ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,5399
    Dolar
  • Euro
    45,4990
    Euro
  • Altın
    4.306,610
    Altın
  • Bist-100
    9.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    23/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    16/34°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/30°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/35°
    IZMIR
  • KONYA
    15/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan: Özel ve CHP yönetimi etkin pişmanlıktan yararlansın
Erdoğan: Özel ve CHP yönetimi etkin pişmanlıktan yararlansın
Özgür Özel: Muharrem İnce'yi baba ocağına davet ettik
Özgür Özel: Muharrem İnce'yi baba ocağına davet ettik
Özgür Özel'e saldıran Selçuk Tengioğlu'na istenen ceza belli oldu
Özgür Özel'e saldıran Selçuk Tengioğlu'na istenen ceza belli oldu
CHP'li Çelik: Tayfun Kahraman Silivri'den hastaneye sevk edildi
CHP'li Çelik: Tayfun Kahraman Silivri'den hastaneye sevk edildi
18 Ocak 2020 Cumartesi - 09:34

TCDD’ye rakip özel trenler geliyor

Tren hatlarının ihaleyle özel şirketlere açılması için düğmeye basıldı TCDD 2021’den itibaren raylarda özel sektörle rekabet edecek.

TCDD’ye rakip özel trenler geliyor

Demiryolundaki yük taşımacılığının ardından yolcu taşımacılığı da özel sektör firmalarına açılıyor. Yeni düzenleme taslağına göre, 2021 yılından itibaren devlete ait raylarda TCDD'nin yanı sıra özel şirketlerin trenleri de yolcu taşımaya başlayacak. Mevcut tren hatlarını 10 yıllık sürelerle kiralayacak olan özel tren şirketleri zarar eden hatlarda çalışmayı kabul ederlerse zararları devlet tarafından karşılanacak. Yeni düzenlemenin hayata geçmesi halinde tren raylarında tıpkı şehirlerarası otobüs firmaları gibi özel tren firmaları hizmet verecek. TCDD'de örgütlü Demiryol-İş Sendikası yetkilileri, taşeronlaşmanın önünü açacağı endişesiyle demiryolu taşımacılığının özel sektöre açılmasını istemediklerini söylediler.

KİRALAMA YAPILACAK

2013'te çıkarılan Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile sadece TCDD'nin kullandığı devlete ait raylar özel sektörün yük ve yolcu taşımacılığına resmen açılmıştı. 7 yıl önce yayımlanan kanunla TCDD altyapı ve taşımacılık olarak bölündü, TCDD'ye ülke genelindeki tüm altyapı ağı bırakılırken TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye 2020 yılı sonuna kadar yolcu taşımacılığında tek başına kamu hizmeti yükümlülüğünü yerine getirme görevi verildi. TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin zararlarının devlet tarafından karşılanmasını da öngören bu yükümlüğü, 31 Aralık 2020 tarihinde son bulacak. Dolayısıyla 2021 tarihinden itibaren kamu hizmeti yükümlülüğü hem TCDD Taşımacılık hem de özel sektör aracılığıyla yerine getirilecek. Hizmet kimden alınırsa görev zararı ödemesi de o şirkete yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, TCDD'nin yükümlülüğünün bu yıl son bulacak olması nedeniyle kanunun uygulama yönetmeliğinin taslağını tartışılması için resmi internet sitesinden kamuoyuna açtı. “Demiryolu Yolcu Taşımacılığında Kamu Hizmeti Yükümlülerinin Seçimi İle Kamu Hizmeti Sözleşmelerinin Düzenlenmesi, Uygulanması Ve Denetim Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ismini taşıyan taslağa göre, TCDD'nin tekelinde olan raylar ve tren yolu altyapısı ihaleyle özel sektör firmalarına da açılacak. Yolcu dışında yük taşımacılığı ise halen 3-4 firma tarafından TCDD ile birlikte yürütülüyor.

Taslak düzenlemenin yasalaşması halinde, ülke genelindeki tüm tren yolu hatları bölgesel ve ulusal düzeyde ihaleyle özel şirketlere açılacak. Tren yolu taşımacılığı yapmak isteyen firmalar, bölgesel ya da ulusal düzeydeki tüm hatlara tek tek ya da birlikte teklif verebilecekler. İhaleler, yüksek hızlı, hızlı, ana hat ve bölgesel yolcu taşımacılığına tek tek ya da toplu olarak hat bazında yapılacak.

Zararı kamu karşılayacak
Hazırlanan tasarıya göre özel sektör dilerse sadece yüksek hızlı trenleri dilerse de bu trenlerle birlikte normal hızdaki trenleri de birlikte işletecek. Kârlı olmayan ancak kamu hizmetinin yerine getirilmesi için işletilmesi şart olan hatların ihalesini alan özel sektör firmalarının zararları karşılanacak ve üzerine de ‘makul bir kâr' oranı verilecek. Özel sektör, yolcu taşıyacağı tren setlerini yurtiçi ya da yurtdışından satın alabileceği gibi dilerse kiralama da yapabilecek. (SÖZCÜ)

Etiketler:
 
Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye kararı...
 
Çiğli'de karne eğlencesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahşan Ecevit Karaoğlan'a kavuştu
Merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit hayatını kaybetti. ...
İtirazlara rağmen, Kanal İstanbul'a onay!
Son dönemde siyasetin en önemli tartışma konularından biri olan Kanal ...
İstanbul'da cemevlerine ibadethane statüsü tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde cemevlerinin ibadethane statüsünün ...
 
TFF Başkanı Özdemir'in oğlu ve gelini gözaltına alındı
HSK, Metin İyidil'in beraat kararı ile ilgili soruşturma başlattı. Beraat ...
Doğa Koleji için flaş gelişme
Mali açıdan zor duruma düşen Doğa Koleji’nde yılan hikayesine dönen satış ...
Kahreden haber… İki askerimiz şehit oldu
Hakkari Çukurca'da atış eğitimi sırasında meydana gelen kazada iki asker ...
 
Suriyelilere özel kadın doğum evi!
Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Nakıpoğlu Göçmen Sağlığı ...
34 çocuğun hamileliğini bildirmeyen doktorlara beraat!
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2018 yılında çoğunluğu Suriye ...
Bitlis’e yazlık saray, Salda’ya millet bahçesi
AK Parti milletvekillerinin gökdelen inşaatlarına sınırlama getiren yasa ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri