ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5292
    Dolar
  • Euro
    34,7687
    Euro
  • Altın
    2.492,090
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/30°
    ADANA
  • ANKARA
    12/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Sapık baba, kendi kurduğu tuzağa düştü!
Sapık baba, kendi kurduğu tuzağa düştü!
1 Kasım 2022 Salı - 10:04

CHP’li Sındır: 2023 yılı bütçesinde çiftçinin hakkı gasp ediliyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi ve 2021 yılı kesin hesabının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Grubu adına konuştu. Sındır ''2023 yılı bütçesinde çiftçinin hakkı gasp ediliyor” dedi.

CHP’li Sındır: 2023 yılı bütçesinde çiftçinin hakkı gasp ediliyor!

Tarım Bakanlığı ödeneğinin Merkezi Yönetim bütçesi içerisindeki payının geçmiş yıla göre 1 puan azaldığının altını çizen Sındır, “Hedefi olmayan bir performans programıyla karşı karşıyayız. Tarım ve Orman Bakanlığı planlı büyümede maalesef sınıfta kalmıştır" dedi.

 “TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ BÜTÇESİ AZALIYOR”
Tarım Bakanlığının bütçedeki ödeneğinin Merkezi Yönetim bütçesine göre oransal olarak azaldığını belirten Sındır, “Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi başlangıç ödeneğinin 2021 yılı merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı yüzde 3,83. 2022'de ise yüzde 3,69. 2023'te getirilen bütçede 133 milyar 682 milyon 205 bin liralık Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin, 4 trilyon 469 milyar 570 milyon 19 bin liralık merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı ise yüzde 2,99. Diğer bir ifadeyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin Merkezi Yönetim bütçesindeki payında 1 puana yakın oransal bir azalma var. Tarım Bakanlığının bütçesi 133 milyar lira ama cari transferlere baktığımızda bunun içerisinde hane halkına transferler yani tarımsal destekleme programı için ayrılan bütçenin 54 milyar 40 milyon 543 bin lira olduğunu görüyoruz. Oysa ki bizim Tarım Kanunu'muzun 21'inci maddesi açık ve net diyor ki: ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz.’ Bu orana asla yaklaşmıyorsunuz. Tarımsal destekleme programları için ayrılan 54 milyar lira gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'ine denk gelmiyor. Ne kadarını karşılıyor? Eğer 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasılasını esas alırsak yüzde 0,29'unu. 2023 yılı bütçesinde çiftçinin hakkı gasp ediliyor” dedi.

“HEDEFİ OLMAYAN PERFORMANS PROGRAMI”
Tarım Bakanlığının bütçe teklifindeki 2023 yılı stratejik hedeflerini ve performans programını eleştirerek sözlerine devam eden Sındır, “Toprağın ve arazinin korunması, geliştirilmesiyle ilgili arazi kullanım planlaması hedefi 2022'de 1 milyon hektarmış, 2022'de gerçekleşme tahmini sıfır. 2023'te hedef yine bir milyon fakat bizi yine aynı akıbet bekliyor olacak gibi. Hayvansal ürünlerde arz güvenliği, yine performans programında buzağı sayısındaki hedef artış oranı yüzde 0,1. Büyükbaş hayvan sayısındaki artış hedefi yüzde 0,1 değil. Kırmızı et üretim miktarında yüzde 4'lük bir artış hedeflemişiz, herhalde üretim fazlamız var ki bunu çok kısıtlıyoruz, bu anlaşılıyor. Küçükbaş hayvan sayısındaki artış oranı yüzde 2, yumurta üretiminde yüzde 0,5'lik bir artış hedeflenmiş. Bitkisel üretimde de durum aynı destek sağlanan bitkisel ürünlerde üretim artış oranı hedefimiz yüzde 1,2. Bu mudur bizim desteklemeyle hedeflediğimiz üretimde verim, üretimde kalite artışı? İthal edilen bitkisel ürün miktarı 21 milyon, 2022 hedefi 21 milyon tonmuş, 2023'te de 21 milyon ton, yani ithalatta bir azalmayı falan hedeflemiyoruz. Tahıl ürünlerinde kendine yeterlilik oranı yüzde 90 gerçekleşmiş; hedef yüzde 90,2. 0,2'lik bir artış öngörülüyor. Maalesef hedefi olmayan bir performans programıyla karşı karşıyayız” dedi.

"PLANLAMADA SINIFTA KALDINIZ!"
Tarım Bakanlığının planlamadan yoksun olduğunu ifade eden Sındır, “Bir planlama yapılacaksa ve bu tarımsal planlamaysa, üretim planlamasıysa, üretim deseni planlamasıysa, tarımsal desteklerin uygulanabilmesi için kaynak dağılımına yönelik bir planlama olacaksa sağlıklı bir veriye ihtiyacımız var. Doğru bir veri setine ihtiyacımız var, güvenilir veriye ihtiyacımız var; zamanında ve yerinde veriye ihtiyacımız var. En son genel tarım sayımı 2001 yılında yapılmış. 2001 yılından bugüne kadar bir genel tarım sayımı yapılmış değil ve şu anda Türkiye İstatistik Kurumunun yayınladığı tarımsal veriler tamamen il ilçe müdürlüklerinden yazıyla istenen, yazışmayla toparlanan, derlenen veriler. Hiçbir veriye bu anlamda güvenemiyorum. Bu veriler manipülasyon olabilir, sağlıklı bir veri akışı olduğunu düşünmüyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı ne yazık ki planlamada sınıfta kalmıştır” dedi.

"DESTEKLEMEYİ NEDEN VERİYORUZ!"

Sındır, tarımsal desteklemelerin öneminin altını çizerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Üreticiye desteklemeyi ne için veriyoruz? Tarıma bir destek veriyorsak başta üretimi planlamak, ürün desenini planlamak, üretimde verimi arttırabilmek, üretimde kaliteyi artırabilmek, üretimde piyasaları regüle edebilmek ve tüketicinin daha ucuz, daha kaliteli, zamanında ve yerinde tüketim maddeleriyle, gıdayla buluşabilmesini sağlamak. Maalesef Tarım ve Orman Bakanlığımız bu durumun çok uzağında. Hem üreticiye hem de tüketiciye yazık ediyorsunuz.”

 
Bornova'ya yeni yurt geliyor
 
Seferihisar Cittaslow Türkiye şampiyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet kutlamaları müftüyü rahatsız etti!
Yalvaç Müftüsü Ömer Can, 29 Ekim’deki coşkuyu görünce 30 Ekim’de, “10. ...
Kedicik mahkemede aşkını ilan etti!
'Adnan Oktar organize suç örgütü davasında savunmalar alındı. 72'si tutuklu ...
Şoförü öldürüp araçtaki kadını kaçırdı!
İstanbul'da dün gece içinde iki kişinin bulunduğu otomobilin önü kesildi. ...
 
25 ilde dev operasyon!
İstanbul merkezli 25 ilde, ehliyet sınavına giren kişilere kopya çekmek ...
İzmir'de yangın faciası: 1 ölü!
İzmir'in Buca ilçesinde çıkan yangında 1 kişi yaşamını yitirdi.
İzmir'de Apikam Kitap Kafe açıldı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete açtığı Apikam Kitap Kafe'nin açılışına ...
 
AK Parti'de flaş Mahir Ünal gelişmesi!
Cumhuriyet devrimleri ile ilgili yaptığı açıklama ile büyük tepki çeken ...
İzmir'de orman yangını!
İzmir'in Bergama ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.
Sibel'in katili için istenen ceza belli oldu!
İzmir'in Buca ilçesinde bıçaklandıktan sonra cesedinin baza içerisinde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri