ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2652
    Dolar
  • Euro
    34,7417
    Euro
  • Altın
    2.405,240
    Altın
  • Bist-100
    10.248,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    12/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sevan Nişanyan'dan skandal paylaşım…Öğretmen katilini savundu!
Sevan Nişanyan'dan skandal paylaşım…Öğretmen katilini savundu!
10 ilde terör operasyonu: 72 gözaltı!
10 ilde terör operasyonu: 72 gözaltı!
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
11 Eylül 2023 Pazartesi - 14:11

Şimşek’ten kredi ve emekli maaşı açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek enflasyona işaret ederek kredi ve kredi kartlarına ilişkin yeni düzenlemeler geleceğinin sinyalini verdi. Şimşek ayrıca, en düşük emekli maaşlarına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Şimşek’ten kredi ve emekli maaşı açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında ekonomi politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınmayacağını belirten Şimşek, kredi ve kredi kartlarına ilişkin yeni düzenlemeler gelebileceğine işaret etti.

Şimşek, “Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci ve üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır, krediyle desteklemeyeceğiz” dedi.

‘ENFLASYON HEDEFİMİZİ İDDİALI BULANLAR OLABİLİR’
NTV’ye konuşan Şimşek, OVP’de enflasyonun 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2 ve 2026 için yüzde 8,5 olacağına yönelik tahminleri karşısında, ‘enflasyon hedeflerinin iddialı olduğuna yönelik eleştirilere’ yanıt verdi.

Şimşek ” OVP’de enflasyonu üç yılın sonunda tek haneli rakamlara düşürmek önceliğimiz. Enflasyon hedefimizi iddialı bulanlar olabilir. Biz mümkün olduğunca en gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Genel anlamda OVP’nin hedefleri gerçekçi bulunuyor” dedi.

‘BİZ KURU SERBEST BIRAKTIK, KUR HEDEFİMİZ YOK’
2021’in Aralık ayıyla 2023’ün Mayıs’ına kadar kurun belli bir düzeyde tutulduğunu söyleyen Şimşek, “Kur uzun süre tutulmuş. 2021’in Aralık ayıyla 2023’ün Mayıs’ına kadar kur, belli bir düzeyde tutulmuştu. Biz kuru serbest bıraktık” diye konuştu.

“Bizim bir kur hedefimiz yok” diyen Şimşek, “Aslında tahmin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın değişik evreleri var” ifadelerine yer verdi.

‘AÇIK KONUŞALIM, ZAMAN ALACAK’
Şimşek ayrıca, “Açık konuşalım, model varsayımlarıyla realite bazen uyuşmuyor. Kurdan enflasyona geçişkenlik zamanla azalacak” değerlendirmesinde bulundu.


Şimşek, krediler ve kredi kartlarınaKREDİLER VE KREDİ KARTLARINA YÖNELİK DÜZENLEME ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“Samimi şekilde tek haneli enflasyon istiyorsak, onunla tutarlı bir iç tüketim ve kredi büyümesi kurgulamamız gerekiyor” diyen Şimşek, “Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz” dedi ve şöyle devam etti:


“Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci ve üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz.”

DIŞARDAN GELECEK KAYNAKLAR
Şimşek’in açıklamalarından diğer öne çıkanlar şöyle oldu:

''Küresel ekonomiye baktığımız zaman; büyümenin düşük seyrettiği dönemdeyiz. Ortalama büyüme yüzde 3 civarında olacak. Dezenflasyon ve fiyat istikrarı OVP’nin en önemli bileşeni. OVP’nin ikinci ayağı, bütçe açığını tekrar yüzde 3’ün altına düşürmek. Üçüncü önemli bileşen ise yapısal dönüşüm. Bir taraftan üretken alanlara yatırım yaparken diğer taraftan mevcut kaynakları daha verimli nasıl kullanacağımıza yönelik yapısal dönüşüm çabası olacak.

Gerçek anlamlarda kazanımlarımızı kalıcı hale getirecek olan yapısal reformlardır. Programa kaynak arayışında ve Türkiye'ye yatırım arayışına girdiğimizde önce dost ülkeleri ziyaret ettik. Birleşik Arap Emirlikleri büyük bir teveccüh gösterdi ve 51 milyar dolara yakın bir program açıkladı. BAE'nin 51 milyar dolar içerisinde yenilenebilir enerjiye yaklaşık 27 milyar dolarlık bir yatırımı gündemde. Tabii bu depolamadan tutun, güneş, rüzgar vs. Sanayi, turizm özellikle teknoloji yatırımı öngörüyorlar.

Merkez Bankası Başkanımız ile birlikte Dünya Bankası başkanıyla uzun bir görüşme yaptık. Onlar da bizim programımızı desteklemek üzere, mevcut 17 milyar dolarlık planlamaya ilaveten 18 milyar dolar daha tahsis edeceklerini söylediler. Toplamda 35 milyar dolarlık Dünya Bankası paketi, Türkiye'ye sunulacak.

‘KKM’DEN KADEMELİ ÇIKIŞ OLACAK’
Kur korumalı mevduat konusunda çok fazla konuşmayı tercih etmiyorum. Bizim önceliğimiz programı uygulamak. Önceliğimiz rezerv biriktirmek. Biz bunları başardığımız ölçüde, KKM’den çıkış stratejimizi uygulayacağız. Var mı stratejimiz, var. Bunu da kademeli olarak gerçekleştireceğiz. Mevduat sahipleri müsterih olsunlar. Herhangi önemli  bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Biz ancak lira mevduatını cazip hale getirdiğimiz ölçüde, makro finansal istikrarı kalıcı bir şekilde tesis ettikçe, rezervlerimizi güçlendirdikçe farklı bir strateji izleyebiliriz. Ama bugün itibariyle KKM devam edecek.

MERKEZ BANKASI PİYASAYA MÜDAHALE EDİYOR MU?
KKM’den her gün dönüşler var. Biz onlara dövizi arz etmek durumundayız. O anlamda talepleri karşılıyoruz. Onu bir müdahale olarak algılayacaksanız, evet Merkez Bankası, KKM'den dönüşlerde döviz talebini karşılıyor. Onun ötesinde, belirli bir seviye hedefleyip, korumak için, rezerv harcamayı soruyorsanız, benim bildiğim kadarıyla öyle bir şey yok. Merkez Bankamızın bir kur hedefi yok. Dolayısıyla bir seviyeyi korumak üzere bir irade de yok.

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA YÖNELİK ÇALIŞMA YAPIYORUZ’
Memurlarla müzakereler yapıldı, işçilerimizle de yılın başında bağlanmıştı. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var. En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, o çalışmaları yapıyoruz. O konuda da çok netiz. Burada önemli olan toplumun bütün kesimlerini enflasyona karşı korumamız. Çalışanımızın yanındayız, çalışanlarımız çok değerli. Emeklilerimiz çok değerli. Ama ülkenin imkanları çerçevesinde hareket etmemiz lazım.

‘ALIM GÜCÜNÜ ARTIRMANIN YOLU, ENFLASYONU DÜŞÜRMEK’
Çalışanın alım gücünü artırmanın yolu enflasyonu düşürmek. Zor bir dönemden geçiyoruz. Yüzyılın felaketi yaşanmış. Felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirmeyi eminim 86 milyonun tamamı istiyor. Kalıcı refah artışı için üretmemiz, ihracat yapmamız lazım. Krediyle, kredi kartıyla, başkasının parasıyla zenginlik olmaz. Krediyle yatırım, istihdam, üretim olur.''

Etiketler:
 
Koza'nın altın madenine bakanlıktan veto!
 
Çiğli Belediyesi Satranç Turnuvası'nda ödüller sahiplerini buldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik rakamları açıklandı!
TÜİK'e göre Temmuz ayında dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki aya göre ...
Akaryakıta yeni zam yolda!
Motorine yapılacak 1 lira 50 kuruşluk zam için tarih belli oldu. Zammın ...
Akaryakıtta yeni zamlar yolda!
Petrol fiyatlarının üç ayda yüzde 25 artışla 90 doları aşması sonrasında ...
 
Gübre fiyatları altınla yarışıyor
Gübre fiyatlarındaki artış, altın fiyatlarındaki yükselişi geçti. Gram ...
Bakan Şimşek'ten Dünya Bankası açıklaması!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 35 ...
İzmir iş dünyasından 9 Eylül mesajları...
İzmir iş dünyasının temsilcileri, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun ...
 
Afrika’ya 100 milyon dolar ihracat hedefi....
İhracatta sektörler için ortaya konulan 2023 hedeflerini tutturan tek ...
IMF’den kripto varlıklar için yol haritası!
IMF ve küresel mali düzenleyiciler, kripto varlıkların kapsamlı bir şekilde ...
Kredi ve mevduat faizlerinde sert artış
Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı ve bankalardaki KKM payını azaltmaya ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri