ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4084
    Dolar
  • Euro
    34,8183
    Euro
  • Altın
    2.431,990
    Altın
  • Bist-100
    9.978,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem!
28 Nisan 2023 Cuma - 22:33

Çakırağa Konağı yeniden hizmete açıldı

İzmir'in Ödemiş ilçesinde UNESCO Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi'ndeki Birgi Tarihi Kenti'nde yer alan Çakırağa Konağı'nda 2020 yılında başlayan restorasyon, konservasyon, teşhir-tanzim ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Ödemiş Müze Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösterecek olan konağımız Birgi'nin kültür ve turizm hayatı açısından son derece önemli bir kazanımdır" dedi.

Çakırağa Konağı yeniden hizmete açıldı

UNESCO Dünya Kültürel Miras Geçici Listesi'ndeki Birgi Tarihi Kenti'nde yer alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze olarak faaliyet gösteren İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Çakırağa Konağı'nın 2020 yılında başlayan restorasyon, konservasyon, teşhir-tanzim ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı.

Çakırağa Konağı bahçesinde düzenlenen açılışa Konak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kültür Varlıkları Müze Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Açılışta saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından halk oyunları gösterisi yapıldı.

'TANITIM HAMLELERİMİZ SONUÇ VERDİ'

 Bakan Yardımcısı Yavuz, turizm alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verip, "Kültürel mirasımızı koruyup yenileyerek, bir yandan yenilerken, bir yandan sanatımızı geliştiriyor, geleneklerimizi örf ve adetlerimizi günümüzde yaşatmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Turizm tarafında ise daha nitelikli bir turizm deneyimi yaşatabilmek için tarihimizin, kültürümüzün, sanatımızın desteğinden faydalanıyoruz. Turizm alanındaki önceliklerimizi çevreye ve yerel halka önem vermek, sürdürülebilirlik, turizmi bütün yıla ve ülkenin tamamına yaymak ve ülkeyi dünyanın her tarafında tanıtmak olarak özetleyebiliriz. Güvenli ve sürdürülebilir turizme öncelik vermemizin yanı sıra tanıtım hamlelerimiz de sonuç verdi.  2022 yılında ülke olarak 51,5 milyon yabancı turisti ağırladık ve tarihte ilk defa dünyada 3'üncülüğe yükseldik. Turizm endüstrisinden 46,5 milyon dolar gelir elde ettik. İnşallah hep birlikte 60 milyon turist ve 56 milyar dolar geliri ülkemize getirmeyi başaracağız" dedi.

'İZMİR'İN GELECEĞİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM OLUŞTURACAK'

Sürdürülebilir turizmin önemine değinen Yavuz, "Bakanlık olarak güzel İzmir’imiz ve tüm ilçelerinde Türkiye yüzyılına yaraşır bir çehre edinmesi için tüm gücümüzle çalışıyor, altyapı üst yapı turizm geliştirme ve tanıtım projelerini birer birer hayata geçiriyoruz. Doğal güzellikleri, kültür sanat ve özellikle gastronomi gibi değerleri ile öne çıkan İzmir'in geleceğini sürdürülebilir turizm oluşturacak. Bakanlık olarak UNESCO'nun geçici listesine aldırmış olduğumuz uzun geçmişi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Birgi, bu çerçevede son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Birgimizi bu sene Dünya Turizm Örgütü tarafından seçilen 'Dünyanın En İyi Turizm Köyleri' listesine aday göstermiştik. Ve ne mutlu ki Türkiye'de 5 şehirden biri oldu. Ve Türkiye, bu listede 5 köy ile birinci sırada yer alıyor" ifadelerini kullandı.

'ÇAKIRAĞA KONAĞI AHŞAP TÜRK EVLERİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ'

Çakırağa Konağı'nın ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Yavuz, "Konak, Osmanlı gündelik yaşamının anlaşılması açısından önemli bir bilgi kaynağı. Konağın nadide duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri, ahşap oymacılık gerçekten mimari açıdan ve kültürel mirası açısından kayda değer önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak içinde bulunduğumuz bu konak gibi özgün tarihi yapılarımızı restore ederek onlara kültürel işlevler vermeyi bir ilke olarak benimsemiş durumdayız. Ödemiş Müze Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösterecek olan konağımız Birgi'nin kültür ve turizm hayatı açısından son derece önemli bir kazanımdır" dedi.

'BİRGİ 3 BİN YILLIK TARİHE VE ÇAKIRAĞA GİBİ BİR DEĞERE SAHİP'

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy ise “Birgi, 3 bin yılı aşkın tarihiyle birçok medeniyette ev sahipliği yapması, Çakırağa gibi bir değere sahip olmasıyla büyük bir öneme sahip. Çakırağa Konağı, geleneksel Türk mimarisinin en etkileyici örneklerinden birisi. Konağımız 1995 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca müze olarak hizmete sunulmuştur. 2017 yılından beri restorasyon sebebiyle kapalı olan konağımız nihayet bugün itibariyle vatandaşlarımızla tekrar buluşacak ve ziyarete açılacaktır" dedi.

Açılışın ardından Birgi El Sanatları Evi, Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, Dervişağa Medresesi, Küp Uçuranlar Kulesi ziyaret edildi.

 
Kılıçdaroğlu: "Hiçbir yabancıya ev satılmayacak"
 
Urla Gençlik, kapılarını Egeli kadınlar ve gençlere açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'e geçim sıkıntısını böyle anlattı: ''Soğan aldım, zenginim''
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Kemalpaşa Pazaryeri’nde esnaf ...
Mardin'den acı haber... Jandarma Astsubay şehit oldu!
Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada Jandarma ...
Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur hakkında tahliye kararı!
Suç örgütü lideri Sedat Peker'in basın danışmanı olarak bilinen ve bir ...
 
Bakanlıktan İzmir'deki GES'e onay!
Orjin Gayrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş adlı şirket, İzmir'in Tire İlçesi'ndeki ...
ESİAD'da iklim krizi zirvesi...
ESİAD ve Rotary 2440. Bölge iş birliğiyle düzenlenen “İklim Krizi Zirvesi”nde ...
Jet Fadıl’a 2 bin 504 yıl hapis cezası!
Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu ...
 
Meteorolojiden zirai don uyarısı!
Meteoroloji, İzmir, Çanakkale, Manisa, Balıkesir ve Aydın'ın iç ve yüksek ...
İzmir İtfaiyesi'nden Folkart yangını raporu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi dün akşam Narlıdere’deki bir sitede çıkan ...
Soyer'den Gündoğdu çağrısı: Gelincik tarlasına çevirelim!
Çiğli Egekent Masal Evi’nin açılışının ardından CHP İlçe Seçim Ofisi’ni ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri