ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
11 Şubat 2021 Perşembe - 12:14

İzmir'de esnaf çığlığı: EKMEĞİMİZDEN OLUYORUZ

İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak'ta işletmeciler isyanda. "Ekmeğimizden oluyoruz" yazılı dev bir afiş hazırlattırıp sokak girişine asan esnaflar, restoran, lokanta, kafeterya, bar ve yiyecek içecek işyerlerinin açılması için hükümete seslendi. Esnaf Hami Torcu, "Her yer açık, sadece bizde mi problem var. Bittik" derken, bir diğer esnaf Handan Karuf, "Bize tarih versinler. Başka bir şeyler yapalım. İntihar mı edeceğiz, memleket mi değiştireceğiz, bakalım" diye konuştu

İzmir de esnaf çığlığı: EKMEĞİMİZDEN OLUYORUZ

SONKALEİZMİR- İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki işletmeciler isyanda. "Ekmeğimizden oluyoruz" yazılı dev bir afiş hazırlattırıp sokak girişine asan esnaflar, restoran, lokanta, kafeterya, bar ve yiyecek içecek işyerlerinin açılması için hükümete seslendi. Esnaf Hami Torcu, "Her yer açık, sadece bizde mi problem var. Bittik" derken, bir diğer esnaf Handan Karuf, "Elektriğim, suyum kesildi. Kirayı ödeyemiyorum. Bize tarih versinler. Bu böyle gidecekse başka bir şeyler yapalım. İntihar mı edeceğiz, memleket mi değiştireceğiz, bakalım" diye konuştu.



"BATTIK, BİTİK DURUMDAYIZ"

Esnaf yaşadığı sorunları şöyle anlattı: 

Hami Torcu (Alsancak'ta 35 yıllık esnaf):  Kimimiz 3 aydır, kimimiz aşağı yukarı 332 gündür işyerlerimizi açamıyoruz. Pandemi kötü, dünyanın her yerinde var. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız ama bu eşit şekilde olmalı. Oteller, AVM'ler açık, toplu ulaşım var, uçaklar dolu. Havalimanlarında yiyecek içecek satan yerlerde problem yok, sadece bizde var. İsyanımız buna. Yardım alamıyoruz. Gerçek usülde vergilendirilenler diye bir ibare var. Özellikle bu bölgedeki işletmelerin yüzde 99'u limited ve anonim şirket. Bunlar kurumlar vergisi mükellefi olduğu için yardımları alamıyorlar. İkincisi nace kodlarına göre ayrım yapıldığı için bizler cımbızlanmış şekilde bu yardımlardan faydalanamıyoruz. Ülkemizde inşaattan sonra en büyük istihdamı yaratan sektörüz. Şu an battık, bittik. Çalışanlarımızın çoğu kısa çalışma ödeneği alamıyor, perişan vaziyetteler. Bizler aynı, mal sahiplerimiz, tedarikçilerimiz aynı. Hepimiz zor durumdayız. Destek verilmediği taktirde ülkenin ekonomisine çok ciddi darbe vurulacağı inancındayız. 

(Alsancak Gazi Kadınlar Sokağı'nda sessizlik hakim)

"DEVLET BİZİ YOK SAYIYOR"

Okan Şardağ (Muzaffer İzgü Sokağı'nda 20 yıllık işletmeci): Pandemi ülkemizi de sarstığı için anlamaya çalışıyoruz. Ama bizi anlamaya çalışan kimse yok. Devlet bizi yok sayıyor. Ne yardımlar bölümünde ne de açılıp kapanma bölümünde biz varız. HES kodu ile her yere girilebiliyor. Havalanı açık, toplu taşıma neredeyse üst üste . Gündelik hayat devam ediyor. Gündelik hayatın devam etmediği tek sektör eğlence ve sanat sektörü. Bizim tepkimiz buna. Artık yok sayılmak istemiyoruz. HES kodu ile hayatın işleyebileceği her alanda biz de var olmak istiyoruz. Tüm kaygımız bu. Hiçbir yardım alamıyoruz. Kira konusunda da devlet, kiralayanla kiracıyı başbaşa bırakmış durumda. Burada da bir yaptırım uygulanmadı. En büyük isyanlarımızdan biri de bu." 

(Alsancak Muzaffer İzgü Sokağı'nda esnaf işletmelerinin girişine 'Ekmeğimizden oluyoruz' afisleri astırdı)

GELİR SIFIRLANDI, ÖDEMELER AYNI

İskender Uçgun (İşletmeci): Kasım ayının sonunda başlayan ikinci kapatma ile beraber ciddi sıkıntıya girdik. İşyeri sahipleri ve çalışanlar gelirin ciddi anlamda azalması ve ödemelerin devam etmesi nedeniyle zorlanmaya başladı. Gelirimiz tamamen sıfırlandığı halde işylerlerinin kirası, faturaları ve vergi ödemeleri devam ediyor. Belirsizlik uzadıkça bizi daha da zorluyor. Yardımlar açıklanıyor ama hiçbiri ulaşmadı bize. Ekonomik anlamda etkileyecek müşteri kaybı yaşandığına da inanıyoruz. Bu süreç ne kadar devam edecek bilmiyoruz. Psikolojik olarak da kötü etkiliyor. Daha net ve yardım adı altında açıklanan paketlerin daha ulaşılabilir olmasını istiyoruz." 

"MEMLEKET Mİ DEĞİŞTİRELİM"

Handan Karuf (Alsancak'ta 10 yıldır bar işletmecisi): Bu kadar uzun süreceğini bilmiyorduk. Bir günde kapandı, hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Bir iki ay idare ettik. Benim yanımda çalışan bir sürü öğrenci ve çalışan vardı. Şu an hiçbiri yok. Tek başıma kaldım. Bize, elemanlarımıza, kiramıza, stopajımıza destek gelmedi. Elimizde avucumuzda ne varsa gitti. Sonu görünmüyor. Bize tarih versinler. Önümüze bakalım. Bu böyle gidecekse başka bir şeyler yapalım. İntihar mı edeceğiz, memleket mi değiştireceğiz, bakalım. Her gün kira yazılıyor. Elektriğim ve suyum kesilmiş, haberimiz bile yok. Bunları nasıl ödeyeceğim. İki çocuğum var, biri üniversiteye gidecek. Sınava hazırlanıyor, okul yok. Parası olan dersaneye gönderiyor, özel öğretmen tutuyor. Benim çocuğum evde oturuyor. Dersane 30 bin lira. Ben kiramı ödeyemiyorum, nasıl göndereyim. Kredilerimi, kiramı ödeyemedim. İşimi kaybedersem iki çocuğumu nasıl okutacağım. Doğru düzgün destek bekliyoruz."

 

 
İzmir'de 2. doz aşılama başladı
 
Buca'da Özgecan Aslan anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 2. doz aşılama başladı
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında yapılan ...
İzmir yine sallandı
İzmir Dikili açıklarında bugün saat 11.45'te 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Esnaf artık memurdan borç alıyor
Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu ...
 
Ülkü Ocakları'ndan 'Tabu'ya rakip oyun: Ocaktabul
Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, ...
Şemsiye ile uçan adam konuştu: "Ben de uzaya gitmek istiyorum"
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 2019 yılında çıkan hortumda, çalıştığı ...
Türkiye'de 2. doz aşı yapılmaya başlandı
Toplumsal bağışıklığın kazanılması için hayata geçirilen strateji kapsamında, ...
 
Bilim insanları uyardı: Maskeyi böyle takın
ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Salgınla Mücadele Merkezi (CDC) ...
Foça Tatil Köyü satılıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2005 yılında ...
Uzmanlar, İzmir'in sel felaketini yorumladı: "Yanlış yapılaşmadan dolayı su toprakla buluşmuyor"
Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri