ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3338
    Dolar
  • Euro
    34,5117
    Euro
  • Altın
    2.393,770
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    13/24°
    ADANA
  • ANKARA
    3/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    5/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
26 Aralık 2020 Cumartesi - 15:53

Orhanlı köylüsünden hukuki direniş!

İzmir’in oksijen kaynağı olan Ege ormanlarını ve şehrin suyunu tehlikeye atan jeotermal santral projesine karşı çıkan Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, jeotermal sondajların durdurulması için dava açtı.

Orhanlı köylüsünden hukuki direniş!

İzmir’in oksijen kaynağı olan Ege ormanlarını tehlikeye atan jeotermal santral projesine karşı çıkan Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, jeotermal sondajların durdurulması için dava açtı. 

Şirketin köydeki sondaj faaliyetlerini, 2016 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını gerekçe göstererek, ÇED sürecinin dışında bıraktığını öğrenen köylüler, proje için 2020 Eylül ayında verilen ÇED kapsam dışı kararı ile 2016 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararının iptalini istedi.

Doğa Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, davacı olan 99 köylü, asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu olan yaşam alanlarını korumak için sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

“Köyümüz temiz havasıyla yaşayacak”

Davacılardan olan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği başkanı Yaşar Buyruk, proje ve davaya ilişkin şunları söyledi:

“Köyümüz, temiz havasıyla, ürettiği sağlıklı gıdayla, asırlık zeytin ağaçlarıyla yaşayan bir köy. Yüzlerce yıldır burada üreterek yaşıyoruz. Bu bölge İzmir’in sağlıklı gıda ve zeytinyağı ihtiyacını karşılayan, doğasıyla binlerce canlıya ev sahipliği yapan bir yer. Bu bölgeye yapılması planlanan jeotermal arama çalışmalarına yönelik olarak ÇED kapsam dışı kararı verilmesi yasalara uygun değil. 

“Şu anda sondaj çalışmaları süren bölge zeytin ağaçlarıyla iç içe, köyümüzün yerleşim alanınınsa yanı başında. Doksan dokuz köylümüzün vekaleti ve derneğimizin tüzel kişiliği olarak hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Köyümüz zeytin ağaçlarıyla, doğal güzellikleriyle, temiz havasıyla yaşamaya devam edecek.”

Jeotermal santral projesi

2016’da İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerini içine alan 180 milyon metrekare büyüklüğünde bir alan için jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatı verildi. 

Doğanbey, Payamlı, Ürkmez, Kavaklıdere, Orhanlı, Deliömer, Kuyucak, Yeniköy ve Bahçecik mevkiilerini kapsayan bu bölgede yaklaşık 7 bin insan yaşıyor. 

Jeotermal santral projesi, İzmir’in temiz hava kaynağı olan Ege ormanlarının ortasında yer alıyor. İnşa edilmesi durumunda hem İzmir’in su kaynaklarını hem de ruhsat alanı içinde kalan 35 milyon ağacı tehlikeye atıyor.

Başta İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçları olmak üzere pek çok tarım ürününün üretildiği bir alan olma özelliği taşıyan bölgede, binlerce yıldır kesintisiz olarak kadim üretim yöntemleri uygulanıyor.

İklim krizine uyumlu geleneksel yağmur hasadı tekniklerinden, yerli tohumlarla yetiştirilen pek çok tarım ürününün üretildiği bir Kadim Üretim Havzası olan bu bölgede, binlerce üretici geçimini sağlıyor. 

İzmir’in Menderes ve Seferihisar ilçeleri sınırlarındaki birçok köyü etkileyerek binlerce insanın yaşamını ve nadir canlı türlerine ev sahipliği yapan bölge doğasını tehdit eden projeye yönelik olarak uzmanlar iki büyük tehlikeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor: Havada oluşacak yüksek ısıdaki nem ile hava ve su kaynaklarına karışacak olan zehirli maddeler.

Ne olmuştu?

Hukuka aykırı işlemlere karşı dava açan yöre halkı, şirketin bundan önce köyün düğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. 

Daha sonra aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalışması üzerine, arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Jeotermal hakkında

Yerin bin ile dört bin metre derinliğinden çekilen jeotermal akışkan bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuz kimyasallarını içeriyor.

(Haber: Bianet/Fotoğraflar: Doğa Derneği)

 
Altaylı Özgür'den kötü haber
 
İzmir'de balıkçılara ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konteyner kentin ilk bebeği...
İzmir depremi sonrası konteyner kente yerleştirilen Nura Ahmed adlı Suriyeli ...
İstanbul’da mezar karaborsası….
Her yıl ortalama 70 bin kişinin hayatını kaybettiği İstanbul'da mezar ...
Koronayı yenen doktor: İnsanlar peş peşe ölünce kalp krizinden korktum!
İzmir'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konduktan sonra 22 gün ...
 
Karşıyaka'da danalar caddeye çıktı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, otlandıkları yeri terk eden danalar caddeye ...
TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'e 15 yıl hapis istemi
TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında hazırlanan 55 sayfalık ...
Aç kalan kurtlar ilçeye indi
Kars Sarıkamış’ta cadde ve sokaklarda ayılara rastlayan vatandaşlar bu ...
 
Mutasyona uğrayan virüs görünmez oldu
Doç. Dr. Nejat Altıntaş, İngiltere'de mutasyona uğrayan koronavirüste ...
'Telefon kullanımı el felcine yol açabilir'
Koronavirüs salgını dolayısıyla cep telefonu ve bilgisayar kullanımı artınca ...
Yılbaşı için ağaç dikme önerisi
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Orman Mühendisleri Odası ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri