ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,2690
    Dolar
  • Euro
    53,5644
    Euro
  • Altın
    6.277,079
    Altın
  • Bist-100
    13.938,48
    Bist-100
  • ADANA
    21/29°
    ADANA
  • ANKARA
    13/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/29°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/29°
    IZMIR
  • KONYA
    15/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
ABD ile İran savaşında barış anlaşması tamam!
ABD ile İran savaşında barış anlaşması tamam!
CHP'de iki belediye başkanına ihraç talebi!
CHP'de iki belediye başkanına ihraç talebi!
Anaokulunda dehşet: Okul sahibi kadın müdürü vurdu!
Anaokulunda dehşet: Okul sahibi kadın müdürü vurdu!
Özgür Özel yeni parti planını açıkladı
Özgür Özel yeni parti planını açıkladı
12 Mart 2026 Perşembe - 16:08

Kullanılmayan banka hesapları için uyarı!

Son dönemlerde artan IBAN dolandırıcılığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Seçkin Yavuzdoğan, kullanılmayan banka hesaplarının kapatılmasının önemli olduğunu söyledi.

Kullanılmayan banka hesapları için uyarı!

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seçkin Yavuzdoğan, kullanılmayan banka hesapları için yurttaşlara uyarıda bulundu.

Yavuzdoğan, IBAN kiralama veya dolandırıcılık olaylarının günümüzün önemli sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.

Bu tür suçların son dönemde en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldığını ifade eden Yavuzdoğan, mağdurların çoğunlukla üniversite öğrencileri, işsizler ve ev kadınlarından oluştuğunu vurguladı.

Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için dikkatli olması gerektiğini dile getiren Yavuzdoğan, dolandırıcıların genellikle kısa süreliğine banka hesabını kullanma talebinde bulunduğunu söyledi.

Bu kişilerin "hesabını sadece bir defaya mahsus kullanalım", "senin hesabına para gelsin, sana da ödeme yapalım" gibi vaatlerle insanları kandırabildiğini anlatan Yavuzdoğan, bu durumun kişilerin bazen suçun mağduru, bazen de faili haline gelmesine yol açabildiğini belirtti.

BİRDEN FAZLA SUÇ OLUŞABİLİR

Yavuzdoğan, IBAN kiralama olaylarında birden fazla suçun oluşabileceğine dikkati çekti.

Banka hesabını başkalarına kullandıran kişilerin "nitelikli dolandırıcılık", "başkası hesabına işlem yapıldığının beyan edilmemesi" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" gibi suçlarla karşı karşıya kalabileceğini dile getiren Yavuzdoğan, şöyle konuştu:

"Bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen nitelikli dolandırıcılık suçu ancak kasten işlenebilir. IBAN'ını kullandıran kişinin hesabının dolandırıcılıkta kullanılacağını bilmesi ya da en azından bunu öngörmesi bu suçun oluşması için yeterlidir. Hesabını kullandıran kişinin dolandırıcılık kastı olmasa bile hesabını bir başkasına kullandırdığının sabit olması durumunda mahkemeler mahkumiyet kararı verebilmektedir."

"IBAN'LARINI KİMSEYE KULLANDIRMASINLAR"

Kişisel verilerin ve banka bilgilerinin kimseyle paylaşılmaması gerektiğini vurgulayan Yavuzdoğan, banka hesaplarının kullandırılmasının suç örgütlerine yardım etme suçunu da oluşturabileceğine dikkati çekti.

Vatandaşların banka hesaplarını ve IBAN'larını kimseye kullandırmamaları gerektiğini belirten Yavuzdoğan, komşu, arkadaş veya iş arkadaşlarından gelen "IBAN'ını verir misin" ya da "benim yerime şu hesaba ödeme alır mısın" gibi tekliflerin kesinlikle reddedilmesi gerektiğini kaydetti.

Kendisini hakim, savcı, avukat ya da polis olarak tanıtan kişilerle iletişime geçilmeden önce mutlaka resmi kurumlar aracılığıyla doğrulama yapılması gerektiğini dile getiren Yavuzdoğan, şunları söyledi:

"Bu tür vaatlere karşı uyanık olunmalı ve kanmamalı. Kişisel verileri ve şifreleri gizli tutmak büyük önem taşır. Kimlik bilgilerimizi, banka ve kredi kartı şifrelerimizi, mobil bankacılık bilgilerimizi kesinlikle kimseyle paylaşmamalıyız. Eğer banka hesaplarında özellikle gece saatlerinde küçük miktarlarda da olsa şüpheli hareketler görülürse derhal banka ile iletişime geçilmeli, hesap bloke ettirilmeli ve en yakın kolluk birimine ya da Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmalıdır."

KULLANILMAYAN BANKA HESAPLARI UYARISI

Kullanılmayan banka hesaplarının kapatılmasının dolandırıcılık riskini azaltacağını ifade eden Yavuzdoğan, "Kullanılmayan hesapların kapatılmasında fayda var. Zira özellikle kullanılmayan hesaplar üzerinden bu suçların işlenme ihtimali daha yüksektir" değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşların sık kullanmadığı hesaplarını mutlaka kontrol etmesi gerektiğini aktaran Yavuzdoğan, şüpheli bir işlem görüldüğünde yetkililere bildirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER

 
İmamoğlu'nun paylaşımlarını yapan "Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi" X hesabı erişime engellendi
 
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul Valisi Davut Gül'e göre de İBB itirafçısı yalancı
İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Davası'nın dördüncü celseesinde hakkında ...
İstiklal Marşı'nın her kıtasını şehrin ayrı bir noktasında okudular
İzmir'in Foça ilçesindeki Reha Midilli Anadolu Lisesi öğrencileri, kabulünün ...
Görme engelli Seda öğretmenden 'Dünya parmaklarının ucunda' projesi
İzmirin'in Buca ilçesindeki Burhan Özfatura Ortaokulu Sosyal Bilgiler ...
 
Özgür Özel 18 Mart sonrası için yeni eylem planını devreye sokuyor
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'daki mitingleri 18 Mart gecesi ...
Bakanlık duyurdu: Limon ithalatında yeni dönem!
Ticaret Bakanlığı, limon ithalatında uygulanan gümrük vergisini geçici ...
Okullarda ikinci ara tatil yarın başlıyor
2025-2026 eğitim öğretim yılının ikinci ara tatili yarın başlıyor. Yaklaşık ...
 
Kahramanmaraş'ta 4.0 büyüklüğünde deprem
AFAD, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Kaçakçılık operasyonunda 37 şüpheli yakalandı
Adana'da polis ekiplerince düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 37 zanlı gözaltına alındı.
Sokakta uyuşturucu satan şüphelilere suçüstü: 5 gözaltı
Sultangazi’de polis, sokakta bir araçta bulunan kişilerden uyuşturucu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri