ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3591
    Dolar
  • Euro
    35,0198
    Euro
  • Altın
    2.325,670
    Altın
  • Bist-100
    9,13
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
6 Aralık 2022 Salı - 20:10

İzmir'den asgari ücret çağrısı: "Açlığı kabul etmiyoruz"

Emek Partisi İzmir İl Örgütü üyeleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yarın yapılacak ilk toplantısı öncesi bir araya gelerek çağrı yaptı. "Açlık sınırında değil, insanca yaşama yetecek ücret istiyoruz" yazılı pankart açıp sloganlar atan Emek Partililer, "Açlığı kabul etmiyoruz, yoksulluk sınırını aşan bir ücret istiyoruz. Vergide adalet, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Ücretlerin, asgari ücret kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalıdır" açıklamasını yaptı.

İzmir den asgari ücret çağrısı:  Açlığı kabul etmiyoruz

SONKALEİZMİR-Emek Partisi İzmir İl Örgütü üyeleri bugün Konak Atatürk Meydanı yakınında toplandı. "Açlık sınırında değil, insanca yaşama yetecek ücret istiyoruz" yazılı pankart açan kalabalık, "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "İşsize iş, yoksula aş", "İş, ekmek, özgürlük" ve "Zam, zulüm işkence, işte AKP" sloganları attı.

YOKSULLUK SINIRI 25 BİN 365 LİRA

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar'ın okuduğu açıklamada açlık sınırının 7 bin 786 TL, yoksulluk sınırının 25 bin 365 lira olduğuna dikkat çekildi. Asgari ücretle ilgili hükümet, sendika ve işveren temsilcilerinin söylemlerinin anımsatıldığı açıklama şöyle:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, her seneki nakaratı tekrarlayarak 'İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyor. Fakat bugüne kadar açıklanan rakamlar göz önüne alındığında her seferinde, enflasyon ezip geçiyor. İşveren Temsilcisi Özgür Burak Akkol ise 'Çalışanların beklentisini öncelikli görüyoruz' diyerek havucu uzatırken, 'İşletmelerin rekabetçiliği; istihdam, işletmelerin sürdürülebilirliği ve büyümesi, daha fazla ihracat yapması hem çalışanlar hem de ülkemiz için önemli' diyerek de sopayı da sallıyor. En çok üyeye sahip sendika olarak, yani işçilerin temsilcisi olarak komisyona katılan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 'Asgari ücret 4 aydır herkes tarafından konuşuluyor. Bir an evvel bu rakam belli olsun da bu mesele bitsin' diyerek aslında 'Belirlense de kurtulsak' demeye getiriyor."

"ASGARİ ÜCRETLİLER İÇİN EV KURMAK HAYAL OLDU"

Asgari ücretin bir kişiye göre değil, 4 kişilik bir işçi ailesinin insanca yaşama giderleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bugün farklı işkollarında işçilerin asgari ücret üzerine birleşen görüşü ücretin ne kadar olacağı kadar bir biri ardına gelen zamların ve yüksek enflasyonun nasıl devam edeceği oluyor. Zamlar durmadıkça asgari ücretin iyileştirilmesinin bir anlamının olmadığı bir gerçek. İzmir 2021’de yüzde 33 ile dünyada en yüksek kira artışına uğrayan il iken 2022’de yüzde 76 artışla kiralar rekor düzeye ulaştı. Asgari ücretli genç işçiler için ev kurmak hayal oldu, işçiler tekrar iki-üç kuşağın beraber yaşadığı 'Geniş aile'’ evlerinde yaşamaya başladı. Şimdilerde çay molalarında elektriğe ve doğalgaza gelecek zamlar konuşulmakta. Vergi kesintileri yüzünden sene başındaki ücret sene sonunda ya asgari ücret seviyelerine ya da onun altına düşmekte. 2023’te ise çok daha fazla vergi yükü ile karşılaşacağımız aşikar. Demek ki asgari ücretin insanca yaşayacak ücret olmasını talep etmenin yanı sıra zamların durdurulması ve temel tüketim maddelerine gelen zamların geri alınması, vergide adalet talebini de yükseltmeliyiz. Her gün insanca çalışma koşullarından uzaklaşan, ağırlaşan iş yükü, fazla mesai, alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ve sonucunda iş cinayetleri ile daha da çekilmez hale getirilen çalışma hayatını sefaletle taçlandıran sermaye sözcüsü bileşime karşı insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz."

"ZAMLAR GERİ ALINSIN"

Taleplerin de sıralandığı açıklama şöyle devam etti:

"Hükümetin ve sermayenin asgari ücret tespit süresince en istemediği şey işçilerin bulundukları işyerlerinden başlayarak asgari ücreti tartışmaları ve kendi talep ve örgütleri ile alana çıkmalarıdır. Bugün asgari ücret tartışmaları geniş işçi kitleleri açısından bir bekleyiş süreci, işçilerin müdahil olmadan sonuçlanması da kaderin cilvesi olmamalıdır. Biz işçi ve emekçiler olarak 'Vergide adalet, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz.' Ücretlerin, asgari ücret kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalıdır. KDV başta olmak üzere halkın sırtındaki dolaylı vergiler kaldırılmalı, zenginlere servet vergisi getirilmelidir. İşçi ve emekçilerin eriyen ücretleri gerçek enflasyon oranında artırılmalıdır. Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalıdır."

 

 
Özler Yörük cinayeti davasında karar!
 
Doktoru tehdit davasında karar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özler Yörük cinayeti davasında karar!
İzmir'in Bornova ilçesinde 2018'de yanmış halde bulunan cesede uygulanan ...
Nasreddin Hoca ile ilgili 738 yıllık keşif!
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1208 yılında ...
Deniz Yücel'den milletvekilliği adaylığı sorusuna yanıt!
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri, İl Başkanı Deniz Yücel başkanlığında ...
 
İYİ Partili vekil yoğun bakıma kaldırıldı!
Meclis'te bütçe görüşmelerinin ikinci gününde yine gerginlik yaşandı. ...
Kılıçdaroğlu'ndan Soylu'ya 5 kuruşluk dava!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, Bakan Soylu'nun ...
Son anket sonucu açıklandı... Erdoğan, 3 ismin gerisinde!
Yöneylem Araştırma’nın “Türkiye Siyaset Paneli Kasım 2022” araştırması ...
 
Konya'da Türk Yıldızları'na ait uçak düştü!
Konya'da Türk Yıldızları'na ait F5 uçağı düştü. Pilotun sağ olarak kurtulduğu bildirildi. 
İzmir'de işçilerden hükümete tepki: İPOTEĞİ KALDIR, İŞÇİ EVİNE EKMEK GÖTÜRSÜN
İzmir'de DİSK üyeleri, hükümetin, muhalefet belediyelerinin taşınmazlarına ...
Sahte doktorun yalanları bitmiyor... Sevgilisine de ''Cerrahpaşa'da doktorum'' demiş!
Tekirdağ'da, Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri