folkart, orion,

O’NDAN SONRA…

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’u yaşadığı bir yangının ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle zamansız kaybettik. Kendisi yöre insanıydı. Geçmişinde, gençliğinde devrimcilik vardı. Bir lise sınıf arkadaşı yakınımda olduğu için, gençlik yıllarını iyi bilirim. Onun için en genel anlamda “nevi şahsına münhasır bir kişilikti” diyebilirim.

İsmail Uygur’dan sonra haliyle Torbalı Belediye Meclisi, kendi içinden yeni bir belediye başkanı seçecekti. Vilayet 27 Nisan’ı seçim günü olarak belirledi.

CHP Menemen’de çok yakın zaman önce kendi kalesine gol atmış, elindeki belediyeyi meclis grubundaki fireler nedeniyle AK Parti’ye kaptırmıştı! Minareyi çalan kılıfı hazırlar misali hatta son oylama sonucunda eşitlik olduğu için kurada CHP adayı kazanınca AK Parti mahkemeye gitmiş, usul nedeniyle iptal edilen seçim tekrarlanınca başkanlık AK Parti’ye geçmişti.

CHP Menemen kazasının Torbalı’da tekrarlanmaması için bu defa daha akıllı bir strateji izledi. Menemen’de sürecin dışında bırakılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de il ve ilçe örgütüyle birlikte sürece müdahil oldu. Sonuçta AK Parti’nin onca asılmasına karşın CHP’de fire bu defa “1”de kaldı ve üçüncü turda CHP’li Mithat Tekin yeni belediye başkanı seçildi.

XXX

CHP Torbalı’dan bugün bana da gelen e-postada süreç özetle şöyle değerlendiriliyor:

“Torbalı Belediye Meclisi, rahmet ve minnetle andığımız Sayın Belediye Başkanımız İsmail Uygur’un vefatının ardından, Torbalıya hizmet edecek yeni başkanı seçmek için dün toplanmış ve her yönüyle yasalara ve demokrasiye uygun bir seçim gerçekleştirmiştir. (…) Bizler öncelikle, Torbalı halkının 31 Mart yerel seçimlerinde ortaya koyduğu milli iradeye ve tercihe sahip çıkmak, Torbalı halkının sandıkta verdiği kararın, siyasi pazarlıklarla değişmesini engellemek için, Torbalı Belediyesi CHP Grubu meclis üyelerimizle birlikte blok olarak hareket ettik. Ve bu hareketin sonucunda da şerefli ve onurlu meclis üyelerimizin blok şekilde sergilediği tavırla, Sayın Mithat Tekin’i Torbalı belediye başkanı olarak seçtik.

Bizim Torbalı’da ilkeli, onurlu ve Torbalılılara yakışır bir duruş sergileyen 17 meclis üyemiz var ve hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyoruz. Bizler şimdi, rahmetli başkanımız İsmail Uygur’un bıraktığı yerden, Sayın Belediye Başkanımız Mithat Tekin ile birlikte Torbalı için çalışmaya, ilçe halkımızın sorunlarına çözüm üretmeye odaklandık. Siyasi tartışmalarla,

aslı astarı olmayan yakıştırmalarla kaybedecek vaktimiz yok.”

XXX

Bu açıklamanın nedeni, AK Parti cenahının CHP’nin grup disiplini içinde hareket etmesi nedeniyle yaptığı eleştiriden de öte suçlamalar… Yani, AK Parti’nin beklediği Menemen’deki gibi bir sonuçmuş zahar! Onun için centilmenlik yapıp aday göstermemek yerine aday göstermeyi de yeğlemişler… CHP’li meclis üyeleri üzerinde ‘çalışma’ sonuç vermeyip başkanlık CHP’de kalınca da gelsin mahkeme dilekçesi!..

Kimbilir hangi vaatlerle ayarttıkları bir meclis üyesi de meğer meclisteki başkanlık seçiminden önce CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu’nun saatli fotoğraf ayrıntısından belirlediği gibi seçimden önce AK Parti rozetini ilçe binasında yakasına takmış bile! Önce deniz, sonra sünnet!

Şimdi Torbalı’nın çocuğu Mithat Tekin’in yapması gereken meclis üyesi arkadaşlarıyla azami uyumlu bir çalışma sergileyerek, Büyükşehir’in rüzgarını da arkasına alarak İsmail Uygur’dan sonra da Torbalı’da çok ama çok çalışıp gelecek dönemde de Torbalı’nın CHP’de kalmasını sağlamak. Torbalı’nın arkasında Büyükşehir, yamacında Tire ve Selçuk var. Torbalı ritmini bozmadan yürürse başarılı olacaktır. Başarının anahtarı ise bir daha altını çizeyim; yeni başkanın meclis grubuyla azami uyumu ve Büyükşehir ile istişaresini güçlü tutması, komşu belediyelerle dayanışma içinde çalışması.

İsmail Uygur’a bir kez daha Yüce Tanrı’dan rahmet, Uygur Ailesine, CHP Torbalı Ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.