmamış? Sayın Meclis başkanına soruyorum. Milletvekillerinin sorduğu sorular halk adına sorulmuş sorulardır. Bu soruların niçin cevaplanmadığını muhataplarına soracak mısınız?” Bunu yanıt olarak sizden bekliyorum."

"TRAJİKOMİK ÖRNEKLER: YETERİ KADAR, GEREKTİRDİĞİ SAYIDA

Geçmişte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerine verilen trajikomik yanıtlar aldığını söyleyen Sertel şöyle devam etti:

“10 Temmuz 2018'de Cumhurbaşkanı Yardımcısına Cumhurbaşkanlığında görev yapan koruma sayısını, Cumhurbaşkanının kaç koruma ile korunduğunu sormuştum. Bana verilen yanıt son derece trajikomikti. Şöyle denilmişti ‘Yeteri kadar personel ve teçhizatla yerine getiriliyor’. Yine Cumhurbaşkanlığındaki araç sayısını sormuştum. Çünkü tasarruf edilmesi noktada cumhurbaşkanlığının tasarruf etmediği açık görülürken, kaç araç cumhurbaşkanlığına aittir?' diye sormuştum. Bu sorularıma da ‘hizmetin gerektirdiği sayıda’ olmuştu. Yani hem koruma hem de araç sayısı belirtilmemişti. Buradan Cumhurbaşkanı yardımcısına bir kez daha sormak isterim. Tasarruf genelgesinin yayımlandığı bir dönemde siz Cumhurbaşkanlığına kaç araçla hizmet vermektesiniz? Cumhurbaşkanlığındaki koruma sayısı kaçtır? Bu konularda kamuoyunu bilgilendirmek zorundasınız. Meclis başkanını da göreve davet ediyorum. TBMM Başkanı olarak milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerine yanıt verilmelidir. Verdiğim soru önergelerinden 148’ine verilmeyen yanıtların en kısa sürede verilmesini de bir kez daha rica ediyorum.”

 

 
Ata'dan Ana'ya Saygı Koşusu'na rekor başvuru!
 
Tarihi 9 Eylül kutlamalarına büyük ödül!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır: "Suç gelirleri aklandı, metamfetamin kullanımı arttı"
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TBMM genel kurulunda Gelir ...
Kılıçdaroğlu İngiltere'den seslendi: "Asla acımayacağım"
İngiltere'den uyuşturucu baronlarına seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, ...
Öğrenciler "İlk oyum Erdoğan'a" programına götürülmüştü... Bir tepki de CHP'li Yücel'den geldi!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan'ın gündeme getirdiği "Öğrencilerin ...
 
CHP'li Sertel: Siyaseten gaspçısınız, hak yiyorsunuz!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, RTÜK’te 771 kişinin çalıştığını, ...
CHP’li Sındır: Çiftçinin borcu AKP iktidarında 120 kat arttı!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ...
İzmir'de lise öğrencilerini "Teknoloji etkinliği" diye "İlk oyum Erdoğan'a" programına götürdüler!
İzmir Menderes Şehit Mehmet Kıvık Anadolu Lisesi öğrencilerinin, "Teknoloji ...
 
Sanayi Bakanı Varank İzmir'de gençlerle buluştu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir'de AK Parti Gençlik Kolları ...
AK Parti İzmir’de grup başkanvekilleri zirvesi
AK Parti İzmir’de, İlçe Belediye Meclisi Gurup Başkanvekilleri aylık toplantısında, ...
AK Partili Sürekli: İzmir hizmet ve icraat haftasına hazır olsun"
zmir, hafta boyunca sürecek programlarla üç bakanı ağırlamaya hazırlanıyor. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri