ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Nusr-Et restoranına ikinci saldırı!
Trafik tartışmasında eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
Trafik tartışmasında eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
Adıyaman'da şehitlere hüzünlü tören!
Adıyaman'da şehitlere hüzünlü tören!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
Güreştirilen boğa trübüne çıktı!
23 Şubat 2024 Cuma - 10:09

Politika Durağı'nda gündem liste tartışmaları!

Politika Durağı’nda gündem meclis listeleri özelinde yaşanan tartışmalar, aday değişiklikleri kararları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tavrı, seçim atmosferi, kampanya süreci ve sandık fotoğrafı oldu.

Politika Durağı nda gündem liste tartışmaları!

Deneyimli gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır Bir TV’de yayınlanan Politika Durağı programında siyaset gündemini masaya yatırdı. 

ONUR ÇAKIR:

AK PARTİ'DE HIZAL’A PARTİ İÇİ OPERASYON YAPILDI

Meclis listeleri hazırlanırken kavga gürültü bekliyorduk özellikle CHP’de ancak AK Parti’de yıllardır beri görmediğimiz kapalı kapılar arkasındaki savaş bu sefer meclis listesi hazırlanırken dışarı vuruldu. En dikkat çekici  isim özelinde geride kalan 5 yıl mecliste ses getiren muhalefet yapan  Grup Başkanvekili Özgür Hızal’a yapılan parti içi operasyon. Bayraklı’dan yazılmadı. İlçe başkanı istifa resti çekti. Buca teklif edildi, kendisi kabul etmedi. Kiraz, Bornova, Bayraklı’da büyük tartışmalar oldu.  Buca’da kriz oldu ilçe başkanı istifa resti çekti.



CHP’DE GENEL BAŞKAN MECLİS LİSTELERİNE KARIŞTI
CHP’de belediye başkan adaylarının belirlenmesinde büyük rol oynayan Genel Başkan meclis listesine karışır mı? diye soruyordum.  Karıştı. Metropolde ilçe başkan adayları ile ilçe başkanları büyük oranda anlaşamadı. Herkes soluğu Ankara’da aldı. Konak’ta kıyamet koptu. Belediye başkan adayı ilçe başkanının önerdiği isimlere karşı çıktı. Karabağlar’da ilçe başkanıyla belediye başkan adayı İzmir’de anlaşamadılar, soluğu Ankara’da aldılar. Orada da anlaşamadılar. İlçe başkanının seçim ofislerini bir geceliğine kapatmasına kadar gitti. Sonra sulh oldu. Menderes’te de kıyamet koptu. Genel Başkan bir çok ilçeye müdahale etti daha çok mevcut belediye başkan adayları lehine…

TUGAY’IN LİSTELERE MÜDAHALESİ GEÇ OLDU
Cemil Tugay’ın meclis listelerine bence müdahalesi geç oldu. Meclis listesini saklamaya çalışan ilçe başkanı ve adaylar vardı. Eleştirilecek konu söz verilen isimlerin yazılmaması.  Siyasette yeni moda istifa resti oldu. Hem CHP’de hem Ak Parti’de bu resti koyanlar oldu.

EKREM ORAN KAYBETTİREN OLMAK İSTEMEDİ
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın bence partililiği ağır bastı. Oran kaybettiren olmak istemedi. Bu nedenle bağımsız aday olmaktan vazgeçti. Ekrem Oran kazanırdı kaybederdi bilemem ama iyi bir oy alırdı. Bağımsız aday olsaydı MHP’nin şansı yükselirdi. Çeşme’de Oran’ın bağımsız aday olmamasında en büyük hayal kırıklığı Cumhur İttifakı’nda oldu.

İZMİR’DE BAŞARI BAŞARISIZLIK ÖNCE ÖZEL’E YAZILACAK
Seçimde en büyük fatura doğrusuyla yanlışıyla Özgür Özel’e kesilecek. Bir başarısızlık olursa uzaklarda aramaya gerek yok bence. Başarı olursa da Özgür Özel’e yazılır. Özgür Özel İzmir’i çok fazla örnek veriyor. İzmir neden CHP’nin deney tahtası oldu. Hep İzmir örneği veriyor. 9 kadın aday gösterdik diyor. Evet güzel ama diğer illerde neden olmadı. Neden hep İzmir’i örnek veriyorsunuz. Sonuç güzel olursa tamam ama kötü olursa?

KOCAOĞLU’NUN SOYER’E YAPTIĞINI SOYER TUGAY’A YAPIYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer adaylık sürecinde bazı noktalarda haklı… Genel Merkez’in Soyer’e kurultay faturası keseceği belliydi. Hatanın biri şu; Aday yapılmayacağı en az 15 gün önceden söylenebilirdi. 5 dakika kala yaparsanız olmaz. Soyer bence bir konuda daha kırgın… Büyükşehir aday adayıysa parti geleneğinde karşısına başka isimler aday adayı olmaz. Çok fazla aday çıktı bu kez. 2009’da ve 2014’te böyle olmadı. Kocaoğlu’nun karşısına çıkan olmadı. Başvuru yapmadılar. Bu tabloda Soyer’e kurultay faturası kesilmişken O’ndan bir destek bekleyemezsiniz. Kendisi de yapmıyor zaten ama eleştirim Aziz Kocaoğlu’nun Soyer’e yaptığını Soyer Cemil Tugay’a yapıyor. Aziz Kocaoğlu 2019’da Soyer’e destek olmamıştı. Şimdi de Soyer yapıyor. Bazı sıkıntılar var. Soyer ve onunla birlikte siyaset yapanlar artık 1 Nisan’ı bekliyor.

120 DAKİKA HARİKA AMA MALİYETİ YENİ GELENİ UĞRAŞTIRACAK
Soyer 90 dakikayı kaldırmıştı. Geçtiğimiz günlerde 120 dakikaya çıkarıldı. Proje harika ama maliyete bakalım. Ne yapmak istediği bence muamma. 90 dakika olsa bir şey demezdim ama 120 dakika. Kim seçilirse bunun maliyetiyle uğraşacak. Soyer burada bence gol attı. Cemil Tugay’ın 120 dakika kararı sonrası Soyer için ‘son günlerinde bile’ ifadesi bence manidardı.

HAMZA DAĞ İÇİN KISTAS 2014 SEÇİMLERİ
İzmir’de Özgür Özel’e anket sunumu yapılıyor. Büyükşehir’de CHP açısından risk yok deniyor ama aynı ankette Karabağlar ve Buca gibi ilçelerde sıkıntı olduğu bilgisi var. 2019 yerel seçimlerinde Tunç Soyer 1,5 milyon oy almış. Cumhur İttifakı 1 milyon 32 bin… Bu sefer Dem Parti aday çıkarıyor, İYİ Parti aday çıkarıyor. Hamza Dağ için kıstas 2014 seçimleri olacak. AK Parti tek başına girdi Binali Yıldırım  940 bin oy aldı yüzde 36… 2014’te Kocoağlu 1 milyon 306 bin oy almış. Aradaki makas iyice daralmış. CHP’nin anketinde bile bazı ilçelerde sıkıntı yaşanırken siz meclis listelerinde partilileri kavga ettirirseniz sıkıntı büyür.

AK PARTİ'DE O İSİMLER İYİ BİR KAMPANYA GÖTÜRÜYOR
AK Parti'de Karşıyaka Adayı İsmail Çiftçioğlu, Bayraklı Adayı Bilal Kırkpınar, Konak Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı ve Karabağlar Adayı Sadık Tunç çok iyi bir kampanya süreci götürüyorlar.   

MUSTAFA AKBAŞ

CHP’DE ESKİLER’DEN DESTEK İSTENDİ
Genel Merkez, il başkanlığı partinin eskilerinden vekiller, il başkanları gibi sahaya inmelerini istedi. Özellikle kırgınlıkları gidermek için. İzlenimlerini sordum. Özellikle Karabağlar’da Menderes’te Buca’da ve Bayraklı’da kırgınlıkları küskünlükleri gidermekte zorlanmışlar.

KIRGINLIK KÜSKÜNLÜK SEÇİME YANSIYACAK
Bu işin evveliyatı kongre süreci, kurultay ve sonrasında peşinden gelen adaylık süreçleri. CHP süreçteki işi tutuş şekliyle kırgın yarattı. CHP’de gücü eline geçiren ben istediğimi yaparım mantığıyla hareket edince kırgın küskün yaratıyor. Bence bu kırgınlık küskünlükler seçime yansayacak.

CHP ASLINDA DAHA FAZLA İLÇEDE ADAYI TEKRAR DEĞİŞTİRECEKTİ
CHP İzmir’de daha fazla ilçede değişikliğe gitmeyi düşünüyordu kaosun fazla olacağını hesap ettiler ve geri adım attılar. Sadece 2 ilçe değişti. Anketlere bakmadılar, heyetlerin raporlarına bakmadılar nereden anlıyoruz adayların farklı ilçelerden aday gösterilmesiyle. Süreci götürme şekilleri seçmene de güven vermedi. ‘Ne yapıyorlar acaba’ dedirtti. Manisa Saruhan’daki olaya bakın. 8 dakika geç gidip dosya teslim ediyorsun. Kazandığın yere 8 dakika geç gidiyorsun. Parti içi disiplin ortadan kalkmış. Genel merkezin iş tutuş şeklinden kaynaklı bu durum.

ÇEŞME’DE UZLAŞI OLMUŞ
Çeşme’de ‘bağımsız aday’ konusunda duyduğum bir uzlaşı olmuş. Hatta meclis listesine Ekrem Oran’a yakın 2-3 ismin yazıldığı söyleniyor.

SOYER’İN GENEL MERKEZE KIZIP TUGAY’A MESAFE KOYMASI DOĞRU DEĞİL
Kocaoğlu’nun 2019’da gösterdiği tavrı Soyer’den göremiyoruz. Kocaoğlu’nun tavrı daha yumuşaktı. Soyer’in tavrı daha sert. Kocaoğlu baktık yine sahadaydı. Program yapıyordu ilçelerde. Görüşmedi Soyer’le ama olgunluk gösterdi. Soyer Tugay’la fotoğraf bile vermiyor. Tugay, açıklamalarında ‘Sayın Soyer’in yaptığı işler’ diyor hakkını teslim ediyor.  Soyer’in CHP Genel Merkezinin tavrına dönük tepki gösterip Tugay’a mesafe koymasını doğru bulmuyorum. Birde görevi devredecek başkanların büyük işlere imza atmasını da yanlış buluyorum. 120 dakika adımı dışında personel alımı iddiaları var.

CHP’DE HERKES 1 NİSAN’A KİLİTLENDİ
CHP’de bir çok ismin gözü 1Nisan’da! Ezici bir üstünlükle Özgür Özel’in ekibi Cemil Tugay’ın kaptanlığında kazanırsa, İstanbul’da İmamoğlu kazanırsa sıkıntısız gider. Ama sokak bunu göstermiyor kayıplar olacaktır. O dışarıda kalan aktörler de bunu gördüğü için beklemede. CHP’de herkes 1 Nisan’a kilitlendi. Son 5 yıl karşı karşıya gelenler 1 Nisan’dan sonra birlikte hareket edebilir.

TUGAY’IN ÜZERİNE ÇOK FAZLA ŞEY YÜKLENİYOR
Özgür Özel İzmir’e kurultay delegeleri özelinde kızmıştı. Kurultay listesinde şunun gelini kızı onun damadı oğlu diye. Şimdi 3 ay geçti bugün bakıyoruz onun oğlu kızı, birinin gelini meclis listelerinde. Böyle olunca değişimi sakatlıyorsun. Maalesef Cemil Tugay’ın üzerine hak etmediği bir şey yükleniyor. Ayağa kaldırması için daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor.

İZMİR’DE BU KEZ YEREL MESAJLAR ÖNE ÇIKACAK
Yerel seçim bile olsa Türkiye’de son yıllarda tahterevalli siyasetine geliyor. Ak Parti ve CHP arasında karşıtlık üstüne kurgulanıp genel siyasete endeksleniyor her şey. Tamam etkisi olacak yine ama İzmir özelinde yerel sorunların yerel mesajların önceki seçimlere göre daha öne çıkacağını düşünüyorum. Özellikle Cemil Tugay’ın lansmanını merak ediyorum.

SERCAN AVCI

MECLİS LİSTELERİNDE İL BAŞKANI VE İLÇE BAŞKANLARI BYPASS EDİLMİŞ
CHP’de aday belirleme süreçleri çok fazla kırgın yarattı. Meclis listelerinde verilen sözler vardı tutulmadı. Bunu gelen telefonlardan alabiliyorum. Seçime az bir süre kaldı CHP hala aday listelerini konuşuyor. Mevcut meclis kadrolarının yüzde 90’ı değişiyor. Tıpkı belediye başkan aday listesi gibi… Kurultay delegelerine listelerde yer verilme çabası gördüm. Hukukçu sayısı çok az listelerde… Geçmişte meclis listeleri İzmir’de çözülürdü. Bu kez Genel Merkez adres oldu. Genel Merkez kurultay sürecinde ‘Kılıçdaroğlu’ diyen il başkanı veya ilçe başkanıyla çözmek yerine kendi belirlediği başkan adaylarıyla süreci götürmek istedi. Uzun süre sonra il başkanı, il yönetimi ve ilçe başkanlarının meclis listelerinde bu kadar bypass edildiğini gördüm. MYK’nın iki İzmirlisi listelerde etkisi olmuş. Büyükşehir Adayı Cemil Tugay’ın etkisi fazla özellikle Büyükşehir’e seçilecek sıralarda. Özellikle Heval Savaş Kaya’ya yakın isimlerin üstü çizilmiş. Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu’na yakın isimleri bu kez 2019’a göre listelerde daha fazla gördüm.

TUGAY’IN ETRAFINDA SİYASİ BOŞLUK VAR
Büyükşehir Başkan Adayı Tugay’ın meclis listesi mesaisinde  çok fazla içinde olması bence yıprandı. Verilen sözler var. Müdahil olması normal ama bir olumsuz faturası önüne çıkabilir. Ben Cemil Tugay’ın önümüzdeki dönem seçilmesi halinde siyaseten yol yürüyeceğini düşündüğüm bazı isimlere yer vermesini listelerde bekledim. Bu isimleri göremedim. Sayın Tugay’ın etrafında siyasi boşluk var. Bu boşluğu 5 yıl önce Tunç Soyer’de de gördük. Benzer boşluk Saygın Tugay için de geçerli.

TUGAY SEÇİLİRSE YENİ DÖNEMDE SELVİTOPU’YLA YOL YÜRÜR
Cemil Tugay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde yeni dönemde Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’yla yol yürüyeceğini düşünüyorum. Genel sekreterlik olur, dışarıdan danışmanlık olur, siyasi bir yol yürüme olur il başkanlığı gibi bilemem ama bir yol yürüyeceklerdir. Muhittin Selvitopu çok önemli bir yerel yönetici. Tugay’la Selvitopu, 1-2 sene önce kongre sürecinde ‘3. yol’ adı altında zaten çok fazla bir araya geldiler.  

ÇEŞME VE BEYDAĞ BAŞKANLARI BLÖF YAPTI
Çeşme ve Beydağ belediye başkanlarının son güne kadar ‘bağımsız aday’ konusunda blöf yaptıklarını düşünüyorum. Genel Merkez bunu gördü ve değiştirmedi. Bu iki başkan da ‘bağımsız aday’ olmadı.

İZMİR ÖZELİNDE KAZANAN İMAMOĞLU
İzmir özelinde CHP’de kazanan bence Ekrem İmamoğlu… Neden çünkü karışmadı. Belki çok az… Karışmayarak kazandı. Karışabilirdi. Özgür Özel’in İzmir’de büyük çaplı değişime gideceğini gördü. Özgür Özel Kılıçdaroğlu’na yakın neredeyse herkesi tasfiye etti. Bu şekilde Kılıçdaroğlu en güçlü olduğu kentlerden birinde zayıfladı. Hem de Özgür Özel İzmir özelindeki tercihleri ve açıklamalarıyla yıprandı. Yani İzmir’de Kılıçdaroğlu ve Özel yıpranırken İmamoğlu yıpranmadı.

CHP 28 İLÇEYİ DE KAZANABİLİR 14 İLÇEYİ DE KAYBEDEBİLİR
Bence Özgür Özel’in hala İzmir listelerini savunması canlı yayınlarda hata. Listeler geride kaldı. Seçim, projeler konuşulmalı. İzmir özelinde farklı mesajlar verilmeli. Özel hala İzmir listesini anlatıyor. Bence yanlış.  CHP İzmir’de 28 ilçeyi kazanırsa da şaşırmayacağım, 14 ilçeyi de kaybederse.  

SOYER 1 NİSAN SONRASI CHP’DE GENEL BAŞKANLIK HEDEFİYLE YOLA KOYULUR
Tunç Soyer’in tavrı 2019’daki Aziz Kocaoğlu’nun tavrından daha sert. Tunç Soyer kırgın hatta kızgın. Kampanyaya destek olmuyor. Görünen o ki Soyer’in 1 Nisan sonrası rotası Türkiye siyaseti. CHP’nin Genel Başkanlığına yönelik bir hedefi gözüküyor. 1 Nisan’dan sonra CHP’de seçim sonuçları özelinde olağanüstü kurultay beklentisi çok fazla partililerde. Kurultay olursa Kılıçdaroğlu cephesinde Soyer’i de sayacağız, Zeynel Emre’yi de sayacağız, Yunus Emre’yi de sayacağız, Oğuz Kaan Salıcı’yı da sayacağız. Sürpriz bilgi benim için Kılıçdaroğlu’nun birini destekleyebileceğini düşünüyordum ama çok önemsediğim bir CHP’li Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan adayı olacağını söyledi. Ankara’ya gidip geldikten sonra paylaştı bu iddiayı… Böyle bir gelişme benim için sürpriz olur.

DIŞARIDA KALANLAR BİRLİKTE HAREKET EDER
Soyer, aday gösterilmeyen başkanlarla yemek yedi Asansör’de… CHP yerel seçimde İzmir’de ne sonuç alırsa alsın, Genel Merkez’in belirlediği isimlerle, dışarıda kalan başta Soyer olmak üzere Abdül Batur, Utku Gümrükçü, Serdar Sandal gibi isimler birlikte hareket edecek. Burada önemli olan Cemil Tugay’ın siyasi kadrosunun nasıl şekilleneceği… Dışarıda kalan tasfiye oldu denilen grup organize. Tugay’ın siyasi olarak örgütlenmesi gerek. Ben böyle bir mesai görmedim şuan için.

 
Sofralık zeytin ihracatı döviz bazında yüzde 52 arttı
 
Prof. Dr. Naci Görür İzmir’de deprem ve dirençli kentleri anlatacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Gökçekaya o iddiaları yalanladı... "Herkesin emeği bizim için kutsal"
Çiğli Belediye Başkan Adayı Murat Gökçekaya, Belediye şantiyesinde işçilerle ...
CHP Urla Adayı Balkan'dan ihale tepkisi... 'Torba yasa çıkarır gibi...'
CHP Urla Belediye Başkan Adayı Selçuk Balkan, kayyum yönetimindeki Urla ...
İYİ Partili Özlale projelerini açıkladı... Alsancak'tan Karşıyaka'ya denizden yürüyüş platformu!
İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, yerel seçim ...
 
Meral Akşener'den İzmir mesajları... ''MECBUR DEĞİLSİNİZ!''
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İzmir adaylarının tanıtım ...
AK Partili Gökçekaya: 'Hemşerilerim bana inanıyor. Ben de onlara inanıyorum'
Cumhur İttifakı’nın AK Partili Çiğli Belediye Başkan Adayı Murat Gökçekaya, ...
Hamza Dağ: ''İzmir'i dünyanın ticaret merkezlerinden biri yapacağız''
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “Projelerimizle, ...
 
Cemil Tugay'dan KSK'ye ziyaret... 'Karşıyaka Stadı'nı yapmaya hazırız'
Karşıyaka Spor Kulübü'nü ziyaret eden CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan ...
Erdoğan'dan 'zübük' göndermesi
"Türkiye verdiği sözleri inkar eden zübük siyasetçi tiplerini gördü" diyen ...
Kuşadası'nda sosyal belediyecilik...
Başkan Ömer Günel’in göreve gelmesinin ardından sosyal yardımlarını 3 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri