ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,8289
    Dolar
  • Euro
    51,6976
    Euro
  • Altın
    7.183,040
    Altın
  • Bist-100
    13.934,00
    Bist-100
  • ADANA
    11/19°
    ADANA
  • ANKARA
    2/6°
    ANKARA
  • ANTALYA
    10/16°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/7°
    BURSA
  • ISTANBUL
    5/8°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    7/12°
    IZMIR
  • KONYA
    1/12°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
İki ülke daha savaşın eşiğinde
İki ülke daha savaşın eşiğinde
Malezya'da 7.1 büyüklüğünde deprem
Malezya'da 7.1 büyüklüğünde deprem
Trump'un konutuna girmeye çalışan kişi öldürüldü
Trump'un konutuna girmeye çalışan kişi öldürüldü
Rusya NATO ülkesini açık açık tehdit etti: 'Yaparsanız hedef olursunuz'
Rusya NATO ülkesini açık açık tehdit etti: "Yaparsanız hedef olursunuz"
Murat Baran Uygun
Yeni savaşa dikkat...
3 Ekim 2024 Perşembe

Ve beklenen oldu. İran, İsrail’e misilleme saldırısını gerçekleştirdi. Geçen haftalardaki bir yazımda Haniyye suikastinin 1. Dünya Savaşı’nı başlatan Avusturya Arşidük’üne yapılan suikast ile aynı sonuçları doğurma ihtimalinden bahsetmiştim. İsrail de bu misillemenin sonuçları olacağı açıklamasını yaptı. Artık Ortadoğu bir İran—İsrail savaşına gebe. Aslında İsrail uzun süredir İran’ı harekete geçirme çabasındaydı. Zira çatışmayı Ortadoğu’nun bütününe yaymak istiyor.

Biden aynı akşam bölgede bulunan Amerikan kuvvetlerine İsrail’i korumaları için talimatını verdi. Şimdi sorular şunlar; savaş İsrail’in hedeflediği gibi bölgeye yayılır mı? Dünya savaşına dönüşür mü? Yoksa karşılıklı füze misillemeleri ile devam edip bir Gazze ateşkesi ile biter mi?

***

Cevaplanması bu dönemde gerçekten zor sorular. Ancak şu kesin, hangi seçenek gerçekleşirse gerçekleşsin bu çatışma kolay kolay bitmeyecek. İsrail kendi hedeflediği kalıcı sonuçları elde etmeden saldırıları bitirmeyecek, geleceği belirsiz yapan da bu. İsrail nereye kadar gidecek (veya Amerika nereye kadar izin verecek), şimdiye kadar sıcak savaştan kaçınmaya çalışan İran, İsrail ile uzun sürebilecek bir savaşı göze alacak mı? Şüphesiz bu olası savaşın seyri Rusya ve Çin’in tutumları ile de bağlantılı olacaktır.

***

Bizim sormamız gereken soru ise; Türkiye olarak ne yapacağız? Bölgesel bir savaşın artık neredeyse kesinleştiği bir ortamda Türkiye hamaseti bırakıp, aklı selim bir politika belirlemek zorunda. Filistin’i savunmak elbette insanlık ve siyasi duruş gereği anlaşılabilir. Ancak sıcak savaşı ya da yakıcı etkilerini ülke topraklarına çekecek söylem ve hareketlerden de uzak durulmalı.

Bu yazıyı hazırladığım dakikalarda aldığım haber bizim için asıl dikkat etmemiz gereken tehlikenin habercisiydi; İsrail’in Lübnan’a başlattığı kara harekatı nedeniyle Mersin limanından onlarca Lübnan’lı Türkiye’ye giriş yaptı.

Yani olası bölgesel savaş yeni bir göç dalgasını da tetikleyecektir. En öncelikli olarak buna hazırlık yapılmalı. Güvenli liman olarak görülen Türkiye’nin yeni bir mülteci akınını yüklenme şansı yok. Üstelik bölgesel savaş başlarsa kısa süreceğini düşünmüyorum. Uzun süreli yeni bir ev sahipliği Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal olarak kaldırabileceği bir durum değil. Birden bire kendimizi dışarıdan bir ateş çemberinin ortasında, içeride ikinci göç dalgasının yarattığı kaosla karşı karşıya bulabiliriz.

***

Şunu unutmamak lazım, ülkemiz Ortadoğu’dan son çıkış. Buradan sonra gidecek yer yok. Avrupa’nın şimdiye kadar ki tutumu ve son siyasi gelişmelere bakıldığında sığınmacı akınında bir rol üstlenme ihtimali yok denecek kadar az. Bu yüzden olası sığınmacı sorununa profesyonel bir yaklaşımla çözüm üretilmeli. Bugüne kadar uygulanan politikalarla devam edilirse korkarım sıkıntılı günler geçirebiliriz. Yeni bir toplumsal gerginliği Türkiye taşıyacak durumda değil. Dolayısı ile olası bu savaş, ülkemiz adına öncelikle bu açıdan ele alınmalı.

Türkiye yıllardır Ortadoğu’nun sığınılacak güvenli limanı oldu, evet. Ancak alınacak yanlış kararlar sonucu yaşanabilecek iç karışıklıklar ve içinden çıkılmaz ekonomik darboğazlar ile zarar görecek olursa şundan herkes emin olsun, Türkiye artık hiç kimse için güvenli bir liman olarak kalmayacak.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ý.Hakki uygun 3 Ekim 2024 Perşembe 13:01

Eline,kalemine,yüreðine saðlýk.

Yorumu oyla      0      0  
Ý.Hakki uygun 3 Ekim 2024 Perşembe 13:01

Eline,kalemine,yüreðine saðlýk.

Yorumu oyla      0      0  
Ý.Hakki Uygun. 3 Ekim 2024 Perşembe 12:59

Çok isabetli tespit ve yorumlar.Endiseleriniz yöneticilerce dikkate alýnýrsa Ülkemiz büyük bir.badireyi en az hasarla atlatýr.Eline,kalemine saðlýk.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 23 17 4 2 55 17 38 55
2 Fenerbahçe 22 15 7 0 51 20 31 52
3 Trabzonspor 23 14 6 3 45 27 18 48
4 Göztepe 22 11 8 3 27 12 15 41
5 Beşiktaş 22 11 7 4 40 29 11 40
6 Rams Başakşehir 23 10 6 7 40 26 14 36
7 Samsunspor 22 7 9 6 25 27 -2 30
8 Kocaelispor 23 8 6 9 21 24 -3 30
9 Gaziantep FK 23 7 7 9 30 40 -10 28
10 Corendon Alanyaspor 23 5 11 7 25 27 -2 26
11 Çaykur Rizespor 23 5 9 9 28 35 -7 24
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 23 6 5 12 28 34 -6 23
13 Tümosan Konyaspor 23 5 8 10 27 35 -8 23
14 Hesap.com Antalyaspor 23 6 5 12 22 36 -14 23
15 ikas Eyüpspor 23 5 6 12 19 35 -16 21
16 Kasımpaşa 22 4 7 11 19 31 -12 19
17 Zecorner Kayserispor 23 3 10 10 18 43 -25 19
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 22 3 3 16 20 42 -22 12
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri