ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,1008
    Dolar
  • Euro
    43,4851
    Euro
  • Altın
    4.076,870
    Altın
  • Bist-100
    9.317,00
    Bist-100
  • ADANA
    13/28°
    ADANA
  • ANKARA
    8/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    8/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    8/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ece Gürel'in ölüm nedeni belli oldu
Ece Gürel'in ölüm nedeni belli oldu
MEB'den '23 Nisan etkinlikleri' genelgesi
MEB'den '23 Nisan etkinlikleri' genelgesi
Göbek bağı bile kesilmeyen bebeği öz annesi çöpe bırakmış!
Göbek bağı bile kesilmeyen bebeği öz annesi çöpe bırakmış!
Yozgatlı çiftçi CHP mitinginde konuştu: Turp ve şalgamla devlet yönetilmez
Yozgatlı çiftçi CHP mitinginde konuştu: Turp ve şalgamla devlet yönetilmez
Murat Baran Uygun
İmamoğlu olayı üzerine...
3 Nisan 2025 Perşembe

Öyle olaylar yaşanır ki ilk anda yorum yapmak insanı çok yanıltabilir. Bu yüzden Ekrem İmamoğlu ilk tutuklandığında ve akabinde gelişen olaylar üzerine hemen bir şey yazmadım. Hukuksuzluğa karşı duruşumu belli etmekle beraber genel bir analiz için gelişmeleri takip etmeyi yeğledim. Süreç devam ediyor ve daha bir çok gelişmeye gebe. Şimdiye kadar yaşananları anlamaya çalışalım.

***

Öncelikle her ne kadar CHP Genel Merkezi ve İmamoğlu tarafından önceden tahmin edildiğini düşünsemde diploma iptali ve tutuklama herkeste bir şok etkisi yarattı. Olamaz deniyordu, oldu. Ancak iktidarın da bu denli bir tepki beklemediği çok açıktı. Zira Gezi ve İBB’ye dönük soruşturma ve tutuklamalar hem bir şeylerin olacağını haber veriyor hem de iktidarın mesajını içeriyordu: “Sakın olacaklara tepki vermeyin, er ya da geç hesabını sorarız.” 

Ancak mesaj alınsa da gereği yapılmadı ve ülke genelinde önce yüzbinler, sonra milyonlarca vatandaş sokaklara döküldü. Ekrem İmamoğlu’na, dolayısıyla demokrasiye çok güçlü bir destek verdi. Özgür Özel’e de hakkını teslim edelim, şimdiye kadar süreci cesaretle ve en az hatayla devam ettiriyor. Aldığı kararlar, yaptığı hamleler yerini buluyor.

***
Bu protestolar ile Gezi arasında bağ kurmak hata olur. Aradaki farklara uzun uzun değinmeyeceğim ama bugün yaşananlar iktidarın; ekonomiyi getirdiği duruma, aldığı her kararla eğitimde, sağlıkta, insan haklarında, çalışma hayatında milyonları mağdur etmesine karşın 23 yıllık iktidar şımarıklığıyla “ben yaptım oldu” yaklaşımına, yaşam tarzına müdahaleye, her hakkını arayanın hor görülüp hain ilan edilmesine, en çok da bir şeylerin düzeleceğine dair inancı yok etmesine tepkidir.

***
Sokağa çıkanların profiline bakıyorum, baş aktörler gençler ama yaş almışlar da var, işçi var, orta gelirli var, hatta üst katman bile yer yer var, muhafazakar var. Kısacası toplum her kesimiyle tepkisini gösteriyor diyebiliriz. Daha önemlisi nedir biliyor musunuz? Özelikle daha önceki miting ve eylemlere mesafeli veya karşı duran esnafın, köylünün, çiftçinin içten içe olayları normal karşıladığını ve olumsuz bir tepki vermediğini görüyorum. Bu yüzden yine devreye sokulan camilere şunu yaptılar, mezara bunu ettiler söylemleri karşılık bulmadı.

Diploma iptali de halkta bir travma yarattı. Düşünün 20-30 yıl önce, ailenizin belki nice zorlukla okutarak almanızı sağladığı diploma ya da alın teriniz ile edindiğiniz bir mülk ya da herhangi bir hakkınız anlık bir kararla elinizden alınabiliyor. Yani hiçbir kişisel edinimin yasal garantisi yok! Dehşet verici değil mi? Bütün bu olanlar ışığında şunu net olarak ifade edelim; evet, kıvılcım CHP ve İmamoğlu’dur ama benzini döken de AKP’nin bizzat kendisidir.

***
İktidara düşen bu defa durumun farklı olduğunu kabullenmek, yapılan yanlışlardan bir an önce geri dönmek ve en kısa zamanda seçim sandığını halkın önüne koymaktır. Medyada yapılan yorumlara katılıyorum. Erdoğan’ın bu pervasızlığının nedeni; dünyada bu tür durumlara tepki verecek iki güç odağı olan, Amerika’da Trump’ın ilgisizliği ve Avrupa Birliği’nin sıkışmışlığı. Ancak Erdoğan’a bir tavsiyem var;
1) Trump’a çok güvenmeyin. Amerikan yetkilileri Türkiye’yi bir Ortadoğu ülkesi ilan etti ve Ortadoğu’yu Netanyahu ile şekillendirecek. Bugün ilgilenmediği konularla çıkarı gerektirdiğinde yakından ilgilenecektir.
2) İngiltere başbakanı Lord Palmerston’un 1848’te “Bizim ezelî ve ebedî dost ile düşmanlarımız yoktur. İngiltere’nin menfaatleri ebedîdir ve vazifemiz bunları gözetmektir.” diyordu. Bu aslında Avrupa’nın da siyasi bakış açısını yansıtan bir söz. Amerika ile aralarının açılması bu anlamda kimseyi yanıltmasın. Almanya şansölyesi Sholz yakın zamanda “AB olarak tek vücut halinde yanıt vereceğiz” dedi ve Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde bunun bir uyanış ve bağımsız hareket etmek için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Dolayısı ile AB ilk şoku atlatıyor. Kolay kolay pes edip ilkelerinden ödün verecek bir duruma düşer mi? Sanmıyorum. Üstelik global finans kurumları Türkiye’deki döviz ve enflasyon tahminlerini negatif yönde her hafta revize ederken, batıda yaşananları fırsat sanarak yanlışta ısrarlı olmak yanlış bir stratejidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 30 24 5 1 73 29 44 77
2 Fenerbahçe 29 22 5 2 74 27 47 71
3 Reeder Samsunspor 30 15 6 9 45 36 9 51
4 ikas Eyüpspor 30 14 8 8 48 32 16 50
5 Beşiktaş 30 13 10 7 43 31 12 49
6 Rams Başakşehir 29 13 6 10 47 38 9 45
7 Trabzonspor 30 11 9 10 48 36 12 42
8 Gaziantep FK 29 12 6 11 39 38 1 42
9 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
10 Göztepe 30 10 10 10 47 38 9 40
11 Tümosan Konyaspor 31 11 7 13 38 43 -5 40
12 Onvo Antalyaspor 30 11 7 12 34 53 -19 40
13 Bellona Kayserispor 29 9 9 11 35 46 -11 36
14 Sipay Bodrum FK 31 9 7 15 23 35 -12 34
15 Çaykur Rizespor 29 10 4 15 35 49 -14 34
16 Corendon Alanyaspor 29 8 7 14 32 43 -11 31
17 Net Global Sivasspor 31 8 7 16 41 53 -12 31
18 Atakaş Hatayspor 30 4 7 19 32 57 -25 19
19 Adana Demirspor 30 2 4 24 26 74 -48 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri