ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3591
    Dolar
  • Euro
    35,0198
    Euro
  • Altın
    2.325,670
    Altın
  • Bist-100
    9,13
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
15 Ocak 2023 Pazar - 13:23

Soyer: Modelimiz çığ gibi büyüyor!

İzmir’de Halk Konut projesi kapsamındaki temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç  Soyer, 'Bugün aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatifçilik modelinin de temelini atıyoruz' dedi. 

Soyer: Modelimiz çığ gibi büyüyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzede aileleri ev sahibi yapmak için hayata geçirdiği Halk Konut projesi kapsamında Dilber Apartmanı'nın temel atma töreni CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. 
Törenin açılış konuşmasını yapan Tunç Soyer, şunları söyledi:

"30 Ekim 2020’de 6,9 şiddetindeki deprem hem İzmir’i hem de tüm Türkiye’yi derinden sarstı. 119 hemşerimiz hayatını kaybetti, 1053 hemşerimiz de yaralandı. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden hemşerilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Depremler coğrafyamızın bir gerçeği.  Akşam Bornova'da  3 büyüklüğünde, daha bu sabah Elazığ'da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremler bize bu gerçekle yaşamamız gerektiğini bir kez daha hazırlattı. İşte biz de İzmir'de hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. 2020'de yaşadığımız  deprem, hepimize bir kez daha gösterdi ki İzmir’in yaşlı yapı stoğu sorunu önümüzde duran en temel sorunlardan biri. İzmir kent merkezi halihazırda sorunlu bir zemine sahip ve maalesef çok sayıda bina deprem yönetmeliğinden önce inşa edilmiş. Biz, 30 Ekim depremi yaşanmadan önce, göreve gelir gelmez Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nı kurmuştuk. Deprem sonrasında çalışmalarımızı hızlandırarak Türkiye’nin en gelişmiş yapı ve zemin laboratuvarını oluşturduk. 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisten oluşan bir ekiple çalışmalara başladık. İzmir’de mikrobölgelendirme yöntemiyle, kent merkezini odak alarak 100 kilometre yarıçapındaki 40 fay zonunda Türkiye’nin en kapsamlı depremsellik araştırmasını gerçekleştiriyoruz.

''YENİ BİR MODELİ HAYATA GEÇİRİYORUZ''
Bir yandan da İzmir’in yapı stoğu envanterini oluşturuyoruz. Bayraklı’da 31 bin 146 yapıda incelemeyi tamamladık ve bina kimlik kartlarını oluşturduk. Önümüzdeki süreçte bu çalışmayı tüm kent merkezini kapsayacak şekilde büyüteceğiz.  Elbette tüm bu çalışmalar, diğer bir önceliğimiz olan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte ilerliyor. İzmir’in altı farklı bölgesindeki kentsel dönüşüm alanlarında binlerce İzmirlinin hem depreme dayanıklı binalara hem de sağlıklı bir kent yaşamına kavuşmasını sağlıyoruz. Tüm bu saydıklarım kaybettiğimiz 119 canı geri getirmeyecek biliyorum. Fakat önümüzde inşa edilmesi gereken bir gelecek var. Biz, tüm kurumsal kapasitemizle İzmir’in bu köklü sorununu çözmek ve  geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini teminat altına almak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bugün temelini atacağımız Dilber Apartmanı’yla tüm bu çalışmalarımızla birlikte gelişen yeni bir modeli hayata geçiriyoruz.  Dilber Apartmanı depremde orta hasar alan ve sonrasında yıkılan bir bina. Apartman sakinleri yeni binanın inşa edilme sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşamışlar.  Kurumların, idarelerin, müdürlüklerin koridorlarında yeterince destek alamadan günlerini harcamışlar. Kısacası bir sahip çıkanları olmamış.  Başlattığımız Halk Konut projesi işte tam böyle bir zorluk anında doğdu.  Ve gururla söylüyorum, Dilber Apartmanı sakinleri bu projenin sadece yararlanıcısı değil aynı zamanda fikir ortaklarıdır.  Bu projeyi hayata geçirebilmek için birlikte uzun mesailer harcadık.  Şartnamelerin hazırlanmasında sıkıntılar yaşadık. Mevzuat anlamında sıkıntılar vardı. Hepsini birer birer aştık.  Hani derler ya, bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu bulunur. Biz asla mazeret üretmedik.

MODELİMİZ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Tarımda, ulaşımda, kentsel dönüşümde uyguladığımız kooperatifçilik modelini buraya da taşıdık.  Bu tören, yalnızca yeni Dilber Apartmanı’nın temel atma töreni değil. Bugün aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatifçilik modelinin de temelini atıyoruz. İki belediye şirketimiz Ege Şehir ve İzbeton, Bayraklı Belediyesi iştiraki Baybel ve Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi kamu ve vatandaş ortaklığının mükemmel bir örneğini ortaya koyuyor. Bu ortaklıkta belediye şirketlerimiz yüzde 1’lik sembolik bir kar oranıyla depremzedelerin en uygun koşullarda sağlıklı yapılara kavuşmasının önünü açıyor. Hemşerilerimize yol gösterici oluyor ve teknik destek sağlıyor. Kooperatif modeli sayesinde tüm süreç demokratik, katılımcı ve şeffaf bir şekilde ilerliyor. Yani belediye ve vatandaş kol kola girerek bir imece ortaya koyuyor. Ekonomik demokrasinin temeli olan üretenin aynı zamanda yönettiği anlayışı böylece İzmir’de hayata geçirmiş oluyoruz. Bu modelimizi İzmir geneline genişletmek için de çalışmalara başladık. Dilber Apartmanıyla birlikte 10 kooperatifle dönüşüm için imzaları attık. Çığ gibi büyüyen modelimiz çok yakında 21 kooperatifle birlikte 1233 bağımsız birim ve yaklaşık 200 bin metrekare inşaat alanını kapsayacak. Yaşadıkları tüm zorluklara, sıkıntılara rağmen umutlarını yitirmeden bu projeyi sahiplenen ve sonuna kadar götüren başta Dilber Apartmanı sakinlerine, kıymetli Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal’a, EgeŞehir, İzBeton ve Baybel şirketlerimizin çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Göğsümüzü kabartan bu günde bizleri yalnız bırakmayan ve liderliğiyle bizlere yol gösteren Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na şükranlarımı sunuyorum. Tüm teşkilatımıza, milletvekillerimize, meclis üyelerimize, bugün bizlerle birlikte olan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, yeni İl Başkanımız Sayın Şenol Aslanoğlu’na başarılılar diliyorum. Dilber Apartmanı sakinlerinin yeni evleri ve yaşamlarının şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.''

 
Başkan Sandal'dan hükümete rezerv alan tepkisi!
 
TV100, iki kişinin biletini kesti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal'dan hükümete rezerv alan tepkisi!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir'de Kooperatifleşme Modeli ...
Kılıçdaroğlu: Deprem vergilerinin nereye gittiğini bulacağız!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedeler için kooperatifleşme modeli ...
TV100’den ‘SADAT’ reklamı açıklaması!
TV100, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gazeteci Uğur Dündar'a konuk ...
 
Gözaltındaki şüpheliye getirilen simitten uyuşturucu çıktı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde gözaltına bulunan şüpheli C.K.'ye getirilen ...
İzmir'de art arda depremler!
İzmir Pazar sabahına art arda gerçekleşen depremlerle uyandı. Kandilli ...
Katili eski kız arkadaşı çıktı!
İstanbul'da ormanlık alanda bulunan kimliği belirsiz bir erkek cesedinin ...
 
Korkunç kaza: Asteğmen can verdi!
Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde uçuruma yuvarlanan otomobilin asteğmen ...
Elazığ'da 4,9 şiddetinde deprem!
Elazığ'da 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
25 kuruşluk poşetle doğalgaz taşıyorlar
Pakistan'ın Banda Davud Şah kasabasında halk, yüzeye yakın çıkan doğalgazı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri